Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Alveosport: al jaren een solide basis voor kunstgras

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 2 januari 2019
175 sec


Shockpad draagt bij aan kwaliteit en levensduur van velden

In juli 2010 werden de eisen van de KNVB de gebruiksnorm voor kunstgras-voetbalvelden vastgelegd. De KNVB beschouwt die eisen als de absolute ondergrens voor een veilig en blessurevrij gebruik van een kunstgras-voetbalveld.


In de norm zijn eisen vastgelegd voor onder andere de stroefheid, schokabsorptie, balstuit en balrol. Destijds is afgesproken dat kunstgras-voetbalvelden acht jaar nadat ze zijn gecertificeerd een verplichte keuring moeten ondergaan. De eerste keuringen vonden afgelopen zomer plaats, en de resultaten tonen aan dat kwaliteit niet iets vanzelfsprekends is. Van de meer dan 200 velden die gekeurd werden volgens de KNVB-gebruikersnorm, bleek 50 procent aanvankelijk niet te voldoen. Van het merendeel van deze kunstgrasvelden kan dus gesteld worden dat ze de afgelopen jaren nauwelijks goed of veilig genoeg waren om op te spelen. Dit moet en kan anders.

Sekisui Alveo biedt al sinds 2005 shockpads aan. Onze Alveosport is tegenwoordig één van de trendsetters. Wereldwijd zijn er momenteel duizenden kunstgras-sportvelden geïnstalleerd op polyolefine gebaseerde shockpads. De constante hoge performance van de Alveosport-shockpad bepaalt, in combinatie met de juiste hoeveelheid zand en performance-infill, de kwaliteit en duurzaamheid van die kunstgrasvelden. Wij durven dat te concluderen omdat Sekisui Alveo sinds 2006 een groot aantal velden in Nederland regelmatig heeft gemonitord. Uit die gegevens blijkt duidelijk dat de sporttechnische eigenschappen van kunstgrasvelden die op een Alveosport-shockpad zijn gebouwd, slechts minimaal afnemen. Dankzij het weldoordachte ontwerp en de gesloten celstructuur blijven de oorspronkelijke eigenschappen van de Alveosport-shockpad gedurende vele jaren behouden. Testresultaten tonen aan dat het totale kunstgrassysteem op een hoog niveau blijft presteren. Dat stimuleert ons des te meer om de praktijkresultaten van onze onderzoeken regelmatig met klanten, gemeenten en gebruikers te delen.

Dat kunstgras-voetbalvelden op een shockpad langer goed blijven, is door Fifa in 2013 bevestigd. 'Kunstgras-voetbalsystemen die matig worden onderhouden, zullen de sporttechnische eigenschappen alleen langer behouden indien het veld is gebouwd op een shockpad. Systemen die niet geïnstalleerd zijn op een shockpad, voldoen al snel niet meer aan de minimale eisen', zo luidde de conclusie destijds.

Tweede leven voor Alveosport

Het afgelopen jaar zijn er voor het eerst kunstgrasmatten vervangen bij systemen die ooit zijn geïnstalleerd op een Alveosport-shockpad, omdat de mat inmiddels versleten was. Sekisui Alveo heeft die projecten nadrukkelijk gevolgd en bekeken. Bij al die vervangingen van het tapijt bleef de shockpad liggen. Het resultaat is dat de nieuw geïnstalleerde velden probleemloos door de keuring kwamen, zonder dat er in een nieuwe shockpad hoefde te worden geïnvesteerd. Dit bewijst dat de shockpad geschikt is voor gebruik in een tweede cyclus en bevestigt de duurzaamheid van Alveosport-shockpads.


Alveosport en microplastics

Een van de voordelen van shockpads is dat ze het mogelijk maken een kunstgrassysteem te bouwen dat is ingestrooid met een dunnere laag performance infill. Doorgaans is die laag zo'n 70 procent dunner dan in traditionele systemen zonder shockpad. Deze dunnere laag is makkelijker te onderhouden en zal minder snel compacteren dankzij de flexibiliteit van de shockpad onder het systeem. Dat komt de sporttechnische eigenschappen ten goede. Een infillaag met slechts een fractie van de hoeveelheid granulaat die in traditionele systemen zit, zal ook veel minder snel tot vervuiling van de omgeving leiden. Dat scheelt in opruimwerkzaamheden en komt het milieu ten goede.


Alveosport maakt de cirkel rond

De circulaire economie en upcycling zijn momenteel belangrijke ontwikkelingen in de markt. Alveosport denkt nu al na over de volgende toepassing van shockpads, wanneer ze het einde van hun levenscyclus in een kunstgrasveld hebben bereikt. Nu al worden er producten gemaakt van schuimafval; het is slechts een kwestie van tijd voordat Sekisui Alveo de cirkel zelf kan sluiten. Het uitgangspunt blijft daarbij dat elke bal op een Alveosport-shockpad optimaal kan rollen en stuiteren en dat spelers naar hartenlust veilig kunnen rennen en duiken.


Wat onze klanten over ons zeggen

Paul van Berkel

Van Kessel Sport & Cultuurtechniek
Wij hadden in 2017 de vraag gekregen om een kunstgras toplaag aan het einde van zijn levensduur, die geïnstalleerd lag op een Alveosport shockpad, te vervangen. Omdat we de shockpad hierbij graag zouden willen behouden hebben we contact opgenomen met Sekisui Alveo die we zo bij het project hebben betrokken. Om de kwaliteit van de shockpad te bepalen hebben zij vooraf een aantal sport technische metingen uitgevoerd, op verschillende locaties op het veld. De resultaten uit deze metingen zijn getoetst aan het normblad van de shockpad en bevestigde dat de performance van de Alveosport foamlayer nog op een dusdanig hoog niveau lag, dat deze nog een tweede levenscyclus mee zou kunnen gaan. De sport technische eindkeuring van het nieuwe veld heeft dit nogmaals bevestigd en heeft de opdrachtgever hiermee kosten bespaard en kan zij met het veld weer een volledige levensduur vooruit.

Jan Vrij

AH Vrij
Bij AH Vrij is duurzaamheid verweven met de bedrijfsvoering. Samen met Fieldturf Tarkett heeft AH Vrij dit jaar een project uitgevoerd waarbij de huidige discussies omtrent milieu en hergebruik zwaar meewogen. In Noordwijk werd een bestaand kunstgrasveld gerenoveerd met hergebruik van de beschikbare materialen. De reeds geïnstalleerde Alveosport-shockpad werd hergebruikt in de nieuwe installatie, samen met een groot deel van de TPE-infill van het oude veld. Volgens Cees van der Poel van Fieldturf Tarkett, die het project begeleidde, zijn de resultaten van de sporttechnische keuring niet anders dan ze zouden zijn geweest voor een veld met 100 procent nieuwe materialen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Marcel Bouwmeester
Tuesday 8 January 2019
Beste Paul en Jan, Goede hergebruik (ciculair) initiatieven. Goede en bewezen hergebruik initiatieven moeten we meer als branche met elkaar delen. Op deze wijze kunnen we met elkaar beter vaststellen of een product een 2e levencyclus mee kan. Hierdoor voorkomen we afval en ook minder C02 uitstoot voor het nieuwe product. (dit staat los van voordeel in kosten tegen de extra manuren voor installatie van een hergebruikt product) Hergebruik van gewassen infill zand wat voldoet aan NOC&NSF instrooizand normen en schoon volgens BbK is de volgende stap. (vuurgedroogd of luchtgedroogd) Kom maar met mooie voorbeelden. En wat is er nodig om dit te realiseren. 1. een opdrachtgever die er specifiek om vraagt maar ook aanpassing van machines (zandstrooier), langere bouwtijd, realisatie periode ? Wat zijn de knelpunten.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER