Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Doelen makkelijk verplaatsen: 'Doelheffer' spaart jouw rug en het doel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 1 december 2023
162 sec


Handig hulpmiddel voor voetbalclubs

Voor, tijdens of na voetbaltrainingen komt het regelmatig voor dat doelen moeten worden verplaatst. Voor pupillen en junioren is dat getil en gesjouw best een zware klus en de trainer kan het ook niet in zijn eentje. Of toch wel? Op de Nationale Sport Vakbeurs presenteerde sportinnovator SolidaFix namelijk de Doelheffer.

<Headerfoto>

'Onze jeugdtrainers kwamen met de vraag om iets te ontwikkelen waarmee het doel makkelijker kon worden verplaatst. Voor onze spelertjes en natuurlijk vooral de pupillen is zo'n doel zwaar en bij het verplaatsen schuurt het doel soms over de mat waardoor er scheuren in het veld ontstaan. Voor ons is de Doelheffer een uitkomst, want nu kan een jeugdtrainer in zijn eentje een groot, zwaar doel verplaatsen zonder de mat te beschadigen,' vertelt Jo van Wanrooij, die belast is met het veldbeheer van voetbalclub EVVC in het Brabantse Vinkel.

'Een jeugdtrainer kan in zijn eentje een groot, zwaar doel verplaatsen zonder de mat te beschadigen'

De opdracht

'Tegenwoordig zit ik in de maandagochtendploeg nadat ik jarenlang voorzitter ben geweest. De maandagochtendploeg houdt zich bezig met het onderhoud van de buitenaccommodaties en sportfaciliteiten. Veel regelen dus. Een van de zaken die geregeld moest worden, was een systeem om de doelen makkelijker en lichter te verplaatsen.' Met deze opdracht klopte hij aan bij SolidaFix, een bedrijf dat vooral in de kunstgrasbranche bekendstaat vanwege zijn kantplanken en klemprofielen. Het resultaat werd het verbluffend eenvoudige, maar uiterst doeltreffende klik- en hefsysteem, genaamd de Doelheffer, dat de fabrikant nu in heel Nederland wil uitrollen.



Introductie tijdens de Nationale Sport Vakbeurs

SolidaFix is eveneens in Vinkel gevestigd en bij directeur Ebert van Wanrooij kwam de vraag terecht een hefsysteem te bedenken om spelers en grasmat te ontzien. 'Een trainer of materiaalman kan hiermee in zijn eentje vrij eenvoudig een voetbaldoel verplaatsen. De Doelheffer hebben we geïntroduceerd tijdens de Nationale Sport Vakbeurs in Gorinchem, waar we uiteraard ook onze onderhoudsvrije kantplanken en ons non-infill-klemsysteem onder de aandacht brachten.


SolidaFix-klemsysteem

Het SolidaFix-klemsysteem is ontworpen voor de kunstgrasmarkt en zorgt voor een volledige fixatie van de kunstgrasmat. Het aluminium profiel is aan te passen aan elke ondergrond: van shockpad tot e-layer en van ongebonden tot gebonden funderingen. Vaak past men een opsluitband toe. Doordat er gebruikgemaakt wordt van de aanwezige materialen, zijn de installatiekosten lager en worden risico's bij toevoeging van een klemsysteem in een veldconstructie voorkomen. Als er wordt gewerkt met betonplaten, heeft SolidaFix een variant ontwikkeld die aan de betonplaten geschroefd kan worden. Hierdoor is er geen extra opsluitband nodig. De kunstgrasmat wordt dubbel ingeklemd met een nylon touw, waardoor er geen naad zal ontstaan. Een andere methode van inklemming is de klemstrip van gerecycled kunstgras. Deze strip zorgt voor een strakke afwerking en maakt de afvalberg weer wat kleiner. De productie van deze systemen vindt plaats bij SolidaFix zelf, zodat er snelle levertijden zijn.


Aluminium en stalen kantplanken

Gemeenten, sportbedrijven en huurders (clubs) die spelen op kunstgras en werken met rubbergranulaat als infill, moeten zich aan de zorgplicht houden. Dit betekent het voorkomen van de infillverspreidingen. Hiervoor heeft SolidaFix twee systemen ontwikkeld. Een stalen gegalvaniseerde kantplank en een aluminium kantplank. Ieder type heeft zijn eigen onderscheidende sterke punten. De stalen gegalvaniseerde kantplank komt tot stand via een proces waarbij stalen thermisch verzinkte platen tot een profiel worden gevormd. De kantplanken krijgen een verticale afdichting via koppelstukken die aansluiten op het profiel. De aluminium kantplank bestaat uit een aluminium bord waarbij tussen de onderliggende borden een rubber is gemonteerd om het krimpen en uitzetten bij temperatuurverschillen te compenseren. Aan de onderzijde is bij beide planken rubber gemonteerd voor een naadloze afdichting met de ondergrond.


Stalen kantplanken sportpark Gouda

Sport.Gouda kiest voor stalen kantplanken

In Gouda voert Sport.Gouda het beheer en de exploitatietaken uit voor de gemeente Gouda op het gebied van buitensporten. Henk Breunissen beheert namens dit sportbedrijf de accommodaties, maakt de beheerplannen en regelt de uitvoering. In het kader van de zorgplicht hebben zij gekozen voor stalen kantplanken. 'Het samenwerkingsproject met SolidaFix beslaat tien voetbalvelden. We hebben gekozen voor de gegalvaniseerde stalen uitvoering, omdat deze makkelijker om te buigen is naar de ideale hoogte. Normaal gesproken breng je op 20 centimeter hoogte planken aan, maar wij hebben te maken met verschillende hoogtes vanwege reclameborden, oude hekwerken en andere hindernissen. SolidaFix kon daar makkelijk op inspelen en leverde maatwerk,' aldus Breunissen.


'We hebben gekozen voor de gegalvaniseerde stalen uitvoering, omdat deze makkelijker om te buigen is naar de ideale hoogte'

SolidaFix
Het Brabantse bedrijf SolidaFix is van oudsher een staalconstructiebedrijf dat zich toegelegd heeft op de branche van sportaccommodaties. Naast de aluminium en stalen kantplanken bedenkt en ontwikkelt eigenaar Ebert van Wanrooij voortdurend innovaties voor de sportbranche. Zo bedacht hij een klemsysteem voor kunstgras waarbij met een strip de mat klemvast in het profiel geklikt kan worden. De laatste innovatie betreft de slimme Doelheffer. Hier zal het niet bij blijven, want SolidaFix blijft in ontwikkeling en de sportveldenbranche verrassen met nieuwe ideeën.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER