Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De kunst van gras

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Steven Wiersema, product- en salesmanager DSV zaden, namens Plantum, maandag 25 februari 2019
86 sec


Gras is misschien ooit wat uit beeld verdwenen door de opkomst van kunstgras, maar inmiddels is er een balans gevonden dankzij eigen kracht en samenwerking. Gras brengt beleving in de sport. Daarnaast is de grasbranche vooral een bruisende wereld van energieke bedrijven die voortdurend in ontwikkeling zijn, op zoek naar verbetering. Beleving, kwaliteit en innovaties: dat is de kunst van gras!


Beleving

De verse groene sprieten, de morgendauw over het veld en de geur van pas gemaaide velden: gras beleef je langs de lijn, op het veld of de baan, in het park of langs de dijken. Gras is onlosmakelijk verbonden met emotie en passie voor sport.


Kwaliteit

Elk jaar worden de beste grasrassen voor elk specifiek doeleinde opgenomen in de Grasgids. In dat boekje en op de website www.grasgids.nl vindt u de beste rassen voor elk doeleinde. Achter elk ras zit tien tot vijftien jaar arbeid, en ruim 20.000 planten die het niet gehaald hebben, die niet voldeden aan de eisen om een ras te worden dat nog beter is dan wat er al te krijgen was. Elk jaar verbetert de grasgenetica met zeker 1,4 procent. Hierdoor ontstaan vele voordelen, zoals meer speeluren per veld, minder ziektes en dus minder chemie, dichtere graszoden enzovoort. Er vindt kortom een voortdurende verbetering plaats van het bestaande product.


Innovaties

Een andere 'kunst' die verbonden is met gras, zijn de vele innovaties die komen en gaan. Innovaties van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld machines als de Fieldtopmaker, ledverlichting bij BVO-velden, ontwikkelingen op het gebied van meststoffen, watermanagement, coating, zouttolerantie, droogtetolerantie, ziekteresistentie enzovoort. Niet alleen de bedrijven binnen Plantum, maar de gehele branche leeft en ontwikkelt zich.


Duurzaam

Door intensieve veredeling van bestaande en nieuwe grasrassen maken kweekbedrijven het elk jaar weer mogelijk om betere genetica in uw gazon, berm, sportveld of green te krijgen. Tegenwoordig kunnen wedstrijdvelden 400 à 450 uur bespeeld worden. Grassen voor gazons en greens zijn steeds meer ziekteresistent en hebben daardoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. Door de selectiecriteria bij de veredeling dragen grassen elk jaar weer meer bij aan duurzaam beheer en een duurzame toekomst voor berm, gazon, green en sportveld.


De keuze voor elke BVO

Steeds meer gebruikers lijken te beseffen dat gras meerwaarde geeft. Zo zie je steeds meer BVO's terugkeren naar gras of de wens uitspreken om dat te doen, bijvoorbeeld PEC Zwolle, Excelsior en ADO Den Haag. Ook diverse clubs uit de Keukenkampioen-divisie gaan op korte termijn de overstap naar gras maken.


Gras lijkt aan een revival bezig te zijn, maar in werkelijkheid heeft de branche al die jaren nooit stilgezeten. De sector leeft, is fanatiek en werkt aan een groene toekomst.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER