Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gertjan Hilarius, Fieldmanager of the Year 2023: 'Mijn doel is om meer mensen het vak in te krijgen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 20 december 2023
149 sec


Gertjan Hilarius, head groundsman bij sc Heerenveen, mag zich een jaar lang Fieldmanager of the Year noemen. 'Het betekent veel voor mij en is een mooie erkenning voor wat ik heb gedaan en bereikt. Ik wil deze titel ook zeker gebruiken bij mijn inzet om meer mensen het vak in te krijgen.'


De uitslag van de verkiezing werd bekendgemaakt tijdens het Green Gala van dit vakblad op 22 november in 's Hertogenbosch. De reacties op het winnen van de titel waren overweldigend, vertelt Hilarius een dag later. 'Het is een gekkenboel. Op Facebook stonden binnen een half uur 200 berichten en het gaat maar door. Ook LinkedIn en Whatsapp ontploften. Ik krijg berichten van mensen die ik jaren niet gesproken heb, hartstikke leuk. Zelfs mijn oud-mentor van het vmbo stuurde een bericht. Daarnaast heb ik interviews gegeven aan ESPN en de lokale omroep. Ik ben dan ook niet aan werken toegekomen.'

Gebak

De 37-jarige Hilarius nam de bijbehorende schaal in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Pleun Lok (oud-voorzitter van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek). 'Gertjan weet mensen aan zich te binden; dat kan hij heel goed', zei Lok voordat hij de prijs uitreikte. Hilarius werd na de winst niet alleen bedolven onder felicitaties, hij deelde zijn succes ook graag met anderen. Zo haalde hij de volgende dag gebak voor de vrijwilligers die hem helpen en de jongens van de dagbesteding, die ook allemaal met hem en de schaal op de foto wilden. 'Mijn eigen zoontje zei trots dat hij als enige een vader heeft die de schaal man of the match heeft', zegt hij lachend.


Ambassadeur

Gertjan Hilarius zal als winnaar van de titel Fieldmanager of the Year 2023 het bijbehorende ambassadeurschap graag op zich nemen. Daarin zal het accent liggen op de jeugd. In zijn nominatie-interview deed hij al een oproep om de sector scherp te houden als het gaat om nieuwe aanwas: 'We moeten tijd en energie steken in de jeugd om het vak op peil te houden. Dat gaat niet vanzelf; daar moet je wat voor doen.' Hilarius zelf doet dat in samenwerking met Scholengroep Aeres. Hij heeft met Aeres een soort kweekschoolstructuur opgezet, met als resultaat dat er wekelijks klassen bij Hilarius op het werk komen kijken.


TikTok

Nu hij drager is van de titel Fieldmanager of the Year, zal hij die zeker gaan inzetten bij zijn inspanningen om meer mensen warm te maken voor het vak. 'Ik heb al idee├źn voor nieuwe promotiefilmpjes die ik wil delen op sociale media als Facebook en TikTok. Ik doe dat al, maar kan met deze titel nog meer impact maken. Ook wil ik langs scholen gaan om het vak te promoten.' Zijn enthousiasme en liefde voor het vak zullen ongetwijfeld ook doorklinken in de columns die hij vanaf 2024 voor dit vakblad zal schrijven. Het is een onderdeel van de prijs. 'Ik grijp deze kans en ga dat podium gebruiken ', zo blikt hij vooruit.


Jury Fieldmanager of the Year

De vakjury bestond naast voorzitter Pleun Lok uit Sjaak Groen, Piet Kranendonk, Marjo Hoek en Marcel Bouwmeester. 'In Nederland sporten per week ruim 3,5 miljoen mensen op buitensportaccommodaties. Dit moet veilig en op kwalitatief goede velden kunnen plaatsvinden. De rol van de fieldmanager, in welke functie dan ook, is daarbij van doorslaggevend belang. Daarom is de uitreiking van deze prestigieuze prijs van onschatbare waarde voor het vakgebied en daarmee dus voor alle sporters en betrokken vrijwilligers', aldus Lok.

Sponsors
De Fieldmanager of the Year-verkiezing wordt gesponsord door DLF, Toro en Expo-Line. Vakblad Fieldmanager van uitgeverij NWST in Nijmegen organiseert de verkiezing al sinds 2010. Met de verkiezing wil de uitgever van dit blad het werk van fieldmanagers in het zonnetje zetten. Hoofdredacteur Hein van Iersel: 'De jaarlijkse prijs is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze onderscheiding in deze sector. Niet alleen vragen wij op deze manier aandacht voor het belang en het vakmanschap van fieldmanagers; de winnaar kan ook rekenen op veel waardering van zijn of haar vakgenoten. Bovendien straalt de glans van de titel af op het hele bedrijf of de organisatie waar de winnaar werkt.'

Erelijst

In het verleden werd de prijs gewonnen door respectievelijk Bernard van den Bosch (2010), Peter Mook (2011), Bertus Carelse (2013), Ad van de Luijtgaarden (2014), Theo van Rossenberg (2015), Henrie Bekkers (2016), Gerard Verweijen (2017), Marc Grooteman (2018), Erwin Beltman (2019), Jaap Verhagen (2020), Nico van Eerden (2021) en Paul Baas (2022).

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER