Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geïntegreerd

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 14 februari 2024
86 sec


Column hoofdredacteur Hein van Iersel

In de Nederlandse sportwereld zijn twee standaardcontracten bekend: de Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV) en de UAV Geïntegreerde Contracten (UAV-GC). Natuurlijk zijn in de tijd door de creativiteit van adviseurs en consultants-meer contractvormen ontwikkeld, maar UAV- en UAV-GC vormen de basis.


Om met UAV te beginnen. Hierbij is de opdrachtgever al dan niet geholpen door zijn adviseurs verantwoordelijk voor het specificeren van een project. En zorgt de aannemer voor een hopelijk vakkundige realisatie. Indien een project conform het ontwerp is uitgevoerd, maar niet aan de verwachtingen van de opdrachtgever voldoet, ligt het risico voor die falende kwaliteit bij de opdrachtgever. Behalve wanneer er overduidelijk sprake is van een evidente ontwerpfout. Als de opdrachtgever zou voorschrijven dat een onderbouw maar 15 centimeter dik hoeft te zijn, is de aannemer verplicht dit aan te kaarten. De eindverantwoordelijkheid voor het ontwerp blijft echter bij de opdrachtgever liggen.

Bij de UAV-GC zijn de rollen feitelijk omgedraaid. Hier heeft de aannemer de grootste broek aan

Bij de UAV-GC zijn de rollen feitelijk omgedraaid. Hier heeft de aannemer de grootste broek aan. Logisch dat deze vorm -in een tijd dat kennis wegsijpelt uit de sector- zo populair is geworden. De opdrachtgever geeft aan wat het eindresultaat moet zijn en de aannemer werkt dit uit. Cruciaal is dat de aannemer na voltooiing moet kunnen bewijzen dat het werk aan de gestelde eisen voldoet. En dat kan een uitdaging zijn. In de sportsector wordt nu al hardop getwijfeld over de deugdelijkheid van onderbouwen. Er wordt keihard gesteld dat de manier waarop wij nu aanbesteden minder duurzame onderbouwconstructies zou opleveren.

Voor een project onder UAV-GC moet de aannemer in zijn offerte niet alleen de bouwkosten opnemen, maar ook de kosten voor ontwerp en de administratie om zijn prestaties te verifiëren

Voor een project onder UAV-GC moet de aannemer in zijn offerte niet alleen de bouwkosten opnemen, maar ook de kosten voor ontwerp en de administratie om zijn prestaties te verifiëren. Er zijn voorbeelden bekend uit de praktijk -voor zover ik weet gelukkig geen voorbeelden uit de sportsector- dat een aannemer die aan zijn verplichtingen had voldaan maar dit niet kon aantonen, van de opdrachtgever te horen kreeg dat er niet betaald zou worden. Dit scenario benadrukt het financiële risico en het belang van administratieve nauwkeurigheid in UAV-GC-contracten.

Bij aanbestedingen onder UAV-GC moeten aannemers rekening houden met een extra administratieve last en een andere manier van denken. Onzekerheden en vragen dienen voorafgaand in de nota van inlichtingen te worden aangekaart. De overgang van UAV naar UAV-GC heeft voor velen als een leerproces gefungeerd, waarbij de noodzaak van aanpassing aan nieuwe verantwoordelijkheden en systemen, zoals systeemgerichte contractbeheersing, duidelijk werd.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER