Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De sportaccommodatie van de toekomst

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 26 november 2021
158 sec


De maatschappij verandert. Een van de gevolgen daarvan is dat Nederlanders ook anders gaan sporten. Er wordt steeds vaker buiten en individueel gesport, waarbij in toenemende mate apps en andere digitale middelen worden gebruikt.


Het teruglopen van de ledenaantallen bij verenigingen is een trend die al enkele jaren geleden is ingezet. Door de coronaperikelen werd de financiële situatie voor sommige verenigingen nog nijpender, vanwege gemiste sponsorinkomsten, verminderde inkomsten uit het clubhuis etc. Deze periode bood de kans om na te denken over de vraag of de huidige, traditionele manier van besturen van verenigingen voldoende toekomstperspectief biedt en hoe verenigingen wellicht meer 'toekomstproof' bestuurd kunnen worden.

Generatiekloof

W&H Sports ziet vooral een generatiekloof tussen de huidige bestuurders en de jeugdleden. De bestuursleden die vroeger vaak verenigingslid waren, hebben de intrede en invloed van internet slechts deels meegekregen. Vroeger werd er ook veel meer tijd doorgebracht op de vereniging. De huidige generatie (ook wel millennials of generatie Y genoemd) wordt sterk beïnvloed door internet.
Maar er zijn ook kansen voor verenigingen om de kloof tussen bestuurders en jeugdleden te verkleinen. Niet voor niets wordt gezegd dat de jeugd de toekomst heeft. Waarom wordt er bijvoorbeeld nog altijd getraind volgens verouderde trainingsmethodieken, terwijl de belevingswereld van de jongere generatie onvergelijkbaar is veranderd? Door de komst van internet is er een toenemende behoefte aan uitdaging, informatie, data en statistieken. Bestuurders zouden zich meer bewust moeten worden van de veranderende tijden en daarmee andere wensen en behoeften van hun leden.


Kansen

Volgens de visie van W&H Sports zou de vereniging van de toekomst niet alleen gericht moeten zijn op het aanbieden van haar eigen sport, maar ook van andere sporten, andere vormen van het huidige sportaanbod en/of het ontplooien van commerciële activiteiten. Een vereniging zou bijvoorbeeld een outdoor-fitnesslocatie of een Urban SkillCourt kunnen realiseren. Daar kan de vereniging zelf gebruik van maken, maar zo'n locatie kan op andere momenten ook worden verhuurd aan derden. Met bijvoorbeeld de SPORTbox, gevuld met trainingsmaterialen, zou de accommodatie ook voor andere doelgroepen kunnen worden gebruikt; denk aan een bootcampclub of een school. De box kan geopend worden via een app. Het voordeel is dat de vereniging haar leden een breder aanbod van activiteiten kan aanbieden, waardoor ook andere soorten lidmaatschappen kunnen ontstaan. Met nieuwe activiteiten kan ook worden ingespeeld op de wensen van de nieuwe generatie; daardoor kunnen nieuwe leden worden aangetrokken of leden worden behouden. Meer leden en meer reuring op de vereniging betekent ook meer omzet in het clubhuis! Een ander aanbod van de inhoud van trainingen, meer gericht op de belevingswereld van de huidige generatie, kan mogelijk ook leiden tot ledenbehoud en meer betrokkenheid bij de vereniging. Met het Online Sports Academy-platform van W&H Sports wordt ondersteuning geboden bij het opleiden van (top)sporters.


SmartGoals Urban SkillCourt

De mobiele SmartGoals worden al jaren ingezet op sportvelden. Hiermee kan op een aantrekkelijke en innovatieve manier getraind worden. W&H Sports heeft nu ook de SmartGoals Urban SkillCourt. Dit is een interactief multifunctioneel court, waarop gesport en gespeeld kan worden met een permanente opstelling van SmartGoals. Het unieke van de Urban SkillCourts is de combinatie van bewegen, sport en gaming (gamification). Door middel van een app kunnen gebruikers inloggen en gebruikmaken van verschillende tests. Het SkillCourt is volledig naar wens in te richten en kan ook worden voorzien van andere inrichtingsmaterialen, zoals ledschermen, voetbaldoelen, boardings en outdoor-fitnessmaterialen. Het is dus uitermate geschikt voor de openbare ruimte of om geplaatst te worden bij een vereniging.


Online Sports Academy

De Online Sports Academy is een online applicatie voor jeugdopleidingen, erop gericht om deze eenvoudiger, gestructureerder en aantrekkelijker te maken. Hiermee wordt het voor trainers leuker en makkelijker om trainingen te geven en prestaties te monitoren. Het systeem houdt alle gegevens van het team bij, zoals statistieken, absentielijsten, beoordelingen, testen en progressie. De Online Sports Academy is zo ingericht dat deze voor elke sport gebruikt kan worden.


Samenwerken

Ook gemeenten zien het aantal leden van verenigingen teruglopen. In het kader van het Nationaal Sportakkoord zijn ze min of meer verplicht om hun beleid hieraan aan te passen. Er zouden afspraken gemaakt kunnen worden over investeringen en verhuur. Het is belangrijk om samen te werken en nieuwe kansen te creëren, om het bestaansrecht van verenigingen voor de toekomst veilig te stellen. Wellicht ziet de vereniging van de toekomst er zo uit: men kan een gezinslidmaatschap afsluiten, waarbij de kinderen bijvoorbeeld voetballen op de multifunctionele accommodatie en de ouders andere sporten beoefenen, zoals bootcamp. Er zijn volop kansen. Het is echter belangrijk dat de verschillende generaties van bestuurders en jeugdleden elkaar niet alleen begrijpen, maar ook weten te vinden. Zo kan in samenwerking met de gemeente worden gekeken welke stappen gezet kunnen worden om de vereniging toekomstproof in te richten. Daarbij gaat het om het beleid, maar ook om de accommodatie.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER