Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hergebruik grondstoffen uit versleten kunstgrasvelden is noodzaak

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 10 januari 2022
111 sec


Is het hergebruik van grondstoffen nuttig of noodzakelijk? GreenMatter - een joint venture van Lankhorst Engineered Products en W&H Sports - gaf in 2020 de aanzet tot een circulaire grondstofstroom, door het afval van versleten kunstgrasvelden te verwerken tot nieuwe circulaire producten.


Sinds de millenniumwisseling zijn er veel kunstgrasvelden aangelegd, maar er is te weinig stilgestaan bij de end of life-oplossing. Hoe staat het met de verwijdering, de afvalstroom, de recycling van de vezels, de backing en de infill? Door goede recycling is het hergebruik van kunstgras op een verantwoorde en circulaire manier mogelijk en kan het ontstaan van afval worden voorkomen. End of life-oplossingen zijn noodzakelijk om een circulaire grondstofstroom op gang te brengen. Inmiddels zijn de processen, het verwerken en recyclen van oude kunstgrasvelden, goed op gang, maar alleen hiermee zijn we er nog niet. Voor nu is het noodzaak dat iedereen zich bewust wordt van het belang van end of life-oplossingen.

Uitgebreider productaanbod

GreenMatter begon al meteen met producten zoals buitenmeubilair en kantplanken, om gemeenten te kunnen ondersteunen bij het voldoen aan hun zorgplicht. Vanaf het begin van GreenMatter is er veel enthousiasme vanuit de markt. Ook bieden steeds meer opdrachtgevers de gelegenheid voor pilotprojecten met nieuw ontwikkelde producten. Mede door deze fijne samenwerking is het leveringsprogramma inmiddels uitgebreid met diverse producten voor de sport en voor de grond-, weg- en waterbouw. Om het productaanbod nog effectiever te vergroten en verbreden, is GreenMatter onlangs een samenwerking aangegaan met FormaTurf, een onderdeel van Sport Group. FormaTurf zet zich net als GreenMatter in voor de duurzame recycling van kunstgras. Het doel is om samen de uitdagingen aan te gaan die samenhangen met het toenemend aantal afgedankte kunstgrasvelden. Met dit in gedachten wordt GreenMatter de exclusieve distributeur van de innovatieve FormaTurf-producten in Nederland. Zo probeert GreenMatter een diversiteit aan end of life-oplossingen voor versleten kunstgrasvelden te bieden, zodat de grondstoffen na recycling in beweging worden gebracht door de vervaardiging van gerecyclede producten met een lange levensduur.


Lange levensduur

Een leuk weetje: een kunstgrasveld heeft een levensduur van circa tien jaar, maar de producten van GreenMatter hebben een technische levensduur van minimaal veertig jaar en zijn aan het einde van de levensduur 100 procent recyclebaar zijn. Een kunstgrasveld dat tien jaar dienst heeft gedaan, kan dus na recycling de komende veertig jaar op het sportpark fungeren als walbeschoeiing en daarna weer gerecycled worden tot een nieuw product.


Bewustwording

Met deze wetenschap is het belangrijk dat de verschillende marktpartijen - kunstgrasindustrie, kunstgrasleveranciers, aannemers, advies- en ingenieursbureaus, gemeenten en verenigingen - een bewuste keuze maken bij de aanschaf van gerecyclede kunstgrasproducten, om daarmee een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het reduceren van de kunstgrasafvalberg. GreenMatter is daarom altijd op zoek naar samenwerkingen, nieuwe ideeën en producten, om een nuttige en zinvolle invulling te kunnen blijven geven aan een diversiteit van producten als noodzakelijke end of life-oplossing voor versleten kunstgras.


Conclusie

Het creëren van circulaire oplossingen is niet alleen nuttig, maar vooral ook noodzakelijk. Wanneer er geen circulaire grondstofstroom van gerecycled kunstgras op gang wordt gebracht, is er nog steeds afval. GreenMatter bedankt de opdrachtgevers en samenwerkingspartners die tot dusver geholpen hebben bij het initiatief om een circulaire grondstofstroom op gang te brengen. Hopelijk zullen steeds meer marktpartijen kiezen voor gerecyclede kunstgrasproducten, om zo samen tot een 100 procent circulaire (sport)omgeving te komen!


www.greenmatter.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER