Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Stuur grasplant gezond de winter in

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Madelon van Dalen/Vos Capelle, dinsdag 10 oktober 2023
93 sec


Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en de grasplanten minder behoefte hebben aan stikstof, ligt de focus op de afbouw van de groei. Daarbij willen we grasplanten stevig en gezond de wintermaanden insturen.


Weerstand opbouwen

Een hoger gehalte kali is gewenst om een hogere weerstand op te bouwen en planten minder vatbaar te maken tegen (schimmel)ziekten. Goede producten hiervoor zijn VOSCA Humistrong of Marathon Sport 7-0-21. Deze traag werkende meststoffen zijn geschikt voor het najaar. Door het hoog aandeel kali en de toevoeging van ijzer (Fe) geven zij een mooie groene kleur aan je grasmat en versterkt dit de plant.


Vocht in de toplaag

In het najaar merken we dat er veel vocht aanwezig blijft in de toplaag, dit is niet wenselijk voor de bespeelbaarheid van het veld en hiermee werk je (schimmel)ziekten in de hand. Grasplanten drogen in het najaar nauwelijks meer, omdat dagen kort zijn en de zon minder krachtig aanwezig is. Om hierbij te helpen adviseren wij Aqua-Aid OARS PS te gebruiken. Dit product zorgt ervoor dat water makkelijker indringt in de bodem en beter wordt verdeeld. Omdat Aqua-Aid OARS PS een 3D vertakte molecuulstructuur bevat, heeft het product (vergeleken met andere producten) een enorm bereik in de bodem. Dit product is zowel vloeibaar als in granulaatvorm te verkrijgen.


Schimmel

Is jouw sportveld gevoelig voor schimmels? Dan kun je het veld wapenen door Headland Mantle of PPT114 toe te passen. PPT114 is een minerale meststof met de micronutriënten mangaan, zink, ijzer, koper én de toevoeging van harpinen, ontwikkeld in 2018 en o.a. getest bij STRI. Na het succes van Mantle, is PPT114 ontwikkeld om de efficiëntie van de fusarium- en dollarspot bestrijding te verhogen. Mede door het toevoegen van twee verschillende ijzerbronnen (sulfaat en citraat) krijgt en houdt het gras een mooie donkergroene kleur in de wintermaanden. PPT114 verhoogt de werking van een traditionele fungicide. De toevoeging van koper betekent wel dat men op moet letten met de dosering en aantal toepassingen. Voorkom dat koper op gaat bouwen in de toplaag.


Onderzoek heeft aangetoond dat mangaanbehandelingen ervoor zorgen dat sommige ziekteverwekkers minder schade aan de wortels van grassen toebrengen. Mangaan is niet alleen een belangrijke component van twee enzymen, maar ook één van de activerende factoren voor allerlei enzymen die voor belangrijke functies van de grasplant nodig zijn, zoals ligninesynthese in de wortels.

PPT114 wordt als bladtoepassing ingezet vanwege het opnamemechanisme van het harpine-eiwit en kan het hele jaar worden gebruikt voor het beheer van sportvelden. Ook is het mogelijk om Headland Temag Elite erbij te gebruiken, dit product bestaat uit 10% ijzerchelaat met harpinen. Hiermee wordt o.a. het afweersysteem van de plant verhoogd.

Contact

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met jouw adviseur bij Vos Capelle of neem een kijkje op www.voscapelle.nl.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER