Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

High-end lay & play-graszode voor NFL International Series op veld van Frankfurt Eintracht

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zaterdag 23 december 2023
163 sec


Kuypers Graszoden en Tillers Turf kweken mat in twaalf weken

Door de Brexit is het voor het Engelse Tillers Turf fytosanitair niet langer mogelijk om zijn hybride lay & play-matten af te zetten op de Europese markt. Daarom werkt het bedrijf samen met Kuypers Graszoden in Biezenmortel. Kuypers kweekt onder regie en met receptuur van Tillers Turf de gewenste graszoden voor de NFL International Series en in de toekomst mogelijk ook voor andere Europese topclubs.

De mat wordt na inzaai direct op stadionniveau onderhouden
De mat wordt na inzaai direct op stadionniveau onderhouden

Een prestigieus project dus voor het bedrijf uit Biezenmortel, dat weliswaar al tientallen jaren ervaring heeft in het kweken van graszoden, maar zich eigenlijk nooit richtte op graszoden voor stadionvelden. Simon Hutton, eigenaar van Tillers Turf hierover: 'Ik ken Frank Kuypers (de vader van de huidige directeur Jorg, RED) al heel veel jaren en toen wij een kweekbedrijf op het continent zochten was de connectie snel gemaakt'.
De lay & play-graszode is een bekend begrip in het wereldje van betaald voetbal. Oorspronkelijk werd daarmee een graszode bedoeld, die stabiel genoeg was om direct op te kunnen spelen. Onze eigen Ajax Arena is daar groot mee geworden. Inmiddels is de hybride grasmat bijna standaard, dus een combinatie van ongeveer vijf procent kunstgras en de rest 'normaal' natuurgras. De bekendste aanbieder van dit soort kunstgrasmatten is Tarkett Sports met het product Playmaster, maar ook aanbieders als Hatko en Greenfields begeven zich op deze markt.


Twaalf weken

Het bijzondere aan de methode die Tillers Turf hanteert is dat de mat na inzaai direct op stadionniveau wordt onderhouden. Concreet betekent dit dat de mat op de kwekerij met handmaaiers gemaaid wordt. Om viltvorming te voorkomen wordt bij iedere maaibeurt al het maaisel opgevangen. Ook de opbouw van de toplaag is opmerkelijk te noemen. Op een laag van 1,5 cm zand wordt kunstgras met een open structuur aangebracht. Aan de onderkant is het kunstgras voorzien van biologisch afbreekbaar viscose. Vervolgens wordt de hybridemat tot een dikte van 40 mm volledig afgevuld met zand. Ongeveer 5 mm van de kunstgrassprieten steken op dat moment nog boven het zand uit.


Wayne Billing tijdens installatie van de mat in het stadion van Eintracht

Puur zand

Ook opmerkelijk: al het zand dat wordt gebruikt, is puur zand, dus zonder enige organische toevoeging. Daardoor heeft het veld een enorm hoog afwaterend vermogen. Doorgaans wordt deze mat ingezaaid met honderd procent Engels raaigras. Kuypers: 'In het betaald voetbal vinden spelers het prettig om op Engels raaigras te spelen. Dat geeft een snellere balrol dan veldbeemd.' Wat het principe van honderd procent Engels raaigras betreft, is voor de mat van het Deutsche Bank Park stadion een uitzondering gemaakt. De fieldmanagers wilden een mengsel op maat voor hun grasmat, met 80 procent Engels en 20 procent veldbeemd.


Vlnr Simon Hutton, Jorg Kuypers, Frank Kuypers

Bespoke

Wayne Billing, groundsman bij Tillers Turf: 'Wij hanteren een bepaalde standaard werkwijze, waarin we op verzoek van de klant kleine aanpassingen kunnen doen. Persoonlijk zie ik er geen heil in om veldbeemd te zaaien in een dergelijke lay & play-mat, maar als de klant dat wil, doen we dat natuurlijk.' Billing noemt zijn werkwijze bespoke; dat betekent zoiets als op verzoek van de klant op maat gemaakt. Deze werkwijze wordt ook gehanteerd voor de bemesting. Voor de mat van Eintracht is gebruikgemaakt van honderd procent minerale bemesting van ICL. Waarschijnlijk een logische keuze: met minerale bemesting heb je in de korte opkweekperiode de meeste controle over de ontwikkeling van de mat.


Het installeren gebeurt door eigen mensen van Tillers via het zusterbedrijf Fineturf.

American Football

Kuypers noemt geen bedragen, maar de mat die zijn bedrijf in Biezenmortel produceert voor de NFL International Series is waarschijnlijk een paar tikkies duurder dan de standaard graszode die bij u en mij in de achtertuin ligt. Dat geld wordt opgebracht door de NFL International Series. Ieder jaar organiseert de Amerikaanse American Football League (NFL) onder de naam NFL International Series een aantal promotiewedstrijden in Engeland en Duitsland voor de absolute top van deze oer-Amerikaanse sport. In totaal gaat het om vijf wedstrijden: één op Wembley, twee op het veld van Tottenham Hotspur en twee wedstrijden in het stadion van Frankfurt Eintracht. In beide Engelse stadions lagen al hybride grasmatten afkomstig van Tillers Turf. Het door Kuypers geproduceerde veld wordt speciaal gebruikt voor de NFL-wedstrijden van deze veeleisende Amerikaanse sportbond. In aanloop naar de International Series is het veld ook meerdere malen bespeeld door Eintracht Frankfurt. Anders dan de Engelse en Amerikaanse groundsmen zijn de Duitsers nog niet bekend genoeg met het vakkundig onderhouden van een hybrideveld. Billing van Tillers Turf weet het niet zeker, maar verwacht dat de mat na afloop van de International Series op korte termijn weer zal worden verwijderd. Op mijn vraag of dat wel duurzaam is, antwoordt Billing dat Tillers Turf daar wel op probeert te letten. In Engeland is het gebruikelijk om de kunstgrasmat te laten recyclen en de verwijderde toplaag op een verantwoorde manier te hergebruiken. Simon Hutton, eigenaar van Tillers Turf laat de matten dus onder regie produceren in Biezenmortel. Dat geldt niet voor het installeren; dat verloopt met eigen mensen en machines via het zusterbedrijf Fineturf.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER