Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwste generatie bezanders van Rink efficiënter en gebruiksvriendelijker

ARTIKEL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 12 september 2024
178 sec


Redexim heeft nieuwe bezanders van het merk Rink geïntroduceerd: de Evo en de Hybrid. Deze schotelstrooiers zijn uitgerust met een elektronisch besturingssysteem, dat de traditionele handmatige bediening met een hendel vervangt. De nieuwe bezanders werken hierdoor efficiënter en zijn gebruiksvriendelijker dan hun voorgangers.


De Evo beschikt over een hydraulisch analoog besturingssysteem, terwijl de Hybrid twee varianten kent: de PotiPro en de Vision X Control. Bij de Hybrid kan de bestuurder vanaf zijn stoel starten, stoppen en de snelheid van de band en de strooibreedte aanpassen dankzij de elektronische besturing. Rink kon de mechanische kabelbediening van de schijvenstrooier vervangen dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologie. De fabrikant kan hiermee voldoen aan de vraag vanuit de markt naar efficiëntere en gebruiksvriendelijkere bediening. De nieuwe elektronische en digitale besturingssystemen bieden meer precisie, betrouwbaarheid en gebruiksgemak dan mechanische systemen, zo belooft de fabrikant. Ze bieden ook meer flexibiliteit wat betreft aanpassingen en integratie in andere systemen.

Programmeerbare controller

De toevoeging 'Evo' staat voor 'evolutie'. Deze serie combineert beproefde hydraulische componenten met analoge besturingstechnologie. Onderhoud en bediening zijn hierdoor een stuk eenvoudiger. 'Hybrid' staat voor de combinatie van hydraulische aandrijving en elektronische regeling via een programmeerbare controller (PLC). Deze combinatie zorgt voor nauwkeurige besturing en snelle reactietijden, waardoor productieprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Het instellen van de strooihoeveelheid wordt geregeld door de poortopening. De vroegere schroefaanslagen zijn vervangen door hoogwaardige bouten, die zonder gereedschap kunnen worden afgesteld en beveiligd zijn tegen verlies met een staalkabel. Het nieuwe besturingssysteem voldoet aan de IP 65-norm. Dankzij het gebruik van wereldwijd beschikbare standaardcomponenten is een snelle en betaalbare levering van reserveonderdelen gegarandeerd.


Besturingsopties

Rink biedt twee nieuwe besturingsopties voor de Hybrid-versie, die de gebruikservaring van de machinist verbeteren en de efficiëntie verhogen. De PotiPro biedt een gebruiksvriendelijke manier om alle belangrijke functies vanaf de bestuurdersstoel te bedienen. Het compacte ontwerp en de intuïtieve gebruikersinterface maken een eenvoudige en efficiënte bediening mogelijk, waarbij de snelheden van de band en de schijven eenvoudig en snel kunnen worden aangepast. Met het Vision X Display is eveneens bediening vanuit de bestuurdersstoel mogelijk. Er zijn maximaal 20 vrij programmeerbare strooimodi. Hiermee kan de efficiëntie van de machine aanzienlijk worden verhoogd en kan waardevolle informatie eenvoudig worden opgeslagen en opgevraagd. Dit betekent dat handmatige gegevensregistratie tot het verleden behoort. Het overstappen van de PotiPro naar de Vision X Display is supereenvoudig: de bestuurder hoeft alleen maar de stekker met meerdere pinnen over te zetten. Alle functies zijn direct beschikbaar na het inschakelen en de besturingseenheid kan eenvoudig worden vervangen in geval van een defect. De nieuwe bezanders hebben een hoppercapaciteit van 3,8 kubieke meter en een strooibreedte tot 14 meter.


Gemeente Hellendoorn

De gemeente Hellendoorn beschikt sinds het afgelopen najaar over een nieuwe Rink-bezander, en wel het type DS 3100, een Hybrid-versie met het PotiPro Control-systeem. Henry Gerwers, allround medewerker bij deze gemeente, heeft hem deze zomer gebruikt tijdens het onderhoud van de 24 gemeentelijke natuurgrasvelden.


'Het grote voordeel is dat je bij zo'n machine niet meer hoeft te slepen. Dat scheelt werktijd'

De nieuwe Rink-machine is de vervanger van de oude Nimos-borstelbezander. 'Die Nimos was kapot. We huurden toen een grote schotelstrooier via een loonwerker en zagen dat die heel mooi strooide. Bij onze oude bezander kwam er namelijk wat vochtige grond in bultjes uit; dat is bij een schotelstrooier niet het geval. Het grote voordeel is dat je bij zo'n machine dus niet meer hoeft te slepen en dat scheelt werktijd. Het is een kwestie van opbrengen en de klus is klaar.' Met deze ervaring in het achterhoofd ging de gemeente op zoek naar een geschikte schotelstrooier als opvolger voor de oude Nimos. De Rink-bezander werd door Gerwers en een collega gespot tijdens een demodag in Zwolle die was georganiseerd door Redexim-distributeur Van der Haeghe. 'De keuze was toen niet moeilijk. We hebben voor de DS 3100 gekozen omdat die binnen het beschikbare budget paste en groot genoeg is om voldoende grond te laden, zodat wij minder heen en weer hoeven te rijden en dus ook efficiënter kunnen werken.' De machine is aan de gemeente geleverd door Hofstede Timmerman in Staphorst.

'Via de regelkast in de cabine kun je de snelheid van de schotels en de strooiband eenvoudig aanpassen'

Gerwers had de nieuwe bezander al een keer gebruikt in het najaar om scherpzand te strooien op natte velden. In juni en juli is er zwarte grond gestrooid op de Hellendoornse voetbalvelden. 'Deze bezander werkt heel fijn, omdat alles hydraulisch gestuurd wordt. Via de regelkast in de cabine kun je de snelheid van de schotels en de strooiband eenvoudig aanpassen. Ik ken de velden goed; ik weet dus precies waar ik breder moet strooien of juist extra zand wil neerleggen, bijvoorbeeld bij de zijlijnen die veel belopen worden door de grensrechters.'

Klein verbeterpunt

Als het bedieningspaneel eenmaal goed is ingesteld, kan iedereen met deze bezander aan de slag, volgens Gerwers. 'Het is natuurlijk even wennen, maar na wat uitproberen heb je het allemaal zo onder de knie.' Hij noemt nog wel een klein verbeterpunt. 'Het zou handig zijn als er een klein rooster in de laadbak aangebracht zou worden, zodat je ook vanuit de tractorcabine kunt zien of de bak leeg is. Ik heb het gemeld bij Van der Haeghe en die neemt mijn suggestie mee.' In Hellendoorn staat de nieuwe Rink-bezander inmiddels weer schoongespoten en gesmeerd in de loods, wachtend op de volgende klus.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER