Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hightech gras kweken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van den Boom, dinsdag 30 oktober 2018
65 sec


Gras: ouderwets, of toch een groen technisch wondertje?

Als amateurvoetbalclub met gras word je door andere clubs al snel raar aangekeken: Waarom hebben jullie geen kunstgras? Ze vragen zich af of je wel van deze tijd bent omdat je niet met de massa meeloopt. We kennen allemaal de voors en tegens. Er wordt vaak gekozen uit emotie, maar dat is niet altijd de beste optie. Is gras echt zo ouderwets, of hebben we in de branche een groen technisch wondertje?


Elk jaar wordt er door de graszaadbedrijven een onafhankelijke lijst gemaakt van de prestaties van de verschillende grassoorten onder verschillende omstandigheden. Deze lijst wordt gepubliceerd in de Grasgids en geeft een duidelijk beeld van de kwaliteit en de verschillen in de grassoorten.

Wij stellen hoge kwaliteitseisen en hebben een lange ontwikkelingstijd van 18 à 22 jaar. In die periode gaan we voor het beste resultaat. Naast de Grasgids wordt aan andere innovatieve oplossingen gewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en ziekteresistentie, en aan grassen die meststoffen efficiënt benutten. Ook dit zorgt voor een sterkere grasmat. Daarnaast wordt gewerkt aan droogtetolerantie en herstel na hoge bespelingsdruk. Al deze oplossingen worden tegenwoordig in verschillende grassen verwerkt.

Het lukt de Nederlandse graszaadindustrie om de genetica keer op keer te verbeteren. Waar vroeger alle veldjes met het blote oog werden beoordeeld, vliegen er nu drones over die beelden maken die door zeer geavanceerde computers worden geanalyseerd. Ook worden er duizenden DNA-monsters van de grasplantjes genomen om in een vroeg stadium de juiste rassen te kunnen selecteren, die dan voor specifieke nakomelingen kunnen zorgen. Door deze moderne technieken ontstaat er steeds beter en steeds sterker gras, ijzersterk en uitstekend geschikt voor een geweldig voetbalveld.

Gras van de 21e eeuw is gras dat na een harde trap teruggroeit, dat na de winter weer prachtig groen wordt en dat dankzij alle moderne technieken van vandaag nog beter kan worden.

Jan van den Boom is werkzaam bij Barenbrug Holland. Bovenstaande tekst kwam tot stand namens Plantum.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Bart van Est
Tuesday 6 November 2018
Dat er gekozen wordt uit emotie is waar, maar die emotie wordt duidelijk gevoed door de KNVB! vooral een aantal jaren geleden werden de amateurverenigingen bestookt met 'het wonder kunstgras' en dat het ook nog onderhoudsvrij zou zijn. In middels weten we dat dit ver van de waarheid is! Ik ben zelf sportveldbeheerder in de gemeente steenbergen, welke bestaat uit een 6 tal kernen. In totaal een 9-tal natuurgrasvelden die wij in eigen beheer onderhouden. Alle voetbalverenigingen hebben een kunstgrasveld, zelfs de kleinsten! De clubs moeten 50% van de exploitatiekosten ophoesten. Gezien de demografische ontwikkelingen ben ik benieuwd of dit in de toekomst is vol te houden. Mede daarom ben ik een voorstander van natuurgrasvelden. Om twee dingen; 1; het is aanmerkelijk goedkoper en 2; veel gezonder. En daarom aan de KNVB; houdt aub rekening met de beheerders van sportvelden en dan vooral de competitie indeling. Wij hebben tijd nodig om op de juiste wijze de natuurgrasvelden te onderhouden. Gelukkig er is er een ommekeer gaande! Aan de grasboeren; " groen gras is een natuurwondertje". Succes!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER