Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kiwa ISA Sport: kwaliteit Nederlandse padelbanen is hoog

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 9 december 2022
134 sec


Keuring padelbanen verplicht voor competities en toernooien

Padelbanen waarop competities en toernooien gespeeld worden, moeten sinds 1 januari 2019 beschikken over een certificaat van de KNLTB. Om een dergelijk certificaat te verkrijgen, moet de baan goedgekeurd zijn en voldoen aan de kwaliteitsnormen die beschreven staan in het Kwaliteitszorgsysteem sportvloeren en sportaccommodaties van NOC*NSF.


De keuringen worden verzorgd door Kiwa ISA Sport. 'Dit jaar is het echt druk en dat zal nog wel even aanhouden, gezien de snelle groei van deze sport. Het is weliswaar hard werken, maar we kunnen het prima bijbenen', vertelt Sander van der Holst, businessunit manager bij Kiwa ISA Sport. Hij is zeer te spreken over de samenwerking met de KNLTB en de Vereniging van Padelbaanbouwers Nederland (VPN) bij het opstellen en verder ontwikkelen van de normen.

'Het keuren van padelbanen gebeurt aan de hand van de fungerende normen voor de onderbouw, fundatie en toplaag. Deze lagen worden gekeurd op diverse aspecten zoals laagdikte, stabiliteit en vlakheid, maar ook de materiaaltechnische eigenschappen worden in het laboratorium van Kiwa ISA Sport geanalyseerd en getoetst aan de norm.' Hij schat dat het merendeel van de banen in Nederland gekeurd is. Voor veel indoorbanen was dit niet het geval. Vanaf 1 juni 2021 geldt ook hiervoor een keuringsplicht; daardoor is er wel een inhaalvraag ontstaan. 'Ook de eigenaren van deze banen willen uiteindelijk meedoen aan competities en toernooien.'

Kiwa ISA Sport onderzoekt een deel van een padelvloer in het lab.
Bij de keuring in de praktijk van padelkooien wordt vooral gelet op het regelement, de sporttechnische eigenschappen en de veiligheid. Van der Holst: 'Je moet dan denken aan het checken van ruimtes waartussen vingers beklemd zouden kunnen raken, scherpe uitsteeksels en de doorloophoogte van de ingang van de padelkooi.' Daarnaast is controle van de speelvloer natuurlijk erg belangrijk. Deze moet uiteraard helemaal vlak zijn, maar ook de maatvoering en conditionele aspecten van verlijming en naden worden beoordeeld. 'Wij kennen verschillende keuringen. Vooraf kunnen we al onderzoeken of er ├╝berhaupt gebouwd kan worden op die locatie; daarna is er nog een tussenkeuring, bijvoorbeeld van de fundering, en een eindkeuring.' Mocht iets niet aan de kwaliteitsnormen voldoen, dan kan dit hersteld worden en volgt een herkeuring.

Sportvloerenlijst

Kiwa ISA Sport speelt ook een rol als het om een plekje op de sportvloerenlijst gaat. Om op de sportvloerenlijst te komen, wordt de kooi onderzocht en ook de speelondergrond, waarvoor momenteel alleen zandkunstgras is toegestaan. De kunstgrasondergrond moet voldoen aan de daarvoor opgestelde normen en er moet door onderzoek zijn aangetoond dat deze slijtvast en klimaatbestendig is (uv-simulatie op de vezels).
Het vooronderzoek van de padelkooi betreft controle van de constructieberekeningen. De constructeur van de betreffende padelbaanbouwer levert een rapport aan met alle berekeningen op basis van normen voor windklassen. De berekeningen dienen de staalconstructie, glasdikte, bevestigingsdetails, voetplaat en de fundering van de kooi te omvatten. Deze berekeningen worden vervolgens door Kiwa getoetst aan de richtlijnen voor padelkooien die in samenwerking met VPN, KNLTB en COBC zijn opgesteld. Indien de speelondergrond en kooi voldoen, worden deze op de sportvloerenlijst geplaatst.


Van der Holst maakt duidelijk dat de gestelde kwaliteitsnormen in Nederland ervoor zorgen dat de kwaliteit van nieuwe padelbanen hoog is. Uiteraard zullen er nog her en der oudere banen bestaan waar de kwaliteit minder is, maar dat zijn uitzonderingen. Hiermee onderscheidt Nederland zich duidelijk van andere landen, volgens Van der Holst. 'Het Kwaliteitszorgsysteem biedt verenigingen en andere eigenaren de grootste zekerheid dat wordt voldaan aan de belangrijkste voorwaarden en richtlijnen voor goede, veilige sportaccommodaties', zo vermeldt de website van Kiwa ISA Sport dan ook.

Geluidsoverlast

Van der Holst verwacht dat er de komende jaren nog veel innovaties zullen worden doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid en circulariteit bij de bouw van padelkooien. Hij ziet ook een rol weggelegd voor zijn organisatie als het gaat om het voorkomen van geluidsoverlast door padelbanen. 'Er kan bijvoorbeeld een model ontwikkeld worden waarbij wij kunnen laten zien hoe het geluidsniveau wordt; dat kan weer handig zijn bij het bepalen van de situering van een baan.'Wilt u meer weten over padelbanen?

Neem dan contact op met Mark de Bos: Mark.de.Bos@kiwa.com of Gert Jan Kieft: Gert-Jan.Kieft@kiwa.com

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER