Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Waarom monostromen de toekomst zijn van hoogwaardige recycling

ADVERTORIAL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ed Donkers, donderdag 25 juli 2024
118 sec


Recycling is essentieel voor het bevorderen van een circulaire economie. Een belangrijk aspect van recycling is het creëren van monostromen, waarbij grondstoffen worden gescheiden in zuivere stromen. Maar waarom zouden we geen producten ontwerpen die al een monostroom zijn? Dit zou de noodzaak om materialen te scheiden overbodig maken. In deze blogpost verkennen we de voordelen van monostromen en hoe Limegreen met ONE-DNA kunstgras deze principes toepast om duurzaamheid te bevorderen.


Waarom monostromen?

1. Verbeterde Recyclebaarheid
Monostromen maken recycling aanzienlijk efficiënter. Wanneer materialen in een zuivere, enkele stroom worden gescheiden, kunnen ze beter worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Dit vermindert de complexiteit van het scheidingsproces en verhoogt de kwaliteit van de gerecyclede materialen. Voorbeelden uit de verpakkingsindustrie laten zien hoe monostromen de recyclebaarheid van producten verbeteren​​​​.


2. Hogere Kwaliteit van Gerecyclede Producten
Materialen die als monostromen worden gerecycled, behouden hun oorspronkelijke kwaliteit en zuiverheid. Dit betekent dat de gerecyclede materialen opnieuw kunnen worden gebruikt in hoogwaardige toepassingen, wat downcycling voorkomt en de levensduur van grondstoffen verlengt​​.


3. Kostenbesparing
Het scheiden en recyclen van monostromen kan kostenbesparend zijn. Zuivere materiaalstromen vereisen minder energie en minder geavanceerde technologieën om te recyclen, wat resulteert in lagere operationele kosten voor recyclingfaciliteiten​​.


4. Duurzaamheid en Milieuvoordelen
Monostromen dragen bij aan de vermindering van de milieu-impact van recyclingprocessen. Door de zuiverheid van de materialen te waarborgen, wordt de behoefte aan nieuwe grondstoffen verminderd en wordt er minder energie verbruikt tijdens de productie en recycling​​.


ONE-DNA kunstgras: een stap vooruit

Ons ONE-DNA kunstgras concept is een perfect voorbeeld van hoe monostromen in de praktijk kunnen worden toegepast. Traditioneel kunstgras bestaat uit meerdere soorten polymeren, wat het recyclingproces bemoeilijkt. Ons ONE-DNA kunstgras daarentegen is gemaakt van één type polymeer, waardoor het product al een monostroom is.


Voordelen van ONE-DNA™ Kunstgras:

Eenvoudigere Recycling: Door gebruik te maken van één type polymeer, kan ONE-DNA™ kunstgras eenvoudiger en efficiënter worden gerecycled, zonder dat er complexe scheidingstechnieken nodig zijn.
Hoge Kwaliteit: De gerecyclede materialen behouden hun kwaliteit en kunnen opnieuw worden gebruikt in hoogwaardige toepassingen, wat bijdraagt aan een duurzame kringloop van materialen.
Lagere Milieu-impact: De productie en recycling van ONE-DNA™ kunstgras verbruiken minder energie, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot en een vermindering van de ecologische voetafdruk.


Voorbeelden uit de industrie

In de verpakkingsindustrie zijn monostromen / monomaterialen al een belangrijke trend. Verschillende bedrijven laten zien hoe mono-materialen de recyclebaarheid van verpakkingen verbeteren en bijdragen aan duurzaamheid​​​​​​.


Mono-material packaging: A recycler's wish
Mono-material: A Ray of Hope - Interpack
Berlin Packaging: Flexibles
Recycling Today: Setting a New Standard in Mono-Material Packaging
Mono-material packaging: Why is it more sustainable?


Adidas & Nike

Ook in de sportkledingindustrie wordt het belang van monostromen erkend. Adidas heeft met hun Futurecraft Loop-initiatief laten zien hoe mono-materialen kunnen bijdragen aan de circulaire economie door schoenen volledig recyclebaar te maken​​.


Adidas Futurecraft Loop - LinkedIn
Adidas Sustainability: Circularity
Nike: Mono-material products optimize the recycling process
Nike: Designing with the end in mind


Polestar

In de automotive industrie zet Polestar in op mono-materialen om de recyclebaarheid van hun producten te verbeteren en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst​​.


Polestar: Mono-Materials

Andere Voorbeelden

Andere bedrijven en initiatieven laten ook zien hoe mono-materialen worden ingezet voor duurzaamheid:
Sustainable Design Cards
Renewi: HygienicCoat


Conclusie

Monostromen bieden tal van voordelen voor de recyclingindustrie en zijn essentieel voor het bereiken van een circulaire economie. ONE-DNA kunstgras maakt gebruik van deze principes om hoogwaardige, duurzame producten te creëren die eenvoudig te recyclen zijn. Door te kiezen voor monostromen kunnen we samen werken aan een toekomst waarin afval verleden tijd is en materialen continu worden hergebruikt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER