Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nationaal Tenniscentrum vanaf 2019 een feit

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 29 oktober 2018
331 sec


Nieuw complex moet tennis en KNLTB terug naar de top brengen

Na jaren van dromen en plannen krijgt de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) vanaf 2019 eindelijk zijn gedroomde Nationaal Tenniscentrum. Hoe gaat het NTC de bond en het tennis terug naar de top brengen?

Het Nationaal Tenniscentrum zal straks over drie van de vier Grand Slam-banen beschikken
Het Nationaal Tenniscentrum zal straks over drie van de vier Grand Slam-banen beschikken

De tijd heelt alle wonden. Toen deze auteur in 2006 de toenmalige technisch directeur van de KNLTB, Hans Felius, mocht interviewen over de plannen voor een nieuw nationaal trainingscomplex, jubelde deze dat met het voorstel van evenementenbureau Kryco Amusement een twaalf jaar oude droom een feit zou worden. De directeur van Kryco Amusement, Corry van Amstel, merkte in datzelfde gesprek op: ‘We willen graag een aantal aanvullende zaken voor topsport in het complex onderbrengen. Je moet dan denken aan fitnessfaciliteiten, fysiotherapie en andere trainingsfaciliteiten. Maar het is ook de bedoeling dat het gebruikt kan worden voor andere evenementen, bijvoorbeeld een circus of Holiday on Ice.’

Fastforward naar 2018, en je kunt stellen dat er de afgelopen jaren heel wat scheve schaatsen zijn gereden en dat de bond door vele (brandende) hoepels heeft moeten springen om te komen waar men nu staat: aan de vooravond van de opening van het Nationaal Tenniscentrum. ‘We zijn ontzettend blij dat het er eindelijk komt. Bij de vorige plannen waren er steeds weer redenen waarom het op het laatste moment stukliep. Vandaar dat we blij zijn dat het nu wel is gelukt’, zo omschrijft de huidige directeur van de KNLTB, Erik Poel, de gevoelens binnen de bond. Afgelopen zomer is de eerste paal geslagen en als alles volgens planning verloopt, zal het complex in september volgend jaar klaar zijn. Het nieuwe complex wordt in Amstelveen gerealiseerd. ‘Het nieuwe Nationaal Tenniscentrum wordt een inspirerende omgeving, zowel voor tennissers als voor de medewerkers van de KNLTB. Op dit moment zitten onze medewerkers die op het KNLTB-kantoor werken nog in Amersfoort, terwijl ons trainingscentrum in Almere is. Dat is niet praktisch. In het NTC wordt dit samengebracht.’

Bij de vorige plannen waren er steeds weer redenen waarom het op het laatste moment stukliep

Groot, groter, grootst

Twaalf jaar geleden was het plan om juist in Amersfoort een stadion, inclusief schuifdak, te bouwen, dat de kern zou vormen van een Nationaal Tenniscentrum. De neergang in ledenaantal die de bond sinds 2009 heeft ervaren, heeft ertoe geleidt dat de KNLTB zijn plannen radicaal heeft moeten wijzigen. ‘We zijn afgestapt van het idee om zelf te investeren of te exploiteren. Vastgoedbeheerder Netjes gaat nu het complex bouwen dat wij voor vijftien jaar gaan huren’, stelt Poel.

Hoewel de KNLTB niet de eigenaar zal zijn, mag de bond wel in grote lijnen bepalen wat er allemaal komt te liggen en te staan en op welke manier. Netjes bouwt het complex op sportpark De Kegel in Amstelveen. Daar staat onder andere al een hotel. Ook heeft het sportpark zijn eigen tennisvereniging: tv De Kegel. Die beschikt over eigen buitenbanen en een eigen tennishal. ‘Het NTC zal daartegenaan worden gebouwd’, aldus Poel. Tv De Kegel is spekkoper met de komst van het nieuwe NTC; ook haar complex zal een grondige renovatie ondergaan. Eenmaal gereed, zal het hele complex veertien buitenbanen en veertien indoorbanen hebben. De KNLTB krijgt de beschikking over zes buitenbanen en vier indoorbanen. De overige banen zijn voor tennisvereniging De Kegel en voor de verhuur. De aanleg van de banen is gegund aan Rekre Sport. Serge Bos en zijn team kunnen hun hart ophalen.


Met het nieuwe complex zal de KNLTB straks daadwerkelijk in staat zijn om de krachten te bundelen

‘Wanneer het NTC straks gereed is, heeft het drie van de vier Grand Slam-ondergronden. Alleen gras ontbreekt dan nog als baansoort.’ In de plannen uit 2006 was dat anders; toen was het de bedoeling dat er ook een grasbaan zou worden gebouwd. ‘Als ze straks op gras willen spelen om zich op Wimbledon voor te bereiden, kunnen ze daarvoor terecht op de grasbanen in Rosmalen’, stelt Bos als reden waarom is afgestapt van het idee om ook in Amstelveen een grasbaan te bouwen. Op de overige Grand Slam-toernooien kan men zich straks wel in Amstelveen voorbereiden op de ondergrond voor het betreffende toernooi.

Net als in Melbourne mag Rekre Sport ook in Amstelveen Plexipave-banen bouwen. 'Het is dezelfde medium-slow baan die ook wordt gebruikt voor de Australian Open. De Decoturf-baan die we volgende zomer buiten gaan aanleggen, is hetzelfde als de baansoort die wordt gebruikt voor het US Open. Zo kunnen de Nederlandse topspelers zich straks optimaal voorbereiden.' Dat zullen ze nodig hebben, want waar de KNLTB straks de beschikking heeft over een Nationaal Tenniscentrum met in totaal tien banen, opende de Amerikaanse tennisbond eerder dit jaar een nationaal trainingscentrum met 100 banen. Het blijft een schier onmogelijke taak om Amerikanen puur op omvang te verslaan.

De tekst loopt door onder de afbeelding


De Plexipave-baan is vergelijkbaar met de baan die voor de Australian Open wordt aangelegd
Bos ziet vooral een uitdaging in de aanleg van de hardcourtbanen. ‘Die geven aanleiding tot leuke gesprekken, omdat er veel komt kijken bij de aanleg van zo’n baan. Bij hardcourtbanen kun je exact de spelkarakteristieken bepalen door de juiste ingrediënten te gebruiken en de juiste mengverhouding te hanteren. Hoe dat werkt, is het geheim van de smid, maar het is voor ons veel meer dan zomaar een extra schep zand door het mengsel te mixen.’

Als voorbeeld noemt hij een Plexipave-indoorbaan. ‘Die is uit elf laagjes opgebouwd, maar is slechts 4 mm hoog.’ Onder die baan is ook nog eens baanverwarming aangebracht. ‘Je wilt uiteindelijk alleen de eerste 2 m boven de grond verwarmen. Dat kan beter met baanverwarming dan met verwarming in het plafond van de hal, omdat vloerverwarming een veel constantere verwarming biedt.’ Die hal wordt overigens door bouwbedrijf Vaessen gebouwd. ‘Dat is een bekend bouwbedrijf met ervaring in het bouwen van tennishallen. Wij waren al in gesprek met hen tijdens de onderhandelingen over de vorige plannen. Toen die niet doorgingen en wij kozen voor een constructie waarbij Netjes Beheer het complex zou bouwen, hebben we Vaessen opnieuw betrokken bij onze plannen’, zo licht Erik Poel de keuze toe. Vaessen is een zogenaamde design-and-build-overeenkomst aangegaan voor een aanneemsom die de 10 miljoen euro overschrijdt.

Het zijn niet alleen de hardcourtbanen die een ware uitdaging vormen voor de bouwers van Rekre Sport. Ook de vier gravelbanen zijn tot op zekere hoogte verre van standaard. 'Die komen straks te liggen op het dak van een parkeergarage die ze momenteel aan het bouwen zijn', zegt Bos daarover. 'Dat betekent dat een deel van de infrastructuur dus moet worden aangebracht in het dak van die garage.' Bos heeft het over de paalkokers voor de netpalen, de infrastructuur voor de beregeningsinstallatie en de afvoer van het water. 'Die worden allemaal in het betonnen dak aangebracht. Daarbovenop komt een drainmat, waarop vervolgens het lavadek wordt aangebracht voordat het wordt afgewerkt met gravel.' De totale constructie zal slechts 20 cm hoog worden. Over bevriezing van de banen zit Bos niet in. 'De opbouw is samen met Kiwa ISA Sport vastgesteld. Vanwege het betonnen dak is de kans klein dat de toplaag zal bevriezen.'

Met het nieuwe complex zal de KNLTB straks daadwerkelijk in staat zijn om de krachten te bundelen. Zo krijgt het ook de beschikking over geavanceerde meetapparatuur, fitness- en fysioruimtes, medische voorzieningen, horecagelegenheid en kantoren. Andere racketsporten zoals padel kunnen er ook hun opwachting maken.

Een waar topcomplex

De werknaam voor het complex is ‘Nationaal Tenniscentrum’, maar luisterend naar Erik Poel wordt al snel duidelijk welke ambities de bond zichzelf heeft gesteld. ‘Het zal met name een topsportlocatie zijn waar getalenteerde jeugd, aanstormende talenten en toppers de beschikking krijgen over de beste faciliteiten.’ Poel heeft één aanvulling op die uitspraak die min of meer verwacht kan worden van een directeur van een Nederlandse sportorganisatie: ‘Zowel voor valide als mindervalide spelers.’ Want laten we niet vergeten dat Jiske Griffioen en Aniek van Koot er in 2016 voor zorgden dat Nederland zowel goud als zilver won op de Olympische Spelen in Rio.


Maar het zijn niet alleen de winnaars van gouden, zilveren en bronzen plakken die de KNLTB straks op het Nationaal Tenniscentrum wil onthalen. ‘We gaan daar ook evenementen organiseren die hun weerslag hebben op de breedtesport’, zegt Poel. De KNLTB-directeur verwijst daarmee naar alle personen met een (tennis)hart van goud: de clubvoorzitters, commissieleden, trainers en ongetwijfeld ook de groundsmen, de personen dus zonder wie geen enkele vereniging ooit zou kunnen draaien. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat we als bond in het verleden nalatig zijn geweest bij het verstrekken van informatie’, erkent hij schuldbewust, wanneer hij erop gewezen wordt dat het centrum straks alleen beschikt over gravel- en hardcourtbanen, terwijl het merendeel van de spelers in Nederland het moet stellen met kunstgrasbanen.

‘Als je de jeugd wilt opleiden, ontkom je niet aan gravel. Niet alleen omdat het in lijn is met internationaal erkende (wedstrijd)ondergronden, maar vooral ook omdat mensen beter leren tennissen op gravel en daardoor het spelplezier toeneemt. Maar het is aan de club om te besluiten voor welke baansoort ze kiezen. Dat neemt niet weg dat wij vinden dat ze dat wel op basis van de juiste argumenten moeten doen.’ Om die reden maakt de KNLTB nu een inhaalslag met het verstrekken van informatie over gravelbanen en het belang en de betekenis van deze ondergrond voor de tennissport. Reken er dus maar op dat de KNLTB straks open dagen en informatieavonden gaat houden om zijn boodschap nadrukkelijker te verkondigen. De vier gravelbanen op het NTC zullen daarbij van pas komen.


‘Als je de jeugd wilt opleiden, ontkom je niet aan gravel'

De tijd heelt alle wonden. De afgelopen jaren heeft de KNLTB met enige regelmaat en met grote tegenzin al heel wat wonden gelikt. De werkzaamheden zijn nu volop aan de gang en het NTC is straks niet slechts een pleister op de wond, maar moet ook het tennis in Nederland nieuw leven inblazen. Inmiddels is de afname van het aantal actieve tennissers eindelijk een halt toegebracht. Zodra ze de sleutels van hun nieuwe Nationaal Tenniscentrum krijgen in september 2019, beschikt de KNLTB over alle middelen om naar een nieuwe toppositie toe te werken.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER