Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Intelligent besturingssysteem met veel potentie

ARTIKEL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 18 oktober 2024
128 sec


Ralph Control Systems is een onafhankelijke, innovatieve ontwikkelaar en leverancier van slimme besturingsoplossingen voor de hele sportsector. Elke week zijn minimaal vijf extra sportclubs meer in control doordat ze hebben gekozen voor de slimme besturingsoplossing van Ralph.

Justin Ziyanay gebruikt de app op een sportpark.
Justin Ziyanay gebruikt de app op een sportpark.

Justin Ziyanay, businessoperator van Ralph Control Systems, vat de essentie van het besturingssysteem als volgt samen: 'Ralph Sports Control is een intelligent sportverlichtingssysteem, dat een enorme potentie biedt voor het verlagen van de energiekosten en andere operationele uitgaven van je sportvereniging. Het systeem verbetert de kwaliteit van het licht op het veld of de baan. Gemakkelijke bediening van de verlichting wordt verzekerd door de variabele lichtinstellingen, die passen bij de activiteit die plaatsvindt.' De bediening kan via de mobiele app of via de desktopversie van het platform. Met één klik op de knop kan zowel de verlichting in de kantine als de buitenverlichting op de velden aan- of uitgezet worden. De app is de opmaat naar het sportpark van de toekomst.

Breder dan de sportsector

Ziyanay vertelt dat de toepassing in de toekomst veel breder wordt dan de sportsector. Zo worden de besturingssystemen al bij containerterminals in industriegebieden gebruikt. 'Uiteindelijk mikken wij op complete bedrijventerreinen.' Voor nu is de sportmarkt de grootste troef. Zo zijn recentelijk sportparken in de gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Venlo, Dordrecht en Vlissingen uitgerust met het handige besturingssysteem. Ook op onder andere de Jaap Eden IJsbaan en in de stadions van NEC en SC Heerenveen wordt met de Ralph Sports Control-app gewerkt.


Op afstand

Even terug naar de oorsprong van het bedrijf. Nog voordat ledverlichting zijn intrede deed op sportvelden, kreeg Ziyanay vanuit de markt de vraag of hij iets kon ontwikkelen om veldverlichting op afstand te bedienen, zo herinnert hij zich. 'De beheerder van een tennispark in Breda woonde in Bavel en werd een keer 's nachts gebeld met de mededeling dat de verlichting op het sportpark nog aan stond. Hij moest toen heen en weer rijden om de knop om te zetten. Hij belde mij met de vraag of ik niet een camera kon plaatsen, maar ook met een camera moet je natuurlijk nog steeds op en neer rijden.' Om ook dat probleem te tackelen, ontwikkelde Ziyanay in 2011 een eenvoudig softwareprogramma met regeltechnieken, waarmee onder andere de verlichting op afstand via de computer aan- en uitgezet kon worden. Met zijn achtergrond als programmeur was dit een eenvoudige klus. Als pionier op dit gebied verkocht hij destijds een paar honderd van deze toepassingen. Onder de klanten bevond zich ook de gemeente Amsterdam.


Eerbetoon

Na de introductie van ledverlichting voor sportvelden in 2015 verwachtte de markt volgens Ziyanay dat er ook direct 'iets slims' mee gedaan kon worden. Samen met Philips is toen software ontwikkeld om aan deze verwachting te voldoen. Deze software werd weer in de markt gezet bij installateurs van sportveldverlichting. Zo ontstond drieënhalf jaar geleden Ralph Control Systems. De naam Ralph is een eerbetoon aan de oud-medewerker van Philips die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de nieuwe software en helaas vroegtijdig overleed.


Sportpark van de toekomst

Ralph Control Systems levert nu besturingssystemen met software waarmee onder andere de verlichtingstijden ingesteld kunnen worden, verschillende rechten aan gebruikers verleend kunnen worden en ook het energieverbruik zichtbaar gemaakt kan worden. Alle data kunnen ook nog eens gevisualiseerd worden op een dashboard. De beschikbare besturingssystemen van Ralph Control Systems kunnen uiteraard veel meer dan het bedienen van veldverlichting. Denk bijvoorbeeld aan het online toegang verlenen tot het clubhuis, het bedienen van de beregeningsinstallatie of het koppelen van reserveringssystemen aan de box waarin rackets zitten, zoals bij padelbanen. Allemaal zaken die passen bij het sportpark van de toekomst. Natuurlijk hoeft niet alles op een sportpark in één keer geautomatiseerd te worden, zegt Ziyanay. 'Het kan natuurlijk ook down-top. Als je bijvoorbeeld nu begint met de aanschaf van ledverlichting en bijpassende bediening, koop je in feite al een stukje sportpark van de toekomst.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER