Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Beluchter Toro ProCore 648S nog gebruiksvriendelijker

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 7 februari 2024
123 sec


Op bijna elke golfbaan wordt de Toro ProCore 648 gebruikt om te beluchten. Vorig jaar introduceerde Toro zijn opvolger, de ProCore 648S. Valt er nog iets te verbeteren aan deze machine die al meer dan 20 jaar op de markt is? Gerhard Teunissen, aera manager golf bij Jean Heybroek, vertelt graag over de nieuwe features en voordelen van de Toro ProCore 648S.


Teunissen herinnert zich nog goed dat de ProCore 648 op de markt kwam en dat veel greenkeepers toen sceptisch waren. 'Dat veranderde snel toen ze ontdekten dat deze machine een zeer lage bodemdruk heeft, snel is om mee te werken, goed is in topbeluchting en ervoor zorgt dat de bespeelbaarheid gegarandeerd blijft', zo somt hij de voordelen op. Ook deze Toro werd daardoor snel omarmd door greenkeepers en heeft de afgelopen twee decennia zijn bestaansrecht bewezen. 'Het mechanisme in deze beluchter is zo sterk, dat het eigenlijk niet slijt. Wij merken dat de beluchter daarnaast steeds meer op voetbalvelden wordt ingezet, met name om de doelgebieden te beluchten. Elke bvo heeft tegenwoordig een ProCore 648 in de loods staan.'

InfoCenter

De ProCore 648S is nog gebruiksvriendelijker geworden. Door de herziene bedieningselementen is de ergonomie verbeterd en is bediening met één hand mogelijk. Teunissen geeft regelmatig demonstraties en kan dan ook moeiteloos de verbeteringen opsommen. 'Allereerst is de bedieningshendel vervangen door een exemplaar dat omhoog geklapt kan worden. Zo neemt de machine in de loods minder ruimte in. Bovendien wordt de rem bij het inklappen automatisch ingeschakeld.' Dit is een heel praktische aanpassing. Het nieuwe bedieningspaneel is dat ook. Dit zogenoemde InfoCenter vervangt de oude hendels waarmee de prikdiepte en de werksnelheid ingesteld konden worden. Via het bedieningspaneel kan de greenkeeper de gewenste diepte en afstand tussen de pennen instellen. Deze gegevens worden opgeslagen en hoeven dus niet steeds opnieuw ingevoerd te worden.


Prikdiepte

Als de pennen vervangen worden of beginnen te slijten, zal dit geen gevolgen hebben voor de ingestelde prikdiepte. 'Via de kalibratiemodus berekent de machine automatisch de juiste diepte', weet Teunissen. Het slimme apparaat is ook in staat om uit te rekenen hoeveel materiaal er door de holle pennen verwijderd wordt, waardoor precies duidelijk wordt hoeveel zand er nodig is om de gaten weer te vullen. Mocht het tijd worden voor een servicebeurt, dan verschijnt er een melding op het paneel. De werksnelheid van de ProCore648S is 3,2 kilometer per uur. Via de cruisecontrol kan die snelheid verhoogd worden om naar de werkplek te rijden. Is de afstand te groot, dan kan ook gebruikgemaakt worden van de speciaal voor deze beluchter ontwikkelde transporter TransPro 648.


Draaicirkel

Het toegenomen bedieningsgemak komt vooral ook tot uitdrukking in het feit dat het voorwiel het meetpunt is om bijvoorbeeld de beluchtingskop te laten zakken of te heffen. Teunissen: 'Voorheen moest je langs de machine naar de beluchtingsunit kijken om op de juiste plek te beginnen. Dankzij deze delayed mode-optie is dit verleden tijd. Je kunt hierdoor ook makkelijker obstakels ontwijken, zoals een sproeikop. In het verleden ging dat nog weleens mis. Ik heb het zelf ook wel meegemaakt.' De driewielaandrijving van de vernieuwde versie schakelt bij het keren het voorwiel uit, zodat de draaicirkel korter wordt.


Kwaliteitsgarantie

Was de ProCore 648 al een vaste waarde op veel golfbanen en steeds meer voetbalvelden, de S-versie maakt het gebruikers nog makkelijker. Wat gebleven is, is de fossiele brandstof. Teunissen verwacht dat er ooit wel een accu-aangedreven versie ontwikkeld zal worden. 'Toro doet dit alleen als het honderd procent goed is. Een beluchter gebruikt veel meer vermogen dan een maaier. Het zal ongetwijfeld gaan gebeuren, maar niet alleen maar om het elektrificeren. De beluchter moet honderd procent zijn werk doen. Die kwaliteitsgarantie is en blijft leidend voor Toro.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER