Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Onze spelers voelen zich echt op hun gemak op deze ondergrond'

ARTIKEL
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 10 september 2024
262 sec


Lano Sports en Scheerlinck Sport plaatsen eerste droge hockeyveld van België bij HC Indiana

Het eerste door de FIH gecertificeerde droge hockeyveld van België is deze zomer geplaatst bij hockeyclub HC Indiana in De Pinte. Het betreft de S-Tec Orbion II-hockeymat van Lano Sports. De S-Tec Orbion II voldoet niet alleen aan de dry non-irrigated-norm van de FIH, maar beschikt ook over global en national goedkeuring van deze sportbond. Hiermee zet de fabrikant bewust in op een evolutieverhaal, waarbij de mat niet alleen kan worden gebruikt als nieuw 'droog' hockeyveld, maar ook nog steeds als waterveld.


'Wij hebben voor meer zekerheid gekozen. We denken dat spelers, clubs en de federatie de overgang naar "droge" hockey liever maken als evolutie van een vertrouwd type ondergrond. Dat is beter dan bruusk de overstap te moeten maken naar een totaal andere ondergrond, bijvoorbeeld op basis van een lussentapijt', zegt Chris Vandenborre, senior product development manager bij dit bedrijf in het Belgische Harelbeke.

'Ik ben ervan overtuigd dat er nog wel wat huiswerk op ons afkomt'

Hij spreekt in dit verband van een 'evolutionaire manier van denken'. Hiermee bedoelt hij dat progressieve verandering beter is voor een mens, en dus ook voor een sporter, dan een radicale wijziging. De overstap van een waterveld naar een droogveld is namelijk niet niks. Vandenborre: 'Voor de verdere doorontwikkeling zijn spelerservaringen superbelangrijk. De aanpassing aan hockeyen op een droog veld heeft tijd nodig.' Volgens hem wordt er met de S-Tec Orbion II een mooie stap gezet richting spelen op droge velden, maar zal er desondanks nog een en ander moeten gebeuren. 'Ik ben ervan overtuigd dat er nog wel wat huiswerk op ons afkomt.' Als belangrijkste nadeel van spelen op droge velden noemt hij de hoge basistemperaturen van deze velden bij zonnig weer en het daarmee samenhangende grotere risico op schaafwonden.

Bekende garens

Lano Sports is sinds twee jaar bezig met de ontwikkeling van een droog hockeyveld. Het testen gebeurde in eerste instantie in Engeland, bij het door de FIH erkende testinstituut Labosport UK. Uitgaand van bekende garens werd zo eerst de S-Tec Orbion I ontwikkeld en gecertificeerd. Deze mat werd in 2023 gepresenteerd tijdens de FSB in Keulen. 'Wij waren toen eigenlijk al een etappe verder; onze S-Tec Orbion II-mat stond al in de steigers', zo blikt Vandenborre terug. Hij legt uit dat de S-Tec Orbion II niet alleen voldoet aan de eisen die de FIH stelt voor de zogenoemde dry innovation range, maar dat er ook al voor 99 procent wordt voldaan aan de eisen voor de dry target range, het uiteindelijke doel van de FIH. 'Dit is momenteel nog een innovatietraject. De verwachting is dat de FIH de normeisen op basis van testervaringen en spelersfeedback nog zal bijstellen of aanscherpen, voordat er definitief een aanvullende global dry categorie wordt opgenomen in het FIH Handboek', aldus Vandenborre.


'Bij hockey valt een bal nooit stil. Je moet dus een mat ontwikkelen waarop de bal zijn snelheid behoudt'

Afgelopen voorjaar is de S-Tec Orbion II officieel gecertificeerd door de FIH. Dat betekent dat de mat voldoet aan de nieuw vastgestelde testnormen voor droge hockeyvelden. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar de nieuwe FIH-testen met betrekking tot behoud van balsnelheid, balstuit onder hoek, stijfheid van het oppervlak en wrijving van de stick op het oppervlak. Dat zijn stuk voor stuk testen die de specifieke spelbeleving op watervelden moeten weergeven. 'Bij hockey valt een bal nooit stil. Je moet dus een mat ontwikkelen waarop de bal zijn snelheid behoudt. We hebben uiteindelijk 32 matten getest met vier verschillende onderlagen om tot de ideale combinaties te komen.' Onder de S-Tec Orbion II bij HC Indiana ligt een ET-layer. 'Hierdoor is de mat iets stugger, maar toch nog elastisch genoeg. Deze combinatie geeft de beste prestaties en heeft bovendien een lange levensduur', verduidelijkt Vandenborre.

Stap voorwaarts

Het veld is geplaatst door vaste partner Scheerlinck Sport. Vennoot Anthony Marinus van dit bedrijf is bijzonder trots op het feit dat zijn firma als marktleider in België ook als eerste een non-irrigated hockeyveld gebouwd heeft. 'Dit is een enorme stap voorwaarts voor ons. Hiermee laten wij zien dat we trendsetter zijn en erop gebrand om onze positie te behouden om de beste hockeyvelden te bouwen.'


Visitekaartje

De aanleg van dit eerste droge hockeyveld was voor Scheerlinck Sport als hoofdaannemer niet bijzonder spannend. Technieken die al jaren geleden door dit bedrijf zijn ontwikkeld, werden ook nu toegepast, inclusief de ET-layer als onderlaag. 'Wat de opbouw van de onderlaag betreft, was het business as usual. Verder is het natuurlijk een enorme stap vooruit, zoals ik al zei.' Marinus doelt ook op het feit dat de totale kostprijs voor een hockeyveld drastisch omlaag zal gaan nu een beregeningsinstallatie niet meer per se nodig is. Het nieuwe droge hockeyveld bij HC Indiana zal naar zijn overtuiging als een mooi visitekaartje gaan dienen. 'Wij onderhandelen met diverse clubs over nieuw te bouwen velden. Velen twijfelen nog of het al het juiste moment is om in te stappen. Dit veld zal hen zeker over de streep kunnen trekken.'


Primeur

Bestuurslid Maarten Van Hoecke van HC Indiana maakt duidelijk dat zijn club heel zorgvuldig te werk gegaan is bij het kiezen van een nieuwe mat ter vervanging van het elf jaar oude hockeyveld. Er zijn in totaal drie offertes aangevraagd; de combinatie Lano Sports/Scheerlinck Sport kwam als beste uit de bus. Zij boden niet alleen de beste prijs-kwaliteitsverhouding, maar konden de mat ook voor 1 september leggen. Verder hadden ze goede referenties en dachten ze mee met de club - allemaal eisen die de club stelde bij de aanbesteding. 'Als extraatje hadden wij ook de spelers uit onze topteams en de technische staf gevraagd op welk veld ze het liefst spelen. Ook bij hen genoot Lano Sports de voorkeur.' Toen Lano Sports meldde dat de S-Tec Orbion II net goedgekeurd was en als primeur geplaatst kon worden, was het clubbestuur direct enthousiast. 'We zijn hiermee klaar voor de toekomst. Bovendien past deze duurzame hockeymat goed op onze locatie midden in een park. We konden dus eigenlijk geen nee zeggen op dit voorstel.'


Natte bal

Inmiddels zijn de eerste trainingen op het veld geweest en de spelers zijn enthousiast. Van Hoecke: 'Het is een snelle mat en ook de balbots is goed voorspelbaar. Het voelt aan als een vertrouwde vezel. Onze spelers voelen zich echt op hun gemak op deze ondergrond.' Zodra spelen met een natte bal op dit veld goedgekeurd is, kan er begin volgend jaar waarschijnlijk al competitie gespeeld worden op de S-Tec Orbion II als droog veld. Nu wordt er nog regelmatig beregend, maar zelfs dan is deze nieuwe ondergrond al veel duurzamer. 'We gebruiken maar een derde van wat we normaal moeten sproeien op een waterveld. Dat was een aangename verrassing.' De samenwerking tussen Lano Sports en HC Indiana is niet nieuw. Het nabijgelegen bedrijf heeft er vaker velden geplaatst. Nu er een primeur te bewonderen is, verwacht Van Hoecke dat de buurman regelmatig met belangstellenden zal komen kijken naar dit veld van de toekomst.


Olympische Spelen

De hockeyers van het Belgische HC Indiana kunnen vanaf nu dus stelselmatig wennen aan spelen op een droog veld, al zullen ze voor de competitiewedstrijden vooralsnog het droge veld als waterveld gebruiken. Tijdens de Olympische Spelen in 2028 in LA zal droog hockey de norm zijn, als het aan het IOC en de FIH ligt. Vandenborre: 'Je kunt het daar niet maken om honderdduizenden liters water te verbruiken voor een sportwedstrijd. De FIH zet volop in op duurzaamheid en ook het IOC legt hier veel nadruk op. Er ligt nog werk op de plank voor alle betrokken partijen. De spelerservaringen zijn hierbij cruciaal. Ook wij gebruiken de standaard vragenlijst van de FIH om via feedback van spelers onze droge hockeyvelden nog verder te perfectioneren. Die ontwikkeling is een continu proces.' Ook de hockeymatten van FIH preferred supplier Lano Sports zullen in de nabije toekomst namelijk moeten voldoen aan de eisen voor de aanstaande categorieën global dry en global wet van de FIH.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER