Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Telegraaf kopt: 'Vervangen SBR-velden is paniekvoetbal'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, woensdag 23 januari 2019
62 sec


Dat de Zembla-uitzending over rubbergranulaat in kunstgrasvelden heel wat teweeg heeft gebracht in de wereld van de (amateur)sportclubs is bijna een understatement. De gevolgen zijn dan ook groot. Veel gemeenten laten -al dan niet onder druk van bezorgde ouders- de rubbergranulaat ingevulde velden vervangen, ook al zijn deze velden nog prima te bespelen. En dat heeft een prijskaartje.


Na de uitzending van het tv-programma, waarin werd gesteld dat rubbergranulaat mogelijk kankerverwekkend kan zijn, namen veel gemeenten het zekere voor het onzekere en lieten hun kunstgrasvelden met rubberen infill vervangen. Zo ook gemeente Geldrop-Mierlo, meldt Telegraaf. Tot 2016 lagen hier meerdere velden met rubberkorrels. Tot met name ouders hun zorgen gingen uiten, zegt wethouder Peter Looijmans.

Zekere voor het onzekere
Ondanks onderzoeken van het RIVM en bandenbranchevereniging VACO, waaruit blijkt dat er geen gezondheidsrisico's zijn, begon Geldrop-Mierlo een eigen onderzoek. Volgens Looijmans 'is de wetenschap er nog niet uit', dus werd het zekere voor het onzekere genomen en de zes sportvelden in de gemeente werden vervangen door TPE. Dat heeft in totaal meer dan 1,6 miljoen euro gekost.

Flinke terugloop
Volgens het artikel in de Telegraaf van 11 januari 2019 zijn er zeker tientallen, maar misschien wel honderden velden die op deze manier zijn vervangen of vervangen gaan worden. Volgens een woordvoerder van de branchevereniging voor bandenrecycling Recybem zijn er geen exacte cijfers, maar sinds de Zembla-uitzending is er een flinke terugloop in de vraag naar vermalen autobanden.

Politieke verdeeldheid
Ook in de politiek zijn er voor- en tegenstanders van rubbergranulaat. Zo heeft CDA-kamerlid Von Martels er vertrouwen in dat SBR voor mensen en de natuur volkomen veilig is. SP-kamerlid Cem Lacin heeft juist alle begrip voor de investeringen in nieuwe velden van gemeenten. De VVD houdt zich op de vlakte en wil niets over de situatie kwijt, behalve dat de ontwikkelingen met interesse worden gevolgd.

Bron: Telegraaf 11 januari 2019


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER