Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

ONE-DNA versus mix van grondstoffen

ADVERTORIAL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ed Donkers, dinsdag 2 juli 2024
112 sec


Laten we vooropstellen dat alle stappen die worden gezet om de kunstgrasmarkt te verduurzamen goed zijn! Alleen samen kunnen we werken aan een betere toekomst, want morgen begint vandaag. Dit artikel is bedoeld om de verschillen tussen ONE-DNA™️ van Limegreen en andere soorten kunstgras duidelijk te maken!


Voor elke vorm van recycling geldt: hoe minder verschillende stoffen je door elkaar mengt, hoe groter de kans is dat het uiteindelijk in een hoogwaardige toepassing terechtkomt. Of nog mooier, in het oorspronkelijke product. Bij een mengsel van meer materialen (dus ook nog PP in de mix) wordt niet alleen het recyclingproces moeilijker en/of duurder. Het gerecyclede materiaal heeft niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof en maakt een flinke stap terug in waarde waardoor het minder breed inzetbaar is en men spreekt van downcycling.

Hoogwaardige recycling en mogelijk hergebruik voor nieuwe kunstgrasvezels is alleen mogelijk als alle grondstoffen, zoals in dit geval PE & PP, van elkaar worden gescheiden of als het product slechts uit 1 grondstof bestaat, zoals bij ONE-DNA™️ aantoonbaar het geval is.

Mix van materialen

Algemeen bekend is dat kunstgras bestaat uit meerdere grondstoffen, zoals PE & PP voor grassprieten (vezels), mat (backing), doek, latex, PU, of zoals de laatste ontwikkelingen een PP-coating hoogwaardige recycling bemoeilijkt. Vergelijk het met een auto, die eveneens bestaat uit veel verschillende hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn voor het grootste deel dermate kostbaar dat er een complex, maar lonend recyclingproces bestaat waarin een end-of-life auto helemaal uit elkaar wordt gehaald, waarna alleen de waardevolle materialen en grondstoffen zoals ijzer, aluminium, koper, enzovoort, worden gescheiden om weer te kunnen worden hergebruikt.


Conclusie

Bij kunstgras is het scheiden van grondstoffen op dit moment te complex en geen lonend proces door de 'minder kostbare' grondstoffen. Om die reden kan men voor recycling van kunstgras dit moment alleen terecht bij specialistische kunstgras recyclingbedrijven en niet bij de plastic recyclingbedrijven! Dat zou wel de richting zijn waar het naartoe moet, vergelijk het met ander plastic afval. Vooral omdat de kunstgrasmarkt de afgelopen jaren sterk is gegroeid, waardoor ook de vervangings- en recyclingmarkt zal groeien. Om in de toekomst kunstgras zo hoogwaardig mogelijk te kunnen recyclen, moeten we nu producten introduceren om dat mogelijk te maken.


Hoe zit dat dan?

Omdat vrijwel alle kunstgrassen, met uitzondering van ONE-DNA™️, uit een mix van verschillende grondstoffen bestaan, kunnen we in feite spreken van een vorm van downcycling bij recycling. Dit is vooral duidelijk bij producten met een latex- of PU-coating, maar ook bij diegene waarbij de achterkant is voorzien van een PP-coating. In deze producten worden twee verschillende materialen uit de polyolefine-familie gebruikt, namelijk PE en PP. Er zijn PE-vezels, soms in combinatie met PP thatch, een PP-stabilisatienet en een PP-coating voor de tuftlock. Hoewel dit zeker een vooruitgang is ten opzichte van latex en PU, gaat er nog steeds grondstofwaarde verloren tijdens het recyclingproces.


Het resultaat, de zogenaamde Recycled Turf Agglomerate (RTA), behoudt niet langer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstoffen en heeft aanzienlijk lagere kwaliteit. Hierdoor is het slechts beperkt bruikbaar voor nieuwe toepassingen, voornamelijk voor dikwandige kunststofproducten zoals kantplanken, piketpaaltjes, picknicktafels, enzovoort, maar zeker niet voor nieuw kunstgras.

Monomateriaal

In tegenstelling tot deze producten bestaat ONE-DNA™️ kunstgras uitsluitend uit één grondstof, namelijk PE. Deze monomateriaal aanpak maakt waardebehoud mogelijk en maakt het product na recycling geschikt voor nieuwe PE-producten, en zelfs als grondstof voor nieuw kunstgras. Dit benadrukt onze toewijding aan duurzaamheid en circulaire oplossingen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER