Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuw smashcourt voor tennissers IJsselmuiden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 25 mei 2023
130 sec


PLANN Ingenieurs begeleidt renovatie tennispark IJCT

Op het park van de IJsselmuider Tennis Club (IJCT) zijn begin mei vier nieuwe smashcourtbanen in gebruik genomen. Ook is een oefenveldje voor pickleball aangelegd. De gehele renovatie werd begeleid door PLANN Ingenieurs.

Bij IJCT zijn vier nieuwe smashcourtbanen gerealiseerd.
Bij IJCT zijn vier nieuwe smashcourtbanen gerealiseerd.

Jan ter Steege werkt bij dit bureau als projectleider sport en heeft dit project van het begin tot het eind begeleid. Hij begon al eind vorig jaar met het opstellen van een budgetraming in opdracht van de gemeente Kampen, eigenaar van de ondergrond onder de tennisbanen. Ter Steege: 'Ik heb al twintig jaar een heel goede relatie met deze gemeente, voor wie wij veel opdrachten doen. De gemeente is heel sport-minded en wilde dus ook graag budget vrijmaken om de oude gravelbanen van IJCT te vervangen.'
Veel tennisclubs kiezen tegenwoordig bij een renovatie voor de bouw van padelbanen. Voor IJCT was dit echter geen optie. 'Ik heb het nog wel even geopperd, maar de club was heel duidelijk in zijn keuze en meldde dat er geen behoefte was aan padelbanen', vertelt Ter Steege. De kleine club beschikt over zes tennisbanen. In de oude situatie waren dit twee smashcourtbanen en twee dubbele gravelbanen. Deze laatste zijn nu vervangen door vier nieuwe smashcourtbanen.


Veengrond

Ter Steege: 'De oude gravelbanen waren echt aan vervanging toe. De bestaande smashcourtbanen zijn een stuk jonger en hoefden dus niet aangepakt te worden. De bestaande drainage is gehandhaafd en aangevuld met extra drainage om zeker te zijn van een goede afwatering. Verder waren er geen bijzondere omstandigheden bij dit project.' Uit ervaring weet hij dat dit binnen de gemeentegrenzen van Kampen ook weleens anders is vanwege de aanwezige veengrond. 'Dat weten ze op het gemeentehuis ook, dus houden ze vaak al rekening met extra kosten. Bij de tegenoverliggende voetbalclub moesten wij bijvoorbeeld bij de aanleg van kunstgrasvelden eerst goed voorbelasten, omdat veengrond snel verzakt. Bij de tennisclub is de ondergrond stevig genoeg en was dit niet nodig. Bovendien was er geen sprake van een gewichtstoename door de aanleg van de nieuwe smashcourtbanen.'


Certificaat

Het oude gravel werd afgevoerd; als natuurproduct is dat geschikt voor circulair hergebruik. Bij elk project probeert PLANN Ingenieurs zo min mogelijk CO2 uit te stoten. In hoeverre dit lukt, is sterk afhankelijk van het type project. In dit geval maakte de aannemer bijvoorbeeld gebruik van speciale biodiesel voor de ingezette voertuigen en machines. Ter Steege zelf rijdt elektrisch, net als een aantal van zijn collega's - een belangrijk criterium voor certificering op de CO2-prestatieladder. PLANN Ingenieurs beschikt inmiddels over het trede 5-certificaat. Dit duurzaamheidsinstrument helpt bedrijven en overheden bij het reduceren van de CO2-uitstoot en de kosten. Het gaat bij de CO2-prestatieladder om energiebesparing, CO2-reductie in de keten en het gebruik van duurzame energie.


Pickleball

Op het tennispark kwam door de renovatie ook ruimte voor de aanleg van een oefenveldje voor pickleball. Deze nieuwe sport is een combinatie van tennis, tafeltennis en badminton en is in Amerika al een enorme rage. 'Op het bestaande oefenveldje hebben we de smashcourtondergrond doorgetrokken en nieuwe belijning voor pickleball aangebracht. Het is geen wedstrijdveld, maar echt een oefenveld', verduidelijkt Ter Steege.


Jan ter Steege
Nadat PLANN Ingenieurs een bestek had gemaakt, kwam na de aanbesteding Domo Sports Grass naar voren als bedrijf dat de aanleg mocht verzorgen. In het bestek wordt ook het onderhoud afgetekend, maar dan is de rol van PLANN Ingenieurs uitgespeeld. 'Wij zijn dan klaar en komen niet elke jaar controleren of het onderhoud wel gedaan wordt', zegt Ter Steege. De volgende klus voor de gemeente Kampen op sportpark De Maten wacht alweer en er zullen er meer volgen. Dit park wordt namelijk grondig gerenoveerd met het oog op de uitbreidingsplannen van de gemeente en de daarmee samenhangende groei van het aantal inwoners.

Ledengroei

IJCT kan met de nieuwe banen naar verwachting weer zo'n vijftien jaar vooruit. Met 150 leden worden de zes beschikbare banen namelijk zeker niet overbelast. 'Ze zitten royaal in de banen, maar dat is prima, want de vereniging verwacht een ledengroei', weet Ter Steege.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER