Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Scarivator klaar om markt te veroveren

ARTIKEL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 23 oktober 2024
140 sec


Dit najaar lanceerde Redexim de Scarivator. De naam van deze onderhoudsmachine is afgeleid van het Engelse werkwoord voor verticuteren (to scarify). Dat is dan ook precies wat deze machine doet, maar dan op een manier die geschikt is voor hybridevelden. 'Het is nu nog een nicheproduct, maar de verwachting is dat dit gaat veranderen en dat de verkoop gaat meebewegen met de groeiende populariteit van hybridevelden', aldus Ruben Middelkoop, marketingmanager bij Redexim in Zeist.


Met de lancering van de Scarivator speelt Redexim dus in op de verwachte wereldwijde groei van het aantal hybridevelden. 'Er was nog geen geschikte oplossing op de markt voor de renovatie en het onderhoud en voor het verwijderen van ongewenst materiaal van en uit deze velden', zo verklaart salesmanager Remi Nouwens deze kersverse aanvulling op het machine-aanbod van Redexim.
De ontwikkeling van de Scarivator kent een lange voorgeschiedenis, tijdens welke de machine uitvoerig werd getest en doorontwikkeld. Eerst werden er verschillende prototypes gebouwd, om de machine grondig te kunnen testen en eventuele kinderziektes te verhelpen voordat hij klaar was voor productie. 'We werken hierbij altijd samen met partijen waarvan we weten dat ze waardevolle feedback kunnen geven. Zo blijven we dicht bij de eindgebruiker', zegt Middelkoop.


Duurtest

Van der Haeghe, de distributeur van Redexim in Nederland, is zo'n partij. Salesmanager Michaël van der Lienden van dit bedrijf was nauw betrokken bij deze testen, die onder andere plaatsvonden bij een gerenommeerde voetbalclub. 'Wij hebben een duurtest gedaan en de werking bekeken. Hieruit kwam onder andere naar voren dat bepaalde moeren en bouten door de zigzagbeweging veel te verduren kregen en beter vastgedraaid moesten worden. Een ander punt was dat die beweging zorgde voor veel vibraties in de machine. Dat is inmiddels allemaal aangepast.'
De Scarivator kan ongewenst materiaal uit de wortelzone verwijderen, de grond losmaken en een gladde, vlakke ondergrond creëren voor een optimaal zaaibed, zonder de vezels te beschadigen. Hierdoor is het aanbrengen van nieuwe wortelzones mogelijk: 'De kunstgrasvezel wordt door deze machine weer overeind gezet en het organisch materiaal wordt verwijderd. Hybridevelden kunnen dankzij dit onderhoud hun prestaties behouden en langer meegaan - belangrijk met het oog op duurzaamheid en kosten.'


Schuine veertanden

De machine is uitgerust met twee horizontale balken die zijn voorzien van schuine veertanden. Deze tanden werken op een instelbare diepte tot 35 mm in het oppervlak. De balken bewegen heen en weer, waardoor het organische materiaal en de grond in beweging worden gebracht en losgemaakt, zonder dat de synthetische vezels zich om de rotor wikkelen. 'Dit voorkomt dure reparaties. Met name de zigzagbeweging is belangrijk om te voorkomen dat je de vezel kapottrekt. Wij hebben de ontwikkeling heel gefaseerd aangepakt. Daardoor is de Scarivator wellicht een van de langst geteste machines in ons assortiment', zegt Middelkoop.


'Het wordt een echte must-have voor hybridevelden, maar inzet op natuurgras kan natuurlijk ook'

De diepte van de tanden kan nauwkeurig worden ingesteld met behulp van de looprol aan de voorzijde en een stelmechanisme op de balk. Dit mechanisme is eenvoudig te bereiken via toegangsluiken aan de bovenzijde van de machine. Aan de zijkanten zijn doorgangen aangebracht om de moeren gemakkelijk los en vast te kunnen draaien. De Scarivator heeft een werkbreedte van 213 cm. De machine is weliswaar speciaal ontwikkeld voor hybride oppervlakken, maar kan ook ingezet worden op natuurlijk gras. Nouwens: 'Het wordt een echte must-have voor onderhoud en renovatie van hybridevelden, maar inzet op natuurgras kan natuurlijk ook.' De machine is momenteel beschikbaar voor demo's bij Van der Haeghe en leverbaar vanaf het eerste kwartaal van 2025. 'Ook deze machine kunnen wij straks snel leveren, net als de andere onderhoudsmachines. Dat is dankzij onze ruime voorraad, van oudsher een sterk punt van ons bedrijf', aldus Nouwens. Hij hoopt dat de Scarivator op den duur net zo ingeburgerd raakt als de Verti-Drain.

Veel belangstelling

Op de beurs GTH was al veel belangstelling voor deze nieuwe machine. De komende tijd gaat distributeur Van der Haeghe de boer op naar belangstellende partijen. 'Dat zijn twee categorieën: een groep die benieuwd is naar de werking en een groep potentiële kopers. Ik heb al wel gemerkt dat elke groundsman andere wensen heeft. Het beste is om stap voor stap naar jouw ideale instelling toe te werken. Dat kan allemaal met deze Scarivator.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER