Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Apeldoorns kunstgrasfonds houdt sportclubs in vorm
De gemeente Apeldoorn besloot in 2008 dat de aanleg van sportaccommodaties geen kerntaak van de gemeente meer was. Clubs moesten hier voortaan zelf zorg voor dragen. Dat wil niet zeggen dat de gemeente zich nu helemaal afzijdig hield. De raad gaf in 2008 goedkeuring aan de oprichting van een kunstgrasfonds, waarin drie miljoen euro werd gestoken. Clubs konden met dit geld investeren in kunstgras.
01-12-2013 14 sec
Stichting bespaart ons ieder jaar weer duizenden euro's
Een terugtredende overheid en gemeentelijke bezuinigingen zorgen voor tal van nieuwe taken en uitdagingen voor sportbestuurders. En wat blijkt: door een zakelijke opstelling en door zaken goed te organiseren, kun je veel geld besparen. En dat gaat verder dan een enthousiast klusteam dat duizend en één klusjes op de club verzorgt. Fieldmanager praat met Jan te Koppele, penningmeester van de stichting achter SV Groen Wit ’62 in Apeldoorn.
01-12-2013 15 sec
Ad van den Luijtgaarden (Zwijndrecht): 'Ik ben het visitekaartje van de wethouder.'
Hij noemt zichzelf accountmanager, ofwel relatiebeheerder. Ad van de Luijtgaarden laat in zijn werkwijze zien dat hij het smeer is waardoor clubs, de gemeente en KNVB makkelijk samenwerken. Hij is niet het type mannetjesputter, maar beschrijft haarfijn hoeveel tijd en moeite het kost om alle neuzen, inclusief de politiek, één kant op te krijgen.
01-12-2013 13 sec
Jan de Vries (Steenwijkerland): 'Onze politiek haalt nu alleen nog de krant met goede velden'
Sportveldbeheerder Jan de Vries noemt zichzelf bescheiden ‘toezichthouder’ omdat hij de aannemers aanstuurt en geen personeel heeft. In de praktijk blijkt dat hij méér dan een sportveldbeheerder is. Hij heeft - met nadrukkelijke steun van zijn wethouder en een projectleider- het beheer bij de gemeente Steenwijkerland op poten gezet, het onderhoud naar zijn hand gezet, de velden op kwaliteit gekregen en geeft invulling aan toekomstig beleid.
01-12-2013 15 sec
Bob Westhoven (Sportbedrijf Arnhem): 'Kom maar op met de privatisering'
Bob Westhoven is een tevreden mens: Sportbedrijf Arnhem hoeft nog niet te vechten voor werk. Dat gaat veranderen: de Arnhemse werkmaatschappij moet per 2016 de boer op. De Fieldmanager of the Year-genomineerde ziet de op handen zijnde verzelfstandiging als welkome verandering: hij wil zijn ondernemerszin tentoon gaan spreiden en zit vol plannen.
01-12-2013 12 sec
Henrie Bekkers ('s-Hertogenbosch): 'Ik ben eigenlijk ambtenaar, maar niets in de praktijk wijst daarop'
In 1992 kwam Bekkers via een uitzendbureau terecht bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Daar klom hij op de maaier, en hij heeft de gemeente nooit meer verlaten. Inmiddels steekt niemand de kachel meer aan met deze fieldmanager.
01-12-2013 10 sec
Erwin den Elzen (Van der Meer): 'Ik leg niet op, ik leg uit'
Werken als fieldmanager bij een aannemer is een vak apart. Erwin den Elzens gevoel voor verantwoordelijkheid voor kwaliteit binnen het budget is absoluut leidend. Hij probeert keer op keer met de beperkte budgetten het onderste uit de kan te halen voor de opdrachtgevers voor het beste resultaat en krijgt 'geen geld voor' vaak getransformeerd in 'laten we dat eens proberen.'
01-12-2013 14 sec
Field Top Maker én Seed: zekerheid voor alles
Kaalgespeelde matten zorgen voor de opkomst van infectiegevoelig straatgras. Dat willen we als sportveldbeheerder vermijden. We komen een heel eind met verticuteren. De afgelopen jaren bracht de Field Top Maker de extra oplossing van het wegfrezen van straatgras. De gemeenten Rotterdam en Nunspeet gebruiken de Field Top Maker in combinatie met de doorzaai met gecoate grasmengsels. Die komen na kieming extra snel op, waardoor straatgras nog minder kans krijgt.. . .
01-12-2013 15 sec
Dispensatie is geen vanzelfsprekendheid
Bij werkzaamheden of renovaties dienen betrokkenen de KNVB vooraf in te lichten indien het veld niet voldoet of de velden niet voldoen aan de normen, zodat de voetbalbond eventueel dispensatie kan verlenen. Hiermee worden voorafgaand aan de seizoenscompetitie problemen voorkomen. Dit is een vaststaand gegeven waarvan alle betrokkenen in de sportveldenbranche op de hoogte zijn, maar deze regel wordt niet altijd in acht genomen. Voorheen ging de KNVB daar wel eens willekeurig mee om. Nu wil zij echter een streep trekken.
01-12-2013 17 sec
Vegen nieuwe bezems echt schoner?
Over het reinigen en onderhouden van kunstgras bestaan veel misverstanden. Kunstgras is niet onderhoudsvrij. Dat weten we inmiddels, maar welke onderhoudsmaatregelen we nu wel moeten uitvoeren om een kunstgras hockey- of voetbalveld zo lang mogelijk in conditie te houden of misschien zelfs de levensduur ervan te verlengen, weten we eigenlijk maar amper. Natuurlijk zeggen alle leveranciers en aannemers dat zij de enige juiste oplossing in huis hebben, maar die mening wordt vooral gevoed door een flinke dosis eigenbelang. Om de verwarring nog verder te vergroten is er een nieuwe speler op de markt gekomen, die met de Sportclean machine zijn diensten gaat aanbieden. .
01-12-2013 21 sec
Van kunststof veld naar tribunestoeltjes
Een periode van grote vervangingsaantallen is aangebroken in de sportveldenbranche. Var in Wilp - Achterhoek is specialist in het verwijderen van kunststof sportvelden. Hoe verloopt de reis van een kunststof sportveld naar een leven als plastic stoeltje?
01-12-2013 8 sec
De nuloptie is voor mij geen optie
Ik ben ervan overtuigd dat we niet zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen, maar dat we wel met minder middelen toekunnen. En dat velen die mening met mij delen, werd onlangs weer eens bevestigd door onderzoeken in de VS en in Europa. Onderzoeken die gepresenteerd werden tijdens de conferentie van de European Turfgrass Society. .
01-12-2013 12 sec
Op sportvelden en golfbanen is de toepassing van chemie minimaal. Deze sectoren zijn niet de boosdoener
Als het aan staatssecretaris Wilma Mansveld ligt is het per 1 november 2017 afgelopen met alle gewasbeschermingsmiddelen in openbaar groen. De gevolgen zijn stevig. Chemievrij beheer lijkt meer te kosten en er zijn beperkt ervaringen. Daarnaast hebben beheerders te maken met krimpende budgetten. Vakblad Fieldmanager discussieert daarover bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug met een breed samengesteld gezelschap uit golf en sport. . . . . . . .
01-12-2013 17 sec
Concurrenten van SGL in de schijnwerpers
Wel eens gehoord van MLR? Of TLS? Deze Noorse bedrijven zijn concurrenten van SGL. Men name in Scandinavië hebben zij voet aan de grond. Hortilux Schréder is van beide bedrijven hoofdleverancier van de lampen. Fieldmanager sprak Paul van der Valk van Hortilux Schréder om deze in Nederland onbekende lampenpartijen beter te leren kennen: 'In sommige stadions worden onze lampen en SGL-karren zij aan zij ingezet.' .
01-12-2013 14 sec
Chemische bestrijding op kunstgras ontspringt de dans
Tot nu toe heeft de discussie zich gefocust op chemievrij beheer op natuurgrasvelden, maar hoe zit het met kunstgrasvelden: worden deze al dan niet tot verharding gerekend? En worden bestrijdingsmiddelen tegen algen en mos op kunstgras- en kunststofvelden ook verboden?
01-12-2013 9 sec
Koekjes bakken
In ons nieuwe vakblad Stad + Groen hebben wij in de eerste uitgave een stevige special over burgerparticipatie opgenomen. Onder de titel ‘De burger is de baas en de baas bakt koek! haalden we vijf ambtenaren van even zo vele gemeenten bij elkaar om te discussiëren over burgerparticipatie.
01-12-2013 9 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER