Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Johan Cruijff ArenA volledig op groene stroom tijdens eerste thuiswedstrijd

NIEUWS
SPORTVELDEXPLOITATIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 12 augustus 2024
70 sec


De Johan Cruijff ArenA draaide de eerste eredivisiewedstrijd tegen Heerenveen volledig op duurzame stroom. Dit werd bereikt door de tweede superbatterij in het stadion, de 4200 zonnepanelen op het dak van de ArenA en een groene energiemarktplaats. De Europese Unie, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Groendus hebben dit project mede mogelijk gemaakt.


Van de liften tot de schijnwerpers, van de bierkranen tot de verlichting in de spelerstunnel - alles in de ArenA draaide tijdens de wedstrijd Ajax-Heerenveen op groene stroom. De energie die werd opgewekt door de 4.200 zonnepanelen op het dak werd opgeslagen in twee superbatterijen met een totaal van 8,6 megawattuur. Dit is genoeg om 1,7 miljoen telefoons op te laden of zo'n 20.000 huishoudens een uur lang van stroom te voorzien. De batterijen van de ArenA werden ook bijgevuld met groene energie van een lokale windturbine en een zonnepark, ingekocht via de Groendus energiemarktplaats.

Optimaal

De ambitie van het stadion is om in 2030 'net-positieve' evenementen te houden. Met andere woorden, ze willen alleen nog maar een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het klimaat. Energieopslag en slimme energiebesturing zorgen voor een optimaal gebruik van de groene energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen. De accu's ondersteunen het elektriciteitsnet en dienen als opslag wanneer er een energieoverschot is, waardoor het net wordt ontlast en beter in balans blijft.


Pionier

De Johan Cruijff ArenA is het grootste stadion van Nederland en een pionier op het gebied van duurzaamheid. Zo beschikt de ArenA al sinds 2018 over een megabatterij, bestaande uit tweedehands accu's van elektrische auto's. Daarnaast wordt er ook groene energie gewonnen uit een biovergister en het inkopen van windenergie. Het led-graskweeksysteem voor de grasmat en de led-stadionverlichting besparen de ArenA jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het stadion en het omliggende gebied fungeren ook als een proeftuin waarin innovaties op het gebied van mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid worden getest en gecreƫerd.


Europese Unie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Gedeeltelijk gefinancierd in het kader van de reactie van de Europese Unie op de Covid-19 pandemie.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER