Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Nul op de meter' met uitrolbare zonnepanelen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 11 januari 2022
139 sec


Slim verduurzamen door sportvelden optimaal te benutten

Hoe kun je je sportaccommodatie effectief verduurzamen, zonder concessies te doen aan belangrijke criteria als spelbeleving, veiligheid en bruikbaarheid? Met deze vraag in het achterhoofd hebben de specialisten van Antea Sport de afgelopen jaren de ene na de andere innovatie ontwikkeld. Met deze vindingrijke innovaties verduurzamen inmiddels tientallen sportverenigingen in heel Nederland hun accommodatie op een slimme manier. Eén van de nieuwste wapenfeiten waarmee Antea Sport verenigingen gaat helpen, zijn uitrolbare zonnepanelen.


Winnaar Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties

Antea Sport bundelt voor deze innovatie zijn krachten als ervaren sportveldspecialist met de jonge start-up Solar Carpet, die de afgelopen jaren uitgebreide expertise heeft opgedaan in de ontwikkeling van uitrolbare zonnepanelen. Deze slimme uitvinding vindt haar oorsprong in 2018, toen de uitrolbare zonnepanelen één van de vijf winnaars waren in de door het ministerie van VWS en Sportinnovator uitgeschreven Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties.


Meervoudig ruimtegebruik in plaats van horizonvervuiling

De jury prees de vindingrijkheid waarmee de initiatiefnemers binnenstedelijke ruimte met behulp van uitrolbare zonnepanelen optimaal benutten. 'Niemand zit te wachten op horizonvervuiling in de vorm van een groot zonnepark of een windmolen in zijn achtertuin, terwijl we tegelijkertijd wel voor grote uitdagingen staan als het gaat om duurzame energiewinning. Uitrolbare zonnepanelen zijn het resultaat van een sterk staaltje oplossingsgericht denken. Ze kunnen op allerlei oppervlakken duurzame energie opwekken, zonder daarbij de horizon te vervuilen', zo licht Bart van Meurs van Solar Carpet toe.


Oppervlakte maximaal benutten

Samen met Solar Carpet gaat Antea Sport deze innovatie nu verder uitrollen - figuurlijk, maar vooral ook letterlijk! Het idee hierachter is even eenvoudig als doordacht. 'Zonnepanelen bieden veel potentie om duurzaam energie op te wekken, ook voor sportverenigingen. Veel clubs beschikken echter over een beperkt dakoppervlak. Daardoor is er weinig ruimte en zetten zonnepanelen relatief weinig zoden aan de dijk. Met uitrolbare zonnepanelen zorgen we voor een doorbraak. De totale oppervlakte van sportaccommodaties is immers vele malen groter, terwijl de meeste kunstgrasvelden door de week en tijdens de zomerstop niet of nauwelijks worden bespeeld. Met uitrolbare zonnepanelen kunnen we deze oppervlakte maximaal benutten om zonne-energie op te wekken', aldus Gosewin Bos van Antea Sport.


Duurzame energie voor club én buurt

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de zonnepanelen over grote kunstgrasvelden of zelfs parkeerplaatsen kunnen worden uitgerold wanneer deze niet worden gebruikt. Met de stroom die daarmee wordt opgewekt, kunnen naast de sportvereniging zelf ook huizen in de buurt van energie worden voorzien. Zo 'verenigt' de vereniging in de meest letterlijke zin van het woord. Ook wordt er hard gewerkt aan een volledig autonoom werkend oprolmechanisme, zodat beheerders nauwelijks omkijken hebben naar het uit- en oprollen van de zonnepanelen.


Succesvolle pilot in Naaldwijk

Voordat het zover is, is er nog werk aan de winkel. De eerste pilot vond plaats in het voorjaar en de zomer van 2020 op het sportcomplex van RKVV Westlandia in Naaldwijk. Daar werd het prototype van het systeem uitgebreid getest aan de hand van diverse criteria. Deze test heeft de hele installatie glansrijk doorstaan. Naast het opwekken van duurzame energie zorgen de zonnepanelen er zelfs voor dat het kunstgras aanzienlijk minder warm wordt. Antea Sport en Solar Carpet zijn blij met deze veelbelovende eerste testresultaten en zoeken nu nieuwe kleine testvelden om het concept verder uit te rollen.


Eenvoudig op te rollen

Het oprolmechanisme is inmiddels dusdanig doorontwikkeld, dat het een strook met een lengte tot 70 meter van flexibele zonnepanelen kan uitrollen - voldoende om de breedte van een hockey- of voetbalveld over te steken. En wanneer de club het veld nodig heeft om te bespelen, kunnen de zonnepanelen eenvoudig met een druk op de knop weer worden opgerold. Het oprolmechanisme verdwijnt daarbij veilig in een speciale casing, die tevens de boarding van het veld vormt en daarom ook als reclamebord kan functioneren.


Helpt u mee met de verdere uitrol van deze zonnepanelen?

Voor de verdere doorontwikkeling van uitrolbare zonnepanelen zoeken Antea Sport en Solar Carpet partners die hen willen helpen. Heeft u als gemeente of sportvereniging een minikunstgrasveld van ca. 100 tot 300 m2 op uw sportcomplex en wilt u dit beschikbaar stellen om daarop, samen met beide ontwikkelaars, duurzame energie op te wekken? Neem dan contact op met Gosewin Bos via 06 - 516 05 828 of per e-mail via gosewin.bos@anteagroup.nl.


Gosewin Bos
Gosewin Bos
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER