Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Blij met bestaand systeem, dus opnieuw Smashcourt

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 18 april 2024
103 sec


Domo Sports Grass heeft aan het eind van de winter elf banen bij tenniscentrum Blijdorp vervangen door Smashcourt-banen. 'Een mooie klus in deze periode van het jaar, die we vóór de start van de competitie konden opleveren', zegt projectleider Tonnie Koppers.


Zo ziet Koppers het graag, want veel tennisclubs denken dat renovatie alleen in de zomer uitgevoerd kan worden. Niks is minder waar. Domo Sports Grass is blij met dergelijke opdrachten die buiten de traditionele piekperiodes gedaan kunnen worden. De werkzaamheden startten begin februari en op 19 maart was de oplevering. 'In die periode konden we twee à drie weken weinig doen vanwege de hevige regenval. Uiteindelijk hebben we het dus best snel gedaan', zo blikt Koppers tevreden terug. Vervanging van banen is volgens de projectleider ook weer niet zo ingewikkeld. 'Het oude kunstgras is verwijderd, het nieuwe uitgerold en er is een nieuw hekwerk geplaatst', zo vat hij het project samen. Het oude kunstgras is afgevoerd naar GBN-AGR om gerecycled te worden.

Mateco

Het plaatsen van een nieuwe tennisvloer mag dan wel niet zo ingewikkeld zijn, het was wel even spannend of de oude mateco-ondervloer goedgekeurd zou worden. Koppers: 'We hebben daar nog wel wat werk aan gehad. De oneffenheden moesten uit de oude ondervloer gehaald en de platen moesten ook schoongemaakt worden. Ik vond dat wel het spannendste gedeelte van de klus.' Voordat de Smashcourt uitgerold werd, werd de bestaande ondervloer door Kiwa ISA Sport gekeurd. Na de goedkeuring verliep de uitrol probleemloos. Een mateco-ondergrond bestaat uit waterdoorlatende betonplaten die lang meegaan, maar dus wel een beetje kunnen verschuiven na jaren gebruik. Persoonlijk is Koppers een liefhebber van een cultuurtechnische ondergrond van lava.


Andere aanblik

Met de vervanging van de elf banen heeft het tennispark wel een iets andere aanblik gekregen. De oude banen waren namelijk gevuld met wit zand, de nieuwe met rood zand. Voor de vele leden is de ondergrond echter heel vertrouwd. Knoppert: 'Ze waren blij met het systeem dat ze hadden, dus is er opnieuw gekozen voor Smashcourt.' Tenniscentrum Blijdorp kwam in aanraking met Domo Sports Grass via een contactpersoon. Er waren diverse offertes aangevraagd en Domo Sports Grass kwam als winnaar uit de bus. Of de contacten tussen Domo en Blijdorp blijvend zijn, zal de toekomst uitwijzen. Een aanbod voor het onderhoud van de banen ligt nog op tafel. De eindkeuring van Kiwa ISA Sport is inmiddels achter de rug en binnengehaald. 'De club moest alleen vanwege de gewenste maatvoering dispensatie aanvragen bij de bond', zegt Koppers tot besluit.


Twintig jaar

Smashcourt is dit jaar twintig jaar op de markt. Directeur Bas Reinds van Domo Sports Grass merkt dat Smashcourt-banen nog steeds de meest gewilde tennisbanen zijn naast gravelbanen. 'Tennisverenigingen willen zekerheid en die vinden ze op deze tennisbanen', zegt hij. Smashcourt-banen hebben dezelfde sporttechnische eigenschappen als gravelbanen. De speelsnelheid, balstuit en het glijden over de baan zijn vergelijkbaar. Het grote verschil is dat ze minder onderhoud nodig hebben en altijd bespeelbaar zijn. Ook ontstaat er geen stof en is er geen waterirrigatie nodig. Daarnaast hebben Smashcourt-banen een verhoogde lijnmarkering, die altijd zichtbaar blijft.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER