Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vormgeven aan Boomkwekerij van de Toekomst vergt visie en actie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Staalduinen, donderdag 26 oktober 2023
98 sec


Praktijkbijeenkomst over duurzame gewasbescherming oogst waardering

Bijna vijftig kwekers en adviseurs waren op woensdag 11 oktober te gast bij boomkwekerij De Rutven in Wernhout voor de bijeenkomst 'Boomkwekerij van de Toekomst', waarin duurzame gewasbescherming, emissiebeperking en weerbaar telen centraal stonden. In drie presentaties en evenveel workshops werden de deelnemers bijgepraat en werden ervaringen uitgewisseld. Mede dankzij de actieve inbreng van de bezoekers blikt de organisatie terug op een zeer geslaagd evenement, waar iedereen wel iets positiefs aan overhield.

Deelnemers bekijken het resultaat van de spuitproeven

Het evenement was georganiseerd door Syngenta en Coöperatie Treeport Zundert, adviesbureau Groeibalans verzorgde één van de workshops. Het was een voortzetting met bredere opzet van een bijeenkomst voor boomkwekers die Syngenta en Treeport begin dit jaar in Zundert verzorgden. Daarin lag de focus op het monitoringproject Moersloot, waar in 2022 was ingezoomd op de waterkwaliteit, normoverschrijdingen en emissies vanuit aangrenzende kwekerijen. Dat leverde veel nieuwe inzichten en concrete handvatten op waarmee de bedrijven vooruit konden.

Spuittechniek, effectiviteit en emissiebeperking

Na presentaties over de noodzaak van een breed gedragen toekomstvisie (gewasbescherming ligt immers continu onder het maatschappelijke vergrootglas), groene innovatie bij middelenproducenten en het belang van betere milieuprestaties voor het behoud van een effectief middelenpakket, werd er uitvoerig stilgestaan bij effectieve spuittechniek. Hierbij werd duidelijk dat een zorgvuldige dopkeuze en de juiste afstelling van de spuitboom (werkdruk, hoogte) cruciaal zijn om het middel zonder drift en afdruip op de plaats van bestemming te krijgen. Toevoeging van een hulpstof (uitvloeier, hechter, opnameverbeteraar, depositieverbeteraar) kan het spuit- en bestrijdingsresultaat sterk verbeteren en daar wordt nog te weinig gebruik van gemaakt. In het Expert Center Sierteelt op de website van Syngenta is veel informatie te vinden hulpstoffen en het selecteren daarvan.


Weerbaar telen

Consultant René van Gastel van Groeibalans verzorgde een workshop over weerbaar telen, die tot positieve discussies leidde. Duidelijk werd dat enkele van de aanwezige telers daar al volop mee bezig zijn. Alle groeifactoren zijn voor weerbaarheid van belang, met bodem, bemesting en water aan de basis, maar de belangrijkste succesfactor is de ondernemer zelf, betoogde de ervaren teeltadviseur. De kennis, inzichten en producten om hem in de transitie naar weerbaar telen te ondersteunen zijn ook voorhanden, dus daar hoeft het niet aan te liggen.


Spuitproeven

In de week voor het evenement waren er op het bedrijf spuitproeven uitgevoerd op een perceel met Prunus laurocerasus, die na een staand buffet dat door de organisatie was aangeboden, werden bekeken. Er waren verschillende doppen, spuithoogten toegepast en afwisselend wel of geen hulpstof. Dankzij een gewasveilige fluorescerende kleurstof waren de verschillende spuitbeelden onder blacklight goed zichtbaar. Crop advisor Maurice Kok (Syngenta) lichtte de proeven toe en benadrukte de invloed van de gemaakte keuzes op het resultaat. "Het gaat er hier niet om wat goed of fout is, maar om bewustwording. Bedenk vooraf wat u wilt bereiken en stem daar uw keuzes op af", gaf hij de kwekers mee.


Een uitgebreid verslag van bovengenoemde bijeenkomst kunt u lezen in de komende editie van Boom in Business.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER