Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zembla: harde conclusies blijven uit, 'nieuw onderzoek nodig'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 6 oktober 2016
96 sec


Gisteravond was op NPO2 de Zembla-aflevering over kunstgras infill te zien. Harde conclusies over de gezondheidsrisico's van SBR-rubbergranulaat bleven uit, maar de noodzaak naar nieuw onderzoek is wel duidelijk geworden.

Rubbergranulaat bevat lood, zink, benzeen en paks (polycyclische aromatische koolwaterstoffen); stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. In Nederland is 90% van de kunstgrasvelden met dit rubber bestrooid. Het RIVM concludeerde in 2006 na onderzoek van Industox dat kunstgrasvelden geen gevaar voor de volksgezondheid zouden zijn, maar volgens Zembla is die conclusie te voorbarig.

Niet representatief
Toch baseert de overheid zich al tien jaar op dit onderzoek. In het door Industox uitgevoerde onderzoek werden slechts zeven proefpersonen gebruikt, en de opzet was amateuristisch. Dit wordt in Zembla bevestigd door een deelnemer die in 2006 aan het onderzoek meedeed. Hij stelt dat je je af kunt vragen 'hoe realistisch het onderzoek was ten opzichte van de praktijk'. Ook werd een deel van de in het onderzoek afgenomen urinestalen om onduidelijke redenen niet gebruikt voor de resultaten van het onderzoek.

Twijfels
RIVM en Industox concludeerden destijds, ondanks de genoemde gebreken, dat de hoeveelheden kankerverwekkende paks binnen de normen waren gebleven en er dus geen gezondheidsrisico's waren. Zembla stelt dat dit op basis van dat ene onderzoek niet te concluderen valt, en er nieuw onderzoek nodig is onder spelers. Professor Martijn Berger van de Universiteit van Maastricht deelt die mening: de steekproef was volgens hem te klein en er zaten geen kinderen bij, terwijl die juist het meest kwetsbaar zijn. Het RIVM en Industox hebben schriftelijk op de uitzending gereageerd. Volgens Industox heeft het onderzoek wel degelijk voorspellende waarde voor iedereen die op kunstgrasvelden speelt. Het RIVM geeft toe dat er twijfels geweest zijn over het onderzoek, maar beweert wel dat deze niets afdoen aan de conclusies die in het onderzoek getrokken zijn.

Geen harde conclusies
Zembla kaart de discussie over gezondheidsrisico's van rubbergranulaat dus aan, maar trekt zelf geen harde conclusies over die risico's. Het programma vindt het onverantwoordelijk dat er op grote schaal op kunstgras gevoetbald wordt, ondanks het feit dat de schadelijkheid voor de volksgezondheid nauwelijks onderzocht is. Er loopt momenteel wel een onderzoek van de Europese Commissie, maar dit is alleen literatuuronderzoek, stelt Roelof Bosma van Zembla bij Radio 1. Hij pleit voor een onderzoek onder de sporters zelf.

KNVB verrast door uitzending
'De Zembla-aflevering kwam voor de KNVB als een verrassing', vertelt Patrick Balemans van de KNVB in een reactie aan Fieldmanager. De bond laat op zijn website weten 'te vertrouwen op de expertise en onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)'. Patrick Balemans bevestigt dit: 'Het RIVM heeft in totaal vier onderzoeken uitgevoerd. Wij vertrouwen op die uitkomsten.' De uitzending heeft er wel toe geleid dat de bond wil dat er nieuw onderzoek wordt uitgevoerd naar de risico's van kunstgrasvelden. 'Desnoods pakken we dit onderzoek zelf op, maar het liefst natuurlijk in samenspraak met de overheid en de industrie', aldus Balemans.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER