Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Club is de dupe van conflict tussen aannemer en kunstgrasfabrikant Italgreen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 21 september 2016
110 sec


V.v. Lyra in Westland zou op 5 september twee nieuwe kunstgrasvelden krijgen, maar door onenigheid tussen aannemer Zuman Zwammerdam uit Duiven en de Italiaanse kunstgrasleverancier Italgreen laat dat op zich wachten.



Italgreen is een relatief onbekende speler in de Nederlandse markt. Begin 2015 leverde Italgreen voor het eerst aan een voetbalclub in Amstelveen. Gemeente Westland zag dit veld en koos via aannemer Zuman Zwammerdam voor een vergelijkbare mat van Italgreen. Na een paar maanden lieten naar verluidt de vezels al los uit de mat. Er ontstonden grote gaten en slijtageplekken. In een eerder verschenen artikel op WOS.nl liet sportveldbeheerder van de gemeente Westland Mark Valstar weten: 'Het vorige veld was tien jaar oud en aan vervanging toe. Omdat de ambities van de club hoog zijn, besloten we te investeren in een duurzaam kwaliteitsveld uit Italiƫ. Het is dan schrikken dat de twee velden van in totaal 600.000 euro, al binnen een jaar versleten zijn.'
Ook Zuman Zwammerdam en de fabrikant erkennen de problemen en bevestigen dat dit komt door een productiefout bij Italgreen. Fred Zuman: 'In de doelgebieden is geen vezel meer te bekennen. En op de rest van het veld zitten grote kale plekken.

Onder de garantie
Nadat een delegatie uit Italiƫ was overgekomen om de mat te inspecteren, werd door de Italianen vastgesteld dat het ging om een productiefout. Omdat zij al snel zagen dat het helemaal mis was met de mat, besloot zij, tot opluchting van de gemeente, dat het vervangen van de velden onder de garantie valt, wat de gemeente niets zou kosten.' Maar de schade is natuurlijk groter dan alleen een nieuwe mat. De oude mat inclusief infill moet worden verwijderd en pas daarna kan de nieuwe mat erop. Zuman is van mening dat de fout bij Italgreen ligt en dat zij daarom verantwoordelijk zijn voor alle kosten. Dus inclusief verwijderen van de oude mat en installeren en testen van de nieuwe mat. Fred Zuman: 'Natuurlijk wil ik dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost en dat er een nieuwe mat komt, maar ik pas ervoor om hiervoor te betalen. Is ook niet terecht."
Ook de Nederlandse agent van Italgreen Wil Ditzel zit overduidelijk met het verhaal in zijn maag. Ditzel erkent dat gaat om een productiefout van Italgreen, maar meldt verder dat zijn opdrachtgever zich correct heeft opgesteld.
Fred Zuman. 'We staan nog niet bij de rechter, maar als we zo doorgaan duurt dat niet lang meer.'

Extra onderhoud
Omdat de spelers nu constant uit moeten wijken naar de natuurgrasvelden, heeft de club afspraken gemaakt met de gemeente dat deze velden extra onderhouden worden, zodat ze in de winterstop hopelijk niet tot de draad toe versleten zullen raken door een te zware belasting.

Gaten dichten
Op WOS.nl zegt clubvoorzitter Eric in 't Veld: 'Wij staan hier als club aan de zijlijn, omdat de gemeente Westland de contractpartij is. Zoals de zaken er nu voor staan, betekent dit dat we voorlopig geen nieuwe grasmatten krijgen. Wel zal op korte termijn gestart worden met het repareren van slechte plekken.'

Bizar
Fred Zuman: 'het bizarre aan de situatie is dat in augustus 2015 een vierkante meter uit de aangeleverde mat is gesneden en door de opdrachtgever is getest bij Kiwa Isa. Op dat moment was er niets aan de hand. Kort daarna begonnen de problemen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER