Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Chemievrij onkruidbeheer grassportvelden is mogelijk!

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 15 oktober 2010
62 sec


Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen de kwaliteit van grondwater bedreigen. Gemeente Utrechtse Heuvelrug en provincie Utrecht lieten op 7 oktober jl. zien dat chemievrij onkruidbeheer op grassportvelden mogelijk is. Zij hadden dit eerder afgekeken van de gemeente Schijndel, waar al jarenlang proeven en toepassing van chemievrij onkruidbeheer plaatsvinden. Plaats van handeling: het rugbyveld in Driebergen.

Het grondwater in de Utrechtse Heuvelrug is een zeer belangrijke bron voor de productie van drinkwater voor de provincie Utrecht. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan de kwaliteit van dit grondwater echter bedreigen. De gemeente was dan ook enthousiast toen zij hoorde, dat de gemeente Schijndel al jarenlang haar sportvelden zonder chemische bestrijdingsmiddelen beheerde. Gemeente Utrechtse Heuvelrug is een pilot gestart om te onderzoeken of deze methode ook op haar eigen velden tot positieve resultaten leidt. De eerste tekenen zijn alvast goed.

De grasmat wordt tijdens het seizoen 6 tot 8 keer geslitterd (snijden van de mat) tot ongeveer 6 cm diep. De mesjes staan 6/7 cm uit elkaar. Door het snijden van de toplaag worden onkruiden zwaar beschadigd. Herhaling zorgt voor uitputting en uiteindelijk afsterven. Daarnaast wordt de wortelontwikkeling van de grasmat gestimuleerd en het afgestorven materiaal uit de grasmat verwijderd (verticuteren). Deze werkzaamheden vinden in het begin van de week plaats waardoor de grasmat voldoende hersteld is om gebruikt te worden door de diverse sportactiviteiten. Voorafgaande aan het grootonderhoud (zomerstop) wordt afhankelijk van de onkruidbezetting de noodzaak bekeken om het veld in zijn geheel af te roven tot net wel/niet gelijk aan het maaiveld. Uiteindelijk gevolg moet zijn een grotere dichtheid en gelijkmatigheid van de mat zijn, waardoor onkruiden minder kans krijgen zich te ontwikkelen.

Grassportveldenbeheer op deze wijze is arbeidsintensiever dan beheer met bestrijdingsmiddelen. De kosten van deze aanpak worden dan ook in beeld gebracht. Ben van Poelgeest, gemeente Utrechtse Heuvelrug, kan u meer informatie over deze aanpak geven.




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER