Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Micro-organismen houden banen op tennispark Duinvliet droog en schoon

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 22 oktober 2024
166 sec


Tennisbanen die na een regenbui onder water bleven staan en tennisballen die oranje kleurden door het gravel vormden voor Xander van den Berg, eigenaar van tennispark Duinvliet, de aanleiding om op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van onderhoud om deze twee ergernissen het hoofd te bieden. Hij kwam uit bij MO5 Sport van AlgaVelan.

Ewoud van de Wetering en Xander van den Berg
Ewoud van de Wetering en Xander van den Berg

In de kantine van zijn tenniscomplex aan de Elswoutslaan in Haarlem vertelt Van den Berg, die ook tennisleraar is, dat deze twee problemen hem de afgelopen jaren veel hoofdbrekens en tijd hebben gekost. Hij heeft de twaalf banen op het park zelfs drie keer met een Top Clay-toplaag laten renoveren, maar de problemen keerden telkens terug. Met veel dweilwerk slaagde hij er wel in om de banen na regenval bespeelbaar te houden. 'De leverancier van deze toplaag heeft ons eigenlijk een beetje laten bungelen', zegt hij terugkijkend. Volgens Ewoud van de Wetering van AlgaVelan kwam het deels ook door onwetendheid. 'Bij materiaal als Top Clay is de structuur zodanig dat die uiteindelijk verstopt raakt met organisch materiaal, waardoor de waterdoorlatendheid verdwijnt. Het is door deze open structuur eigenlijk een goede ondergrond voor de groei van algen en mos', legt hij uit.

'Die micro-organismen kunnen niet in één keer de hele laag schoonmaken, dat heeft even tijd nodig'

Na enig zoekwerk op zijn computer stuitte Van den Berg op verhalen in dit vakblad over chemievrij beheer met MO5 Sport bij TV Beekhuizen. Zo werd het contact met AlgaVelan gelegd. In december 2022 werd MO5 Sport voor het eerst toegepast op Duinvliet. De ballen kleurden al snel niet meer oranje en de waterdoorlatendheid was na een jaar hersteld. 'Die micro-organismen kunnen natuurlijk niet in één keer de hele laag schoonmaken. Dat heeft even tijd nodig', zo verduidelijkt Van de Wetering.

Proef op de som

MO5 Sport is een vloeibaar middel dat bestaat uit micro-organismen die organische vervuiling op sportvloeren in de buitenlucht als het ware opeten. 'Met dit middel maak je niks dood, maar ruim je wel alles op', zo vat Van de Wetering de werking kort samen. Deze methode sprak Van den Berg direct aan, al nam hij wel het zekere voor het onzekere met een proef in twee bakjes om te ontdekken of de micro-organismen inderdaad hun werk doen. Hij maakte een filmpje van het resultaat. Hierop is te zien dat hij in het bakje zonder MO5 Sport een oranje vinger overhoudt als hij die erdoorheen haalt; in het bakje waarin het middel wel zit, blijft zijn vinger schoon. 'Heel mooi', zegt Van de Wetering lachend. 'Ik laat het weleens zien om mensen te overtuigen.'


Kwestie van bijhouden

Van den Berg heeft dus proefondervindelijk vastgesteld dat het middel werkt, al kon hij eerst moeilijk geloven dat een oplossing van 1,5 liter micro-organismen in water voldoende was om het grote oppervlak van een tennisbaan te behandelen. 'Het is raadzaam om dit product ook bij hoge temperaturen toe te passen. Het is echt een kwestie van bijhouden.' Van de Wetering beaamt dit: 'Als je het half doet, werkt het niet.' De tennissers in Duinvliet hebben sinds de toepassing van MO5 Sport weer schone ballen en na een flinke stortbui is het water binnen een half uur verdwenen.


'Velen grijpen nog naar Roundup om onkruid te bestrijden, maar weten niet dat je de groei van mos dan juist stimuleert'

Om ook de onkruidverwijdering chemievrij aan te pakken op het park en aan de randen van de tennisbanen, spuit Van den Berg sinds eind september met heet water. Hij beschikt zelf over een spuitwagen van Empas om MO5 Sport aan te brengen. Samen met AlgaVelan verzorgde dit Veenendaalse bedrijf een demo met de heetwatermachine, waarbij het onkruid als het ware gekookt wordt. Van de Wetering: 'Het is een mooie aanvulling op de behandeling met micro-organismen. Velen grijpen nog naar Roundup om onkruid te bestrijden, maar weten niet dat je daarmee de groei van mos juist enorm stimuleert. Je geeft geld uit, maar het resultaat is nul.' Het gebruik van de spuitwagen leidt soms tot bezorgde blikken: mensen denken al snel dat er gif gespoten wordt. Een door AlgaVelan geschonken bordje met de tekst '100 % biologisch' moet dit misverstand tegengaan.

Milieudelict

Maar al te vaak ziet Van de Wetering dat er nog chemische middelen gebruikt worden om banen schoon te houden. 'Maar het werkt allemaal niet. Eigenlijk wordt op negentig procent van de banen wekelijks een milieudelict gepleegd. De werkzame delen zijn omgevingsvreemde stoffen die altijd in het milieu terechtkomen. Dat is in conflict met de nieuwe Omgevingswet. Velen denken er ook niet aan dat die chemische middelen via de tennisballen ook nog eens op de handen van de spelers kunnen komen.' Hij ziet het graag veranderen en grijpt elke gelegenheid aan om zijn chemievrije methode aan te prijzen. Toen hij zeven jaar geleden met zijn bedrijf de sportmarkt betrad, stuitte hij regelmatig op weerstand en ook onverschilligheid. Inmiddels weten gebruikers zoals Van den Berg dat de micro-organismen vervuiling op gravelbanen effectief te lijf gaan zonder het milieu te belasten.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER