Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Traas en Ovaa kan weer pieken met TurfKing en RotoTine achter de tractor

ARTIKEL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, vrijdag 20 september 2024
247 sec


Traas en Ovaa Sport schafte vorig jaar twee SMG-machines aan. Deze Duitse producten werden geleverd door importeur Van Leeuwen in Benthuizen. Het betreft de RotoTine RT1502 en de TurfKing TK1502. De eerste maakt invulmateriaal los, de tweede borstelt, zuigt en reinigt materiaal.


Philip de Leeuw is sinds drie jaar uitvoerder Sport bij Traas en Ovaa. Eerder deed hij als zzp-kraanmachinist veel opdrachten voor EVS. Dat is tegenwoordig de moederonderneming waaronder dit aannemersbedrijf voor de sport valt. In totaal heeft Traas en Ovaa Sport volgens De Leeuw een kleine 75 gravelbanen in onderhoud en doet dit bedrijf het groot onderhoud van een 40-tal voetbalvelden. Als je zoals Traas en Ovaa alleen al 90 tennisroodbanen onderhoudt, is dat een behoorlijke belasting voor de professionele onderhoudsmachines.

Vorige versleten

De Leeuw vertelt dan ook: 'Onze vorige infill-reiniger was na zes jaar intensief gebruik versleten. Wij hebben bij SMG-importeur Van Leeuwen, die ook onze SMG-padelbaanreiniger heeft geleverd, een demo aangevraagd. Willem Hak van de afdeling verkoop stelde voor die demonstratie te houden op een probleembaan: een baan met veel verharding van de infill en een zeer slechte waterdoorlatendheid. Onze medewerkers zijn best kritisch, dus werd ook onze "versleten" machine meegenomen om het verschil te kunnen zien. Nou, de werking van de nieuwe machine was boven verwachting. Het was een groot voordeel, zagen we, dat de ronddraaiende borstel van de TurfKing zo precies kan worden afgesteld. Die mogelijkheid had onze oude machine nauwelijks, waardoor de borstel naar onze mening te snel sleet. We hebben er menige versleten.'


Doorlatendheid

De Leeuw ziet dat het voor tennisbanen steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te krijgen voor eenvoudige, maar noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de velden: 'Vaak beperkt zich dat tot slepen. Bij tennisbanen doen ze dan ook steeds vaker een beroep op aannemers. De buien worden steeds extremer, maar tegelijkertijd groeit de behoefte om daarna zo snel mogelijk weer op de banen te kunnen spelen. Optimale waterdoorlatendheid is bij een tennisbaan dus van groot belang. Vandaar onze keuze om deze twee machines met een werkbreedte van 150 cm aan te schaffen. Wij spelen daarmee in op de toekomst. Onze keuze is goed overwogen. Licht, compact, met zo min mogelijke impact op de bodem en een maximale werking, dat waren onze belangrijke keuzecriteria. En we kunnen alle materieel in één keer meenemen; ook dat vonden we van groot belang.'


'Onze criteria: licht, compact en een maximale werking'

De Leeuw: 'Naar behoefte kunnen we nu in een treintje de infill losmaken, met de stalen tandjes of met de harde borstelelementen van de RotoTine, om daarna een dieptereiniging van de infill uit te voeren met de TurfKing. Het schoongemaakte materiaal valt weer op de sportbodem en dat slepen we vervolgens weer in. Hiertoe hebben we voor tennisbanen ook een 50 cm brede frontborstel in verstek ontwikkeld. Die borstelt het materiaal wat meer naar de zijkant van de velden. Afgezien van zeer intensief bespeelde tennisbanen, zoals banen waar tennisles gegeven wordt, vinden wij het niet altijd nodig om een heel veld zo te behandelen. We beperken ons dan tot het gebied rond de baseline en het vak achter het net, dat bij dubbelen intensief betreden wordt. Het vervangen van de stalen tandjes van de RotoTine door de wat minder agressief werkende tandjes van kunststof gaat overigens vrij snel. Maar meestal werken wij met de stalen versie. Ik spreek hier dus over het onderhoud van tennisroodbanen. We kunnen hiermee ook hockey- en voetbalvelden behandelen, zelfs velden met kurk en kokosschroot, maar dat vergt andere instellingen. Wat dat betreft zijn de machines multifunctioneel.'

Zelfreinigend

Voor het werken met de RotoTine maakt Traas en Ovaa meestal gebruik van een 35pk-tractor van John Deere. De TurfKing wordt vrijwel standaard aangebouwd achter een 45pk-Shibaura met cabine en airco. Hierin heeft de chauffeur namelijk een comfortabele werkplek, die redelijk stofvrij is. De Leeuw: 'Het mooie is dat het ronde draaiende filter van de TurfKing zelfreinigend is. Dit loopt langs rubberen strippen, die de lamellen van het filter voortdurend schoon kloppen. Het vuil blijft dan op een zeef liggen en komt in een opvangbak terecht. De gereinigde infill valt door de gaatjes van de zeef op de bodem. Voor het inslepen gebruiken we een kleinere, wendbaardere Shibaura. De maasgrootte van de zeef kun je overigens met een vernuftig schuifsysteem aanpassen aan de omstandigheden. Op de meeste tennisparken levert de toegang voor de ruim 150 cm brede machines geen problemen meer op. We houden daar bij de aanleg of renovatie al rekening mee. Met de hoogte is het anders gesteld: met de 215 cm hoge Shibaura gaat dat niet altijd zonder slag of stoot. Dan gebruiken we de John Deere.'


De TurfKing

De TurfKing TK1502 (url video https://youtu.be/oW4F26I6MN8) is een borstel- en stofzuigsysteem, dat schone sportoppervlakken en optimale speelomstandigheden garandeert. Conventionele borstelrijen en/of sleepmatten zijn niet geschikt voor het grondig reinigen van vloerbedekking en dieptereiniging en het losmaken van met zand en/of rubber gevuld kunstgras. Dit driepunts-achteraanbouw-accessoire voor compacttractoren past bij elk type tractor met een vermogen van minimaal 20 tot 25 pk. Het combineert alle belangrijke basisfuncties in één machine. Het apparaat is compact en eenvoudig aan te sluiten. Met de TurfKing kan de benodigde werkdiepte via stelspindels nauwkeurig worden ingesteld - voor alle werkzaamheden, zodat elke afzonderlijke functie afzonderlijk kan worden aangepast en uitgevoerd, passend bij de betreffende grasomstandigheden. De gebruikte polyester filterpatronen zijn ontworpen voor langdurig gebruik en worden continu ontstoft. Door SMG geïnstalleerde SMG-stoffilters voldoen aan DIN EN60335-2-69/stofklasse M en EN779 F8 of F9. Stof met een hoog fijnstofaandeel en granulaat- of vezelslijtage (microplastics) wordt via de krachtige turbine afgezogen en in het filter gebonden.


De RotoTine

De RotoTine RT1502 (video url https://youtu.be/Xt-OdQr2Kiw<<<<) is ontworpen om kunstgras-invulmateriaal los te maken, dus voordat de TurfKing wordt ingezet. Hiermee kan ook de infill uit het kunstgras worden gewerkt door de werkdiepte op een lagere stand in te stellen. Met vier verstelspindels stel je de gewenste werkdiepte in. Een vergrendelingsmechanisme zorgt ervoor dat de spindels niet kunnen verdraaien. De roterende gereedschappen zijn voorzien van tanden. Indien nodig kunnen borstels met verschillende configuraties en hardheden worden gebruikt. Voor het gebruik is een tractor nodig met minimaal 22 kW (30 pk) aandrijfvermogen en bovendien een hydraulische driepuntsophanging. Aangeraden wordt een traploze hydrostatische transmissie of kruipversnelling. De aftakas moet op 540 tpm draaien.


Partner in sport

Traas en Ovaa werd in 1966 opgericht. Aanvankelijk lag het accent vooral op bestrating en riolering. In de afgelopen decennia ontwikkelde de onderneming zich tot een veelzijdig en dynamisch aannemingsbedrijf dat gericht is op de grond-, weg- en waterbouw. Momenteel bestaat het dienstenpakket uit vele specialismen. Voor Traas en Ovaa Sport BV zijn dat bijvoorbeeld aanleg en onderhoud van allerhande soorten tennisbanen en kunst- en natuurgrasvelden, velden waarop gerugbyd, gekorfbald, gehockeyd, gevoetbald, getennist of gepadeld wordt. Op de sportafdeling van Traas en Ovaa werken ongeveer zes man en ze hebben daar al ruim 20 jaar ervaring. Wat natuurgrasvelden betreft, gaat het met name om sportvelden in de voor droogte kwetsbare gebieden in Zeeland. Het bedrijf is gevestigd in het Zeeuwse Heinkenszand. Voor aanleg en onderhoud van sportvelden richt het zich voornamelijk op Zuidwest-Nederland.

SMG-machines

De Duitse machinebouwer SMG ontwikkelt en produceert machines voor aanleg, onderhoud en renovatie van synthetische sportvelden en kunstgrasvelden. Sinds zo'n 40 jaar biedt SMG een uniek machinepark. In Duitsland staan de grote ultramoderne fabriek van SMG voor de productie en assemblage van de machines en een groot onderdelenmagazijn voor snelle en directe levering wereldwijd. Van Leeuwen is sinds december 2018 importeur van SMG-machines voor Nederland.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER