Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sterk wortelpakket basis van goede mat in De Koel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 16 november 2023
148 sec


Na veel problemen met het stadionveld heeft VVV Venlo een oplossing gevonden om de graswortels beter te laten hechten. Dankzij het gebruik van BalanceMaster van DLF, waarin de ProNitro-coating verwerkt is, ligt er een stevige mat, die op veel complimenten kan rekenen van de eigen voetballers, maar ook van die van de tegenpartij.

Jeroen Koopmans en Peter Bartels
Jeroen Koopmans en Peter Bartels

Jeroen Koopmans is als operationeel manager bij VVV Venlo onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud van het stadionveld in De Koel en de trainingsvelden. Nadat de Limburgse voetbalclub in 2020 overgegaan was van kunstgras naar natuurgras, moesten er in maart 2022 weer nieuwe graszoden op het veld. De oude mat verkeerde namelijk in slechte staat. Koopmans: 'Wij hebben destijds van alles geprobeerd en uiteraard veel gestuurd op wortelgroei, maar het gras wilde om de een of andere reden niet goed hechten. Er was daardoor elke keer veel speelschade. Niks hielp om dit te voorkomen. Je hebt nou eenmaal te maken met een natuurproduct; dat is heel lastig te herstellen als het fout gaat.'

'De nieuwe basis was gelegd, maar je moet wel het hele jaar een goed bespeelbare mat kunnen garanderen'

Koopmans ging om de tafel zitten met aannemer TOP Sport & Groen, het bedrijf Hendrik Graszoden en Peter Bartels, die toen nog werkte voor de Mertens Groep en tegenwoordig in dienst is bij DLF, om tot een oplossing te komen. Dit resulteerde in de aanleg van een nieuwe ondergrond en de plaatsing van nieuwe graszoden. Koopmans: 'De nieuwe basis was gelegd, maar je moet er natuurlijk voor zorgen dat je het hele jaar een goed bespeelbare mat kan garanderen.' Hij moest op zoek naar een grasmengsel dat hiervoor kon zorgen en kwam via Bartels uit bij BalanceMaster van DLF. 'Iedere leverancier heeft zijn eigen verhaal, maar ik heb ook te dealen met een beperkt budget en moest een keuze maken die daarbij past', legt Koopmans uit. 'Ik heb ook maar drie belichtingsunits om de groei te bevorderen.'

Kwetsbaar

Het mengsel moest dus zaad bevatten dat snel kiemt en ook extra ondersteund wordt bij de groei. Koopmans: 'Engels raaigras groeit heel makkelijk, maar is ook kwetsbaar. Veldbeemd groeit lastiger, maar is wel heel sterk. Het door DLF geleverde graszaadmengsel is ideaal in dit opzicht. Dankzij de ProNitro-coating om het veldbeemdzaad krijgt dit grasplantje extra stikstof; daardoor kan het sneller groeien en hechten.'
Peter Bartels, accountmanager bij DLF, benadrukt het belang van veldbeemdgras in een grasmat van een voetbalstadion. 'Het is als het ware het betongaas van de voetbalmat en zorgt voor stevigheid in het speeloppervlak. Tegelijkertijd valt het niet mee om dit gras in een stadion te kweken vanwege de enorme tijdsdruk. Daarom is BalanceMaster een goede keuze, omdat de ontwikkeling van het grasplantje een flinke boost krijgt dankzij de speciale coating.' Hij overlegt nog regelmatig met Koopmans en de betrokken aannemer en tussenhandelaar over de Venlose grasmat.


Vierde plaats

De gemaakte keuze blijkt een gouden greep te zijn. Afgelopen seizoen eindige het stadionveld van VVV Venlo zelfs op de vierde plaats in de veldencompetitie van spelersvakbond VVCS, waarin aanvoerders na elke wedstrijd het veld beoordelen. 'Dat is natuurlijk een heel mooi resultaat, zeker als je kort daarvoor nog met de handen in het haar zat', zegt Koopmans. Ook dit jaar krijgen Koopmans en zijn collega's veel complimenten over het stadionveld van spelers en trainers. Ook van de tegenpartij. Het succesvolle graszaadmengsel gebruikt de Limburgse club daarom niet alleen voor het stadionveld, maar ook voor de trainingsvelden.


Voordelen van ProNitro

ProNitro maakt traditionele bemesting tijdens de inzaai overbodig. De vernieuwde DLF ProNitro-coating bevat stikstof én nieuwe hydroactieve watermanagement-technologie, die direct op het graszaad is aangebracht. Dit zorgt voor een betere opname van nutriënten en water door het kiemplantje. Hierdoor kun je zaaien en bemesten in één werkgang.
Niet de omliggende planten (onkruiden), maar de jonge grasplantjes benutten het volledige voordeel van de stikstof. De wortels en scheuten ontwikkelen zich sneller tot sterke planten. Vooral bij het doorzaaien in een sterke bestaande grasmat is dit van groot belang (zoals in het geval van voetbalvelden). ProNitro staat in alle situaties garant voor een snellere vestiging, wat resulteert in 34 procent meer planten en 30 procent meer wortelmassa. Dit draagt bij aan een gezondere grasmat en minder onkruiden.
De voordelen van ProNitro op een rij:
• sterkere en snellere vestiging,
• de stikstofcoating voedt het zaad en niet de onkruiden,
• gemiddeld 34% meer gekiemde planten,
• gemiddeld 30% meer wortelmassa,
• 50% minder uitspoeling van stikstof vergeleken met breedwerpige bemesting,
• verzwaard graszaad levert een beter grondcontact, daardoor betere kieming,
• betere kieming bij minder water.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER