Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gevoelige nederlaag voor Openbaar Ministerie in geding over verzaken zorgplicht ontsnappend infill

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 10 augustus 2023
67 sec


Sportaal vrijgesproken in arrest gerechtshof Den Haag

Paniek in de kunstgraswereld enkele jaren geleden. Actiegroepen 'Kom van dat gras af' en In Strepitus zwengelden een reeks handhavingsverzoeken tegen gemeentes aan, omdat deze gemeentes hun zorgplicht ten aanzien van de verspreiding van infill niet goed zouden invullen. Een recente juridische uitspraak lijkt aan te geven dat het allemaal wel meevalt en de zaak in elk geval geen strafrechtelijke zaak zou rechtvaardigen.

Nederlandse kunstgrasvelden worden inmiddels massaal voorzien van kantplanken en andere voorzieningen om infill op het veld te houden (Foto Duvano)
Nederlandse kunstgrasvelden worden inmiddels massaal voorzien van kantplanken en andere voorzieningen om infill op het veld te houden (Foto Duvano)

Hoewel bovengenoemde actiegroepen formeel geen verzoek tegen Hengelo hadden ingediend, speelde iets dergelijk ook in deze gemeente. Het openbaar ministerie is hier een strafrechtelijke zaak tegen het Enschedese sportbedrijf Sportaal gestart. In eerste instantie werd dit sportbedrijf ook veroordeeld tot een boete van € 10.000,- waarvan de helft voorwaardelijk. Enschede en Sportaal stonden hier overigens niet alleen in. Dit gold ook voor buurgemeente Hengelo en verspreid over het land voor een fors aantal andere gemeentes. Waar de meeste gemeentes ervoor kozen om maar gewoon te betalen met de redenering 'Dan zijn we er klaar mee', lieten de gemeentes Enschede en Hengelo dit niet over hun kant gaan. Hengelo won in hoger beroep. Enschede op zijn beurt besloot niet te betalen en werd daarop gedagvaard.

Kwijtgescholden

In de zaak tegen de gemeente Enschede voor het gerechtshof in Den Haag heeft de rechter nu geoordeeld dat het hier ten eerste om een niet ernstige zaak zou gaan en ten tweede dat de zaak niet thuishoort bij rechtbank Rotterdam, maar veel eerder behandeld dient te worden als een bestuursrechtelijk zaak bij een lokale rechtbank. De boete van € 10.000 werd kwijtgescholden.
De uitspraak van het gerechtshof in Den Haag van dinsdag 1 augustus jl. zou betekenen dat het vervolg van de rechtsgang nu verloopt via de rechter in Almelo. Volgens een artikel in dagblad Tubantia van 4 augustus geeft advocaat Rob Oude Breuil aan dat hij vrijspraak verwacht in een mogelijk komende zitting voor de rechter in Almelo, maar dat het ook zo maar kan gebeuren dat de zaak op de plank terechtkomt en daar blijft liggen.


LEES OOK
Markt anticipeert op infill-verbod
23-12-2022 | ARTIKEL
187 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER