Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eerste doorzaaironde sportvelden staat voor de deur

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
René de Munnik, dinsdag 13 februari 2024
102 sec


Jaarrond herstel begint in vroege voorjaar

Hoe zijn de sportvelden de winter uit gekomen? Dat is bij de meteorologische start van het voorjaar op 1 maart de belangrijkste vraag die we ons moeten stellen. Hoe eerder we immers het grasbestand op beschadigde velden weer op orde hebben, hoe meer speeluren we erop kunnen draaien. Wie de Triple3-methode van Advanta toepast, kan snel aan de slag met de eerste doorzaaironde, zelfs als de temperatuursom nog niet is bereikt. Daarmee neem je een voorsprong op het groot onderhoud en ben je veel minder afhankelijk van dat ene moment waarop dan ook alles moet meezitten.


Volgens grasspecialist Job Steunenberg van Advanta moeten we de seizoenen maximaal benutten voor herstel. Te vaak ligt de nadruk nog op de zomer, op de opknapbeurt na de competitie. Maar die periode wordt alleen maar korter en valt steeds vaker samen met droogte. Gespreid doorzaaien in de loop van het jaar verlicht die druk en vergroot de slagingskans van het sportveldonderhoud aanzienlijk. 'Het is hoog tijd om te wisselen', stelt Steunenberg. 'Met een groeiseizoen dat door de opwarming een maand langer duurt, kan dat ook. Een andere aanpak en werkwijze zijn bovendien hard nodig om de uitdagingen in het fieldmanagement het hoofd te bieden.'

Steeds de beste kieming, groei en vestiging

Bij de Triple3-methode van Advanta die het afgelopen jaar geïntroduceerd werd, wordt uitgegaan van drie doorzaaimomenten met verschillende grastypen en -mengsels. 'We zetten per seizoen in op maatwerk, dus op de juiste combinatie van soorten, teneinde steeds de beste kieming, groei en vestiging te bewerkstelligen', legt Steunenberg uit. 'Voor het vroege voorjaar is dat tetraploïde Engels raaigras in de vorm van Recover 4 Tetra Advance. De tetra-component in dit mengsel is een koudekiemer die al bij een lagere bodemtemperatuur aanslaat. Zo'n eerste vroege doorzaaironde is pure winst; het zorgt voor een voortijdig gesloten mat die vroegkiemende onkruiden en ongewenste grassen buiten de deur houdt.'


Job Steunenberg, grasspecialist.

Veldbeemd in de mat brengen

Triple3 volgend, grijp je het tweede doorzaaimoment halverwege het seizoen aan om zoveel mogelijk veldbeemd in de mat te krijgen, al dan niet in combinatie met het groot onderhoud. Deze grassoort maakt het veld met zijn ondergrondse uitlopers ijzersterk en beter weerbaar tegen droogte. 'Met DDS-precisiezaai en onze speciaal daarvoor ontwikkelde grasmengsels zijn er tegenwoordig heel goede mogelijkheden om de veldbeemdcomponent onafhankelijk van Engels raaigras minder diep en in een betere dosering in de grond te brengen', stelt Steunenberg. De herfst, ten slotte, laat zich tot laat in het jaar - ook hier profiteer je van de meerwaarde van tetraploïde gras - benutten voor het laatste herstelwerk, zodat de mat goed gesloten en in goede conditie de winter in gaat.


Toekomstbestendige velden

Samenvattend creëer je met deze nieuwe aanpak van het sportveldonderhoud de beste uitgangspositie om velden jaarrond gesloten te houden. Wanneer de basis van het grasbestand goed blijft, betaalt dit zich uit in minder onderhoudskosten en meer speeluren. 'In die zin wapen je je met deze methodiek veel beter tegen de impact van het veranderende klimaat en de Green Deal. Je zet in op weerbare, toekomstbestendige sportvelden', zo besluit de grasspecialist.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER