Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

LimeGreen ONE DNA: compleet duurzaam systeem voor speel- en sportveldjes

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, dinsdag 16 mei 2023
241 sec


Het belang van een circulaire ondergrond: drastische vermindering van milieubelasting

LimeGreen ONE-DNA is circulair kunstgras. De volledige grasmat bestaat uit slechts één grondstof, waardoor deze volledig gerecycled kan worden. Samen met circulaire componenten zoals invulzand, shockpads en fixatielatten vormt dit kunstgras een volledig duurzaam systeem; niets belandt op de afvalberg. Algemeen directeur Jasper Eppingbroek van LimeGreen: 'Met LimeGreen leg je schone en kleurrijke speel- en sportveldjes en schoolpleinen aan voor onze kinderen, met óóg voor hun toekomst.'


Waarom is circulair zo belangrijk?

Nederland streeft mee naar de EU-doelstelling om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Met het oog op de overgang naar zo'n circulaire, koolstofneutrale, gifvrije en ecologisch duurzame economie zullen we als maatschappij zoveel mogelijk producten moeten hergebruiken en zo min mogelijk weggooien. Circulariteit draait om het hergebruik van (natuurlijke) hulpbronnen en om het behoud van de waarde van deze hulpbronnen. Het doel daarvan is minder afval en CO2-uitstoot en minder gebruik van de schaarse grondstoffen op aarde. Door de recycling van plastic hoeft er bijvoorbeeld geen aardolie gebruikt te worden voor de productie van nieuw plastic.


Slechts één grondstof

LimeGreen ONE-DNA PLAY is kunstgras dat uit slechts één grondstof bestaat. Dat maakt het mogelijk om de kunstgrasmat makkelijk te recyclen. Er hoeven geen kunstgrasonderdelen van elkaar gescheiden te worden in het recyclingproces en dat scheelt energie. En simpelweg ál het materiaal is geschikt voor hergebruik. De circulaire aanpak van LimeGreen ONE-DNA PLAY minimaliseert de behoefte aan nieuwe grondstoffen aan het einde van de levensduur van de kunstgrasmat en vermindert de hoeveelheid afval drastisch. Dat betekent een substantieel kleinere CO2-voetafdruk.


Creativiteit door kleur

Deze visie op de toekomst vormt de duurzame basis voor de uitdagendste multisportveldjes die je maar kunt bedenken - van complete pannakooien met baskets tot veldjes met kleurrijke sintelbanen en sprinttracks. De speelondergronden van LimeGreen ONE-DNA Play leiden tot creativiteit en uitdaging doordat ze beschikbaar zijn in diverse kleuren, met daarin een mogelijke invulling van allerlei figuren en spelvormen. Zo is er op de vloer voor iedereen iets te beleven en halen eindgebruikers nog meer speelplezier uit elke vierkante meter.


Meerdere circulaire componenten

LimeGreen ONE-DNA PLAY-kunstgras is uitstekend te combineren met andere circulaire componenten, bijvoorbeeld met duurzame valdempende ondergronden. In het kunstgrassysteem kan het circulaire kunstgras ook worden gecombineerd met andere circulaire componenten, zoals shockpads, infillzand of fixatielatten. Hierdoor worden volledig duurzame speel- en sportveldjes gecreëerd.


Circulair invulzand

Een kunstgrasmat bevat infill-korrels, zoals invulzand, om te zorgen voor gewicht, zodat de mat niet verschuift of plooit. De kunstgrasvezels blijven daardoor mooi rechtop staan en de kunstgrasmat is beschermd tegen slijtage, zodat de ondergrond zo lang mogelijk meegaat. Ook wordt de ondergrond niet te stroef voor de eindgebruikers, want stroefheid kan tot blessures leiden. LimeGreen ONE-DNA PLAY-kunstgras kan worden opgevuld met het circulaire invulzand dat afkomstig is uit de recycling van sportvelden. Zo krijgt het in schone vorm telkens een nieuw leven.


Circulaire shockpads

De ProPlay-shockpads van Schmitz vormen samen een valdempende ondergrond. Ze worden onder meer toegepast onder kunstgrasmatten. De circulaire shockpads van LimeGreen vormen met het kunstgras een veilig, functioneel en gecertificeerd systeem. Gebruikte shockpads worden aan het einde van de levensduur ingenomen en verwerkt tot nieuwe hoogwaardige shockpads. Het materiaal behoudt hierdoor zijn volledige waarde.


Wat betekent circulair?
Wat betekent circulair?

Circulaire fixatielatten

De fixatielatten worden als verankering verwerkt onder de kunstgrasmat. Ze zorgen ervoor dat het kunstgras goed blijft vastzitten en langer meegaat. De fixatielatten, zoals die van Duvano, worden geproduceerd met gerecycled kunstgras als belangrijke component.


ONE-DNA-kunstgras is 100 procent circulair en wordt geproduceerd met een lage CO2-voetafdruk

Partners in Nederland: KSP Kunstgras en Vario Fields

In Nederland werkt LimeGreen voor speel- en sportveldjes en valveilige ondergronden samen met de partners KSP Kunstgras en Vario Fields. Beide zijn al jarenlang expert op het gebied van kunstgras voor de recreatieve buitenruimte en hebben tal van projecten uitgevoerd met de producten van LimeGreen. We vragen de bedrijven naar enkele voorbeelden.


KSP Kunstgras: groene speel- en sportveldjes

In 2023 renoveerde KSP Kunstgras een speelplek in de gemeente Purmerend met LimeGreen ONE-DNA PLAY-kunstgras en duurzame componenten. 'Waar oude speelplekken aan vernieuwing toe zijn, kiezen gemeenten en projectontwikkelaars steeds vaker voor een duurzame invulling', ziet de eigenaar van KSP Kunstgras, Joost Sweep. Zo wilde ook de gemeente Purmerend de grote voordelen van kunstgras blijven benutten, maar op een verantwoorde manier.
Niels Konijn, projectleider bij de gemeente Purmerend, licht toe: 'Het liefst werken we met zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen, want de speelplek ligt tussen woonblokken en wordt intensief betreden. LimeGreen biedt een compleet duurzame systeemoplossing, waarbij we de voordelen van kunstgras toch kunnen benutten, maar wel op de meest verantwoorde manier.'
Namens KSP Kunstgras verzorgde projectleider Kilian Peschel een compleet circulaire valdempende ondergrond voor de gemeente: 'We hebben gebruikgemaakt van een zandfundering met daarop circulair foam, dat is opgesloten met circulaire kunststof kantlatten. De toplaag bestaat uit circulair LimeGreen ONE-DNA-kunstgras.'
Ook in de gemeente 's-Hertogenbosch legde KSP Kunstgras een volledig duurzame valondergrond aan met LimeGreen-componenten. Dat gebeurde in 2023. Jasper Eppingbroek, algemeen directeur van LimeGreen: 'Samen met de gemeente 's-Hertogenbosch zullen we deze valondergrond de komende jaren periodiek schouwen. Zo blijven we de conditie van dit duurzame systeem goed in beeld houden en leren we in verband met doorontwikkeling.'


Door recycling wordt het end-of-life kunstgras hoogwaardig gerecycled

Jasper Eppingbroek
Jasper Eppingbroek
In Lansingerland legde KSP Kunstgras in 2022 een trapveldje aan met circulair kunstgras en eveneens volledig recyclebare shockpads (ProPlay). Het trapveldje ligt naast een basisschool; leerlingen én buurtbewoners kunnen zich nu uitleven op een natuurlijk trapveld met houten hekwerk. De gemeente was blij dat niet alleen het kunstgras zelf duurzaam is, maar ook de verwerking van het product door KSP Kunstgras. Projectmedewerker Eveline van der Velden: 'De werkzaamheden werden uitgevoerd met elektrische machines, zoals een elektrische graafmachine. Ook de aanleg van het project was dus duurzaam; dat was een extra plus.'

Vario Fields: groene schoolpleinen

Steeds meer scholen kiezen bij de renovatie van hun speelplein voor een groen schoolplein. Dat is een schoolplein met zoveel mogelijk natuurlijke elementen en beplanting. Daarbij moet zo'n plein natuurlijk ook uitdagen tot sport en spel, met nieuwe ruimte voor beweging! Bij veel gerealiseerde groene schoolpleinen blijkt dat vooral speelveldjes en valondergronden met natuurgras of natuurproducten snel slijten onder druk van al dat speelplezier. Daarvoor biedt ONE-DNA LG Play de perfecte oplossing.


Vario Fields heeft al menig schoolplein ingericht met zijn duurzame ondergrond. Zoals bij een basisschool in Lintelo, waar drie circulaire valondergronden van LimeGreen ONE-DNA-kunstgras werden aangelegd. Bij dit project werd het schoolplein verder verduurzaamd met duurzame klimtoestellen van Kompan. Nutsschool Oldenzaal koos voor een LimeGreen-ondergrond voor het toepassen van LG Play. Niek Withag, leerkracht van de Nutsschool: 'We hebben gekozen voor kunstgras, zodat leerlingen het hele jaar door gebruik kunnen maken van het speelveldje. Over het algemeen zit er in elke groep een aantal leerlingen die graag willen voetballen of hockeyen. Onze ervaring is dat een gewoon grasveld te snel slijt en verandert in een stoffig veld, of bij regen in een modderpoel. Dat het uit slechts één grondstof bestaat, maakt het aantrekkelijker om voor LimeGreen te kiezen. Zeker in de huidige tijd, nu we kijken naar onze ecologische voetafdruk, is LimeGreen misschien wel the best of both worlds. Het bedrijf bespaart energie in het productieproces en draagt daarmee bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. We zijn tot nu toe zeer positief. Zowel wijzelf als onze omgeving zijn van mening dat het veldje mooi opgaat in ons groene schoolplein.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER