Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Veel nieuw ijzer op Demopark Eisenach

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 16 juni 2017
311 sec


Tropisch heet en veel noviteiten op Oost-Duitse groen-en-grijs-techniekshow

De naam Eisenach vraagt natuurlijk om slechte grapjes over oud ijzer. Onterecht, voor wie er is geweest. Een bezoek van één dag is eigenlijk te kort voor de overweldigende hoeveelheid machines voor groen en grijs. Iedereen die je spreekt, is enthousiast over de bijzondere combi van machines die hier te zien is, naast een groot aantal interessante nieuwigheden.


Onkruidbeheer is ook in Duitsland een big thing. Een rondje over de beurs levert met gemak dertig verschillende aanbieders van heetwatermachines op. U zult daarom begrijpen dat uw redacteur zich beperkt tot een drietal aanbieders met Nederlandse connecties én ambities. De belangrijkste innovatie van Heatweed is de introductie van ISRP, een concept waarmee op dit moment in Nederland al drie aannemers aan de slag zijn: Weed Free Service, Van der Haar en Wolterinck. Het doel van het concept is terreinbeheerders op een slimme manier te ontzorgen bij het bestrijden van invasieve exoten. Een softwarepakket dat werkt via een app of online, helpt inspecteurs, bestrijders én beheerders om te doen wat nodig is. De aannemer kan zijn machines zo effectief mogelijk inzetten; de beheerder weet dat de aannemer het afgesproken programma heeft afgewerkt en daarmee voldoet aan de Europese regelgeving. In Stad + Groen komen twee uitgebreide artikelen over dit concept.

Heatweed werkt al jaren samen met een ander Nederlands bedrijf in de heetwateronkruidbranche: Waterkracht. En het is in de branche al geruime tijd een publiek geheim dat het niet echt meer botert tussen beide bedrijven.

Van oudsher produceerde Waterkracht een groot deel van de Heatweed-machines, maar het bedrijf wil ook een eigen positie in de markt. Het gevolg laat zich raden: herrie in de glazen. De reactie hierop van Cecilie Ruud, ceo van Heatweed, was tijdens de beurs kort en bondig: 'Wij zullen ons aan de contractuele afspraken houden, die inhouden dat wij dit jaar nog machines bij Waterkracht afnemen.' Overigens bestrijdt Ruud dat de machines van Heatweed en Waterkracht hetzelfde zijn. 'Wij modificeren de machines en komen daarmee op een capaciteit die minimaal 25 procent hoger is dan die van een Waterkracht-machine.'


Waterkracht


De vertegenwoordigers van Waterkracht bagatelliseren het verschil in capaciteit. Volgens Henk Masselink van dit bedrijf maakt het ook niet zo veel uit hoeveel water een machine precies geeft.

Zeker niet als je met een handlans onkruid bestrijdt. Naast de slechte relatie tussen Heatweed en Waterkracht is het ook al minimaal een half jaar een publiek geheim dat Waterkracht met een machine komt die onkruid bestrijdt via cameratechniek. In 2016 nodigde Waterkracht al dealers uit voor een eerste demo van de machines, iets wat bij het toenmalige Wave in het verkeerde keelgat schoot. Gerhard Gilbers van Waterkracht: 'Sensortechnologie is natuurlijk gepatenteerd en dat patent zit bij Heatweed. Mede daarom kiezen wij voor cameratechniek.' Volgens Gilbers zou dat ook voordelen hebben ten opzichte van sensortechnologie. Een sensor zou alleen groen kunnen onderscheiden tegen een anders gekleurde achtergrond. Een camera is theoretisch in staat om verschillende soorten groen en dus verschillende soorten planten te onderscheiden. Dat zou betekenen dat de machine ook breder bruikbaar is in de landbouw. Dat zal overigens nog wel even duren. Het prototype wordt op dit moment opgebouwd op een Multihog-werktuigdrager en zal vanaf september getest worden. Op zijn snelst komt de WaterKracht Vision, zoals de machine gaat heten, daarom pas in 2018 op de markt. Gilbers is zeer ambitieus als het gaat om de nieuwe machine: 'Schrijf maar op: dubbele capaciteit tegen de helft van de kosten.'


Oeliatec


Oeliatec is een grote naam in Frankrijk, maar zo goed als onbekend in Nederland. Onterecht, lijkt op het eerste gezicht.

Op de beurs liet men onder andere een zelf ontwikkelde elektrische zelfrijder zien, die breed ingezet kan worden voor heetwateronkruidbestrijding én hogedrukreiniging. Het bijzondere van deze machine is onder meer dat de aandrijving en de pompen gewoon op twee verschillende accupakketten lopen. Als er op hoge druk gewerkt moet worden, kan er voor extra power een tweetaktverbrandingsmotor worden ingeschakeld. Het opstoken van het hete water gebeurt nog wel gewoon met diesel. De Nederlandse agent van Oeliatech is het nieuwe bedrijf Ramm van Gerrit van Nieuwenhuizen en Jeroen van de Ven. Volgens hen zou je een volledige dag kunnen werken en toch slechts twaalf tot vijftien liter diesel verstoken. De werktuigdrager kan voorzien worden van een bijzonder werktuig. Daarmee kun je in één werkgang zwel de goot als het trottoir met heet water bewerken. Dat is mogelijk door vier verend opgehangen modules, die apart in- en uitgeschakeld kunnen worden.






Kommtech


Van Kommtech was een kleine zodensnijder te zien, waarmee men makkelijk oude zoden kan afsnijden en afvoeren.

In principe is de machine ook bruikbaar als oogstmachine voor zoden, maar daarvoor is de werkbreedte te klein en de machine niet precies genoeg. Tobias Fin van dit bedrijf ziet deze machine vooral als een oplossing voor plaatsen waar men een oude grasmat wil vervangen, bijvoorbeeld in een doelgebied of in een achtertuintje. Natuurlijk is dit ook mogelijk met bijvoorbeeld een Field Top Maker, maar deze Komptech-zodensnijder is compacter en waarschijnlijk goedkoper in aanschaf.




Matador M-trac


Het gebruik van accugereedschap neemt hand over hand toe. Tot voor kort leken alleen handgereedschappen als bosmaaiers en kettingzagen te zijn aangestoken door het accuvirus, maar deze ontwikkeling gaat snel.

Het Nederlandse Matador, bekend van cementmixers en kruiwagens, liet op de beurs de M-Trac zien. Deze tweewielige werktuigdrager op accu's stond volgens salesmanager Frans van Os eerder al op Galabau en is te combineren met onder andere een dubbele onkruidborstel, een straatbezem en een ploeg. De machine heeft een leeg gewicht van 400 kilo en zou 10 ton kunnen trekken. Verdere specificaties zijn de 6 x 8 volts 170 AH met een laadtijd van acht uur en een maximale snelheid van 6 kilometer. Deze machine kreeg van de beursorganisatie een zilveren medaille.


M-TRAC




Ook een zilveren medaille kreeg de EZGO-golfkar Elite Lithium. Het zou hier gaan om de eerste golfkar die is voorzien van lithium-ionbatterijen.

Deze kar stond in de stand van Golf Tech, waarin onder andere een groot deel van het portfolio van Ransomes en Jacobsen was uitgesteld. Deze golfkar is optioneel te voorzien van een uitgebreid navigatiepakket. Hiermee kun je golfers beter sturen over de baan. Je kunt ze bijvoorbeeld verbieden om hun weg te zoeken over de fairway en verplichten om alleen over de verharde paden te rijden. Deze optie wordt overigens ook al door andere leveranciers aangeboden.


Berky liet in Oost-Duitsland het eerste werkende prototype van zijn zelfrijder zien.

Volgens Peter Janssen van de Nederlandse agent GTJ, die ook op de beurs aanwezig was, gaat het hier om een zeer belangrijke innovatie voor het onderhoud van wegen en vaarwegen in de toekomst. Janssen: 'Als in Nederland tractoren onder kenteken gaan vallen, zal het een steeds groter probleem worden om tractoren te voorzien van een lange giek van negen meter.' Allereerst kom je volgens Janssen niet uit met het gewicht van de giek in combi met het basisgewicht van de tractor. Daarbij zijn de opbouwkosten van een negen meter lange giek op een grote Fendt of John Deere sky-high. De nieuwe zelfrijder van Berky zou dan een veel betere optie zijn. De machine is voorzien van een groot platform, waarop makkelijker een giek gemonteerd kan worden met een maaikorf of iets anders. Aan de voorkant kan dan een tweede voertuig gemonteerd worden. Op het platform is voldoende plaats voor een draaibare, zeer ruime cabine, met bijna 360 graden zicht rondom. De precieze prijs is nog niet beschikbaar, maar zal tegen de twee ton zijn. Daarvoor krijgt men dan volgens Janssen een machine die eigenlijk alles kan. In september organiseert GTJ een demotour voor deze machine in Nederland.


Multihog stond op Eisenach met vooral een aantal interessante aanbouwwerktuigen.

Een aardig bijvoorbeeld is de ZaunKönig, of, in goed Nederlands, de paaltjeskoning van Kneilman Gerätebau. Dit werktuig draait zich als het ware om een paal of lichtmast heen en maait alles daar weg. Bosmaaierwerk zou daarmee tot het verleden behoren. In de stand van Multihog stond verder een opbouwmaaier van Wicke met een opzuigsysteem. Volgens de Nederlandse agent Gerard Vels zou dit de ultieme maaicontainer zijn, en bovendien de eerste met dit systeem. Vels gaat het komende jaar onder andere benutten om deze maaier breder bekend te maken in Nederland


Major


Ook Johannes Ballast van het Ierse bedrijf Major liet een aantal innovaties zien.

Zijn topper was de Major Contoura. Dit is een gangmower op basis van drie onafhankelijk opgehangen cirkelmaaiers, met een totale werkbreedte van 3,60 m. De machine is in totaal best zwaar, maar omdat hij niet in de driepunt hangt maar op een eigen wielstel steunt, is hij toch te combineren met een relatief kleine compacttractor. Als toepassingsgebied ziet Ballast roughs en semi-roughs op golfbanen, maar ook sportvelden.


Sabo


ICT neemt in de groensector een steeds belangrijkere rol in.

Stema kwam op Eisenach met de mogelijkheid om de kiepfunctie van een tandem-asser te bedienen met de smartphone. De bluetoothfunctie wordt volgens de fabrikant opgebouwd op verschillende kiepers van Stema en laat ook zien hoe vol de accu van de aanhanger nog is.
Ook elektrisch is de nieuwe maaier van Sabo. Deze duwmaaier is voorzien van twee waterproof accu's en blijkt bij een korte demo op het terrein verrassend sterk, ook in hoger gras. De Bosch-accu's van deze Sabo zijn verwisselbaar met andere werktuigen van het Duitse merk - dat al jaren eigendom is van John Deere -, waaronder bosmaaiers.




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024
Derde Green Gala op woensdag 20 november
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 20 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER