Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Proef met verwijdering onkruid door robot

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 1 maart 2022
69 sec


Violette mag maanden proefdraaien in Kortrijk

De Belgische gemeente Kortrijk gaat tot september van dit jaar een proef doen met onkruidbestrijding via een robot. Hiervoor wordt de onkruidverwijderaar Violette van Milati Grass Machines ingezet.

Onkruidverwijderaar Violette (Foto: Milati)
Onkruidverwijderaar Violette (Foto: Milati)

Kortrijk wil het gebruik van pesticiden in het kader van onkruidbestrijding terugbrengen en zet volop in op meer biodiversiteit. De stad staat daarom ingeschreven in de Green Deal Sportdomeinen in Vlaanderen. De afgelopen jaren werden al acties ondernomen om de graszode zo dicht mogelijk te houden om zo het onkruid minder kans te geven. Dit is echter geen totale oplossing. Aangezien Kortrijk ook wil inzetten op innovatie, zocht de stad een manier om het bestrijden van onkruid via robotisering aan te pakken.

Wortel

Na een demonstratie van Milati, is besloten om een duurproef te doen met de Violette onkruidverwijderaar. De Violette is een innovatie op het gebied van autonoom en mechanische onkruidbestrijding op gras- en sportvelden. De machine lokaliseert via camera's het onkruid en verwijdert het van blad tot en met wortel. De machine kan via de software en camera's op dit moment zes onkruiden herkennen en verwijderen. Deze manier van onkruid verwijderen is duurzaam, omdat blad en wortels van het onkruid worden verwijderd zonder chemicaliƫn te spuiten of te gebruiken.


De machine kan via de software en camera's op dit moment zes onkruiden herkennen en verwijderen.

De Violette wordt tot september gehuurd en ingezet op diverse sportterreinen in Kortrijk. Tijdens deze periode zal de impact van de machine op het aantal geregistreerde onkruiden in kaart gebracht worden. De terreinen worden in de lengte ingedeeld in zones, waarbij sommige zones bewerkt worden door de Violette, andere niet. In het rapport zal duidelijk gemaakt worden hoe sterk de aanwezigheid van het onkruid gereduceerd wordt en wordt ook een vergelijking gemaakt met de zones die niet onderhouden worden door de robot. Ook de praktische ervaringen omtrent de gebruiksvriendelijkheid van de Violette worden besproken. Dit alles wordt ondersteund door een uitgebreide reeks foto's.

Op basis van de verkregen ervaringen zal Kortrijk later beslissen of er al dan niet overgegaan wordt tot de aankoop van de Violette onkruidverwijderaar.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER