Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Echte helden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Paul Baas, woensdag 3 mei 2023
107 sec


Column van Paul Baas, Fieldmanager of the Year 2022

Mij werd laatst gevraagd om een stukje te schrijven voor dit vakblad. Een mooie column over iets wat mij opvalt of waarvan ik vind dat er aandacht aan besteed moet worden. Ik kon meteen een onderwerp bedenken. Natuurlijk kon ik iets kiezen uit ons directe vakgebied, ik maar vond het leuker om iets anders uit te lichten.


In mijn beroep als fieldmanager bij De Enk ben ik bevoorrecht omdat ik op prachtige plekken kom: mooie evenementen, prachtige stadions en supermooie sportcomplexen. Op al deze plaatsen is vaak the sky the limit: veel mooie innovaties en duurzame oplossingen voor alle complexe problemen. Dit wordt bij de bvo's allemaal begeleid door supergepassioneerde grasgekken. Zonder deze mensen zouden de sportvelden niet van de kwaliteit zijn die elke week weer wordt gewenst.

Maar laten we een stapje terug zetten en eens gaan kijken bij de amateurverenigingen, waar het budget niet tot in de hemel reikt. Ik denk dat het goed is om dat ook te benoemen. Daar lopen namelijk de echte helden rond, de personen van onschatbare waarde: de vrijwilligers.

Ik denk dat we zuiniger moeten zijn op deze gepassioneerde, vaak gepensioneerde toppers. Veel mensen hebben niet door hoeveel werk deze vrijwilligers verzetten voor hun sportclub. Nu vermoed ik dat de gemiddelde lezer van deze column zich wel bewust is van wat vrijwilligers doen voor de clubs; wij hebben vaak te maken met deze helden, die voor ons het hek opendoen of ons voorzien van een bakje koffie. Toch denk ik dat het goed is om nog eens te melden dat we niet zonder hen kunnen.

De mooie witte lijn op het veld (misschien soms niet helemaal recht), het beetje zand in het doelgebied (misschien iets te veel), het gras mooi gemaaid (misschien een stukje vergeten) en de prut of infill uit de kleedkamers geveegd na een druk weekend (misschien het putje even vergeten) - zonder hen zal dit vaak niet gebeuren, of het moet door derden gedaan worden, waarna de contributie weer verhoogd moet worden.

Laten we, voordat we weer gaan gaan klagen omdat we het niet goed genoeg vinden, heel even bedenken wie dit gedaan heeft. We hoeven ze niet meteen te belonen, maar laten we in ieder geval niet over ze klagen. Ik zit op maandagmorgen regelmatig bij een vrijwilligersploeg op de koffie; de prachtige verhalen die er dan voorbijkomen: de scheutjes Roundup die iets te groot waren in de belijningsverf, de doelen met vierkante palen die te laag waren neergezet ... Het maakt niet uit, want ze deden het allemaal met passie en met de beste bedoelingen.

Ik stond misschien vroeger ook wel gauw klaar met een mening over bepaalde zaken, maar ik heb mijn leven gebeterd. Ik ben sinds kort vrijwilliger bij onze plaatselijke voetbalclub en doe nog niet zoveel als de echte helden, maar je moet ergens beginnen. En hoe leuk is het om mijn passie te delen met een paar mannen die twee keer zo oud zijn als ik? Het is toch genieten om af en toe te kunnen sparren met deze mannen die echt alle situaties al hebben meegemaakt. Durf dan maar eens in te gaan tegen iemand die zegt dat onkruid toch ook groen is ...

Geniet van de mooie (kleine) dingen!
Groet, Paul Baas


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER