Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Houd je gravelbaan in optimale conditie

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, donderdag 20 juni 2024
126 sec


IPC Groene Ruimte maakt deelnemers wijzer

Hoe houd je een gravelbaan in optimale conditie? Immers, een baan in goede conditie vraagt minder onverwacht onderhoud en vergroot het spelplezier en dus de tevredenheid van de leden. Bovendien moet de baan veilig zijn en ook dat lukt niet zonder goed onderhoud. IPC Groene Ruimte ontwikkelde er een training voor: 'Gravel en gravel onder afschot'.

Liset van Pinxteren
Liset van Pinxteren

IPC Groene Ruimte ontwikkelde de training 'Gravel en gravel onder afschot' op verzoek van de KNLTB. De KNLTB biedt deze kennis zelf niet meer aan, maar vindt het wel belangrijk dat verenigingen of gemeenten deze informatie tot zich kunnen nemen. Een baan moet immers veilig zijn voor de spelers en goed onderhoud voorkomt ook hoge kosten. Bij de totstandkoming van de training is ook de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) betrokken en ook de Vereniging Tennisbaanbouwers Nederland (VTN) droeg bij aan de ontwikkeling van de opleiding. De training 'Gravel en gravel onder afschot' is bedoeld voor en wordt gevolgd door zowel professionals en vrijwilligers. 'We zien vooral veel vrijwilligers die betrokken zijn bij het onderhoud van tennisbanen,' vertelt Liset van Pinxteren. 'Maar we geven ook weleens een incompanytraining bij bijvoorbeeld een gemeente.' Van Pinxteren is opleidingscoördinator bij IPC Groene Ruimte en houdt zich daarbinnen vooral bezig met de opleidingen voor beheerders en medewerkers van golfbanen, sportvelden en begraafplaatsen.

Elke baan z'n eigen aandachtspunten

Van Pinxteren legt uit: 'Elk veld ligt op een eigen plek en heeft daardoor ook z'n eigen specifieke aandachtspunten. Daardoor kun je nooit in z'n algemeenheid zeggen hoe het wel en niet moet. Kennis heb je nodig om te kunnen beoordelen wat jouw baan of jouw veld nodig heeft. We beginnen de training altijd met leren hoe een veld is opgebouwd. Dat is genormeerd en dus een feit. Wat bepalend is voor jouw aanpak op jouw veld, zijn de omgevingsfactoren. Dat is altijd maatwerk. De baan die het dichtst bij de kantine ligt, wordt bijvoorbeeld vaak het meest bespeeld. Voor het behoud van de kwaliteit van je baan kun je besluiten om meer te gaan rouleren. Zo leren we de deelnemers in de training een vertaling te maken naar hun eigen park en hun eigen middelen. De ene vereniging heeft nu eenmaal veel meer machines tot z'n beschikking dan de andere. Wij, als IPC, zullen geen specifieke machines aanbevelen; wij focussen ons op het onderhoud en hoe dat uit te voeren.'


'Het juiste onderhoud voor het ene of het andere veld is altijd maatwerk'

Theorie en praktijk

De training wordt gegeven op een tennisaccommodatie en duurt een hele dag en hierin komen zowel theorie als praktijk aan de orde. Aan bod komen algemene kennis en praktische kennis van gravel en gravelbanen onder afschot. De deelnemer leert hoe een tennisbaan inclusief de ondergrond is opgebouwd en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten ondergronden. Ook komt het keuren van tennisbanen aan bod.
Een tennisbaan in de zon heeft minder last van mos- of algengroei dan een baan die deels of volledig in schaduwen is gehuld. De ligging heeft dus ook invloed op de mate en vorm van onderhoud. In het tweede deel van de training leren de deelnemers daar meer over. Zij leren hoe terreinomstandigheden te beoordelen en voor welke materialen en machines je kiest bij het onderhouden van een gravelbaan. Vanzelfsprekend zijn veiligheid en kosten ook aspecten die aan bod komen. De deelnemer leert hoe een inschatting van de onderhoudskosten te maken.
De training wordt tweemaal per jaar gegeven. In 2024 staat in november nog een training gepland in Barneveld. De definitieve datum is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Maar het aanbod van IPC Groene Ruimte is, als het over sportvelden gaat, veel breder dan deze. Zo is er een training 'Tennisbaanonderhoud voor kunstgras- en allweatherbanen', een training 'Grassen herkennen' en een training 'Onderhoud van kunstgrasvelden'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER