Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Pogo maakt bodemmetingen stuk eenvoudiger
In het betaald voetbal wordt er al enkele jaren mee gewerkt: sensoren die het bodemvocht, de EC-waarde en de temperatuur meten. Met behulp van deze gegevens weten de groundsmen van de Europese grootmachten en diverse Nederlandse BVO's de velden in optimale conditie te krijgen én te houden. Nu kunnen alle groundsmen hierover beschikken.
01-12-2015 11 sec
Dood in de Keulse pot
Vol verwachting en op uitnodiging van een Belgische leverancier ben ik een dagje naar Keulen geweest om de FSB te bezoeken. Nu was ik niet voor de eerste keer op deze tweejaarlijkse beurs en steeds was ik verrast over de kwaliteit van de beurs, zowel internationaal gezien als voor Nederland.
01-12-2015 10 sec
De huid als meetlat van kunstgraskwaliteit
Malou Peppelman ontdekte in haar promotieonderzoek dat schade door een sliding niet alleen oppervlakkige schade, maar ook dieperliggende schade veroorzaakt. Ze kwam erachter dat er zowel bij natuurgras als bij kunstgras schade ontstaat, maar vond geen bewijs dat een sliding op kunstgras méér schade veroorzaakt.
01-12-2015 10 sec
De velden van Zwijndrecht kunnen opgelucht ademhalen
Beluchten is een essentieel onderdeel van het onderhoud van een grasmat. Nadeel zijn de hoge kosten, want met een Vertidrain of schudbeluchter kost het algauw uren om een volledig veld te bewerken. Gelukkig zijn er ook snellere manieren, zoals slitters of prikrollen, waarmee je snel over het veld kunt rijden en toch een net stukje werk aflevert.
01-12-2015 13 sec
Geef je kunstgrasveld een tweede kans
Met het volwassen worden van de kunstgrasmarkt komt er gelukkig ook wat meer aandacht voor de laatste levensfase van de velden. Volgens Van Gennip van kunstgrasverlegger J&E uit Oss kiezen we nog veel te snel voor opruimen en nieuw. Terwijl revitaliseren, renoveren of gedeeltelijk vernieuwen ook een slimme optie kan zijn.
01-12-2015 11 sec
'Doe alles wat je zelf kunt doen zélf'
De termijn die een aannemer of leverancier stelt voor de levensduur van een kunstgrasveld wordt lang niet altijd gehaald. Betrokken partijen wijzen dan naar elkaar, waarbij er nooit echt een winnaar uit de bus komt. De KNVB heeft de taak op zich genomen om iedereen bewuster te maken van de invloed die men zelf kan uitoefenen op de levensduur van een kunstgrasmat.
01-12-2015 14 sec
De keuze is aan de opdrachtgever: groene velden, rimboe of Bahama's?
'Wegaan het allemaal anders doen.' Er is geen gemeente waar de afgelopen jaren niet is gesproken over bezuinigingen, intergemeentelijke samenwerking of kerntaken. Met als resultaat dat ook op het gebied van aanleg en onderhoud van sportaccommodaties veel veranderde. Overzichtelijke speelvelden dreigen hier en daar te veranderen in een onoverzichtelijke rimboe.
01-12-2015 12 sec
Bouwen in zettingsgevoelige gebieden; wat zijn de alternatieven?
Het bouwen van een kunstgrassportveld in een zettingsgevoelig gebied is een hele uitdaging voor alle betrokkenen. Technisch gezien is alles mogelijk, maar past het ook binnen het budget en voldoet het veld straks wel aan de eisen? Fieldmanager sprak met Arthur Zintel van Grontmij en zette een aantal opties op een rij.
01-12-2015 11 sec
We can rebuild it, we can make it faster
Inmiddels al meer dan twintig jaar geleden kwam Desso met een revolutionair nieuwe technologie op de markt: Grassmaster. Een cross-over tussen kunst- en natuurgras die in zekere zin de sportveldenwereld heeft veranderd. Maar de markt gaat door en nu het patent van Desso is vervallen, komen overal in Europa concurrenten de markt op.
01-12-2015 12 sec
De Kuip-fieldmanager Erwin Beltman: 'Dit jaar wil ik weer het beste veld hebben, anders zie ik het als een verlies'
Er is heel wat geschiedenis geschreven in De Kuip: zinderende Feijenoord-wedstrijden, cupwedstrijden en concerten. Maar bovenal werd Feijenoord zowel in 2014 als dit jaar eerste bij de VVCS-veldencompetitie. Daarmee is Feijenoord uniek, want nooit eerder werd een veld tweemaal achtereen door de spelers tot beste verkozen.
01-12-2015 13 sec
'Dit is een heel dure hype'
Het amateurvoetbal gaat financieel naar de filistijnen, als we massaal kunstgrasvelden blijven aanleggen. 'Er wordt gewoon met twee maten gemeten', zegt senior adviseur Jochem Knol van Grontmij. Hij legde de kosten van natuurgras naast die van kunstgras, en spreekt daarover op het Nationale Sportcongres op 26 november.
01-12-2015 10 sec
'Dubbeldoelkoeien redden het niet in de melk- en vleestop, maar onze dubbeldoelrassen wél in de sport- en gazontop!'
Iedereen binnen deze lezersdoelgroep weet dat dubbeldoelkoeien, zoals de Lakenvelders, zeldzaam zijn geworden. Niet dat ze verdwijnen, maar ze hebben doelgericht hun plekje verworven bij melkveehoudende hobbyboeren, natuurbegrazingsprojecten, zorgboerderijen en bedrijven met agrotoerisme.
01-12-2015 10 sec
Hoofdredactioneel
Drukke week deze week. Iedereen organiseert allemaal bijeenkomsten waarbij ik meen aanwezig te moeten zijn, maar uiteindelijk komt dan altijd weer die vraag van redactiewaakhond Peter: “Kun jij vanavond naast dat en dat en dat verhaal ook nog even je hoofdredactioneel schrijven? Dan zorg ik dat daar een nieuwe kakelverse foto bijgeplakt wordt.” Daar moet je dan blij mee worden! Want die kop op deze pagina’s wordt natuurlijk steeds weer ouder!
01-12-2015 14 sec
Veel zorg over kwaliteit en verstoring van de markt
In 2013 organiseerden het Utrechtse bedrijf Hypercube samen met adviesbureau Kybys een kunstgrastender voor BVO's. In totaal kregen zeven -meest Jupiler league- clubs een kunstgras veld aangemeten. Gezien de omvang van de markt absoluut een giga-succes.
01-12-2015 9 sec
DUURzaam inkopen anno 2015
De kranten staan er vol van, politieke verkiezingsprogramma's zijn ermee doordrenkt en leveranciers schreeuwen nog maar met één verkoopargument: duurzaam! Maar wat is nu duurzaam? Vinden we dit modewoord alleen interessant om van de daken te schreeuwen, of handelen we er ook naar?
01-12-2015 9 sec
'Een extra baantje voor Daphne Schippers'
In het 14-jarige bestaan van C.S.C. Ceelen Sport Constructies hebben aanleg en onderhoud van kunstgrasvelden voor hockey en voetbal een grote rol gespeeld in de groei van het bedrijf. Aanleg en onderhoud van natuurgrasvelden is daar de afgelopen jaren aan toegevoegd. Sinds vijf jaar mag C.S.C. zich ook rekenen tot de specialisten voor de aanleg van atletiekbanen.
01-12-2015 12 sec
LED-verlichting op het (amateur) sportveld
De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden op de verlichtingsmarkt. Veel aanbieders van led-verlichting bieden ook speciale led-armaturen aan voor de verlichting van grote terreinen, sportvelden en stadions. De communicatie rond de toepassing en kwaliteit van deze led-armaturen loopt nogal uiteen en is op veel punten lastig te vergelijken.
01-12-2015 11 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER