Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De SMG Turfsoft TS2 met accu-aandrijving is in aantocht

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 25 november 2021
207 sec


De compacte kunstgrasreiniger

Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmachines levert al enkele jaren de Turfsoft TS2 en TS3 van producent SMG. De machines zijn vooral populair voor de diepreiniging van kunstgrasvelden met een bescheiden omvang. De Duitse producent komt dit jaar nog met twee innovaties: een accuversie en een versie met diepreinigingsborstel.

Veranderingen op komst bij de SMG Turfsoft
Veranderingen op komst bij de SMG Turfsoft

Allereerst zijn we benieuwd naar het verschil tussen de Turfsoft TS2 en TS3. Willem Hak is eigenaar van Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmachines. Hij vertelt: 'In de basis zijn het dezelfde machines die wij leveren. De TS3 heeft echter een opklapbare borstel. Daarmee kun je tot aan de boardings vegen. Overigens kun je dankzij een klein horizontaal geplaatst kunststof wiel beide machines schadevrij kort langs boardings en muren sturen. De opklapbare borstel voert alleen een oppervlakkige bewerking uit en veegt het vuil voor de machine. Deze met V-snaar aangedreven borstel komt niet in de mat. Dat betekent dat vuil uit de lucht, zoals pollen en organische stof, tussen de vezels blijft zitten. Dat gaat veranderen. We zijn momenteel namelijk bezig om de arm te verstevigen en de borstel aan te passen, waardoor de unit aan de arm ook het vuil in de vezels tot aan de boarding losmaakt. Deze innovatie komt allereerst beschikbaar als aanbouwkit voor de SMG Turfsoft TS2.

'Ook het vuil in de vezels tot aan de boarding wordt losgemaakt'

Zowel de Turfsoft TS2 als de TS3 zijn interessant geprijsd en je kunt er vooral op kleine sportoppervlakken van kunstgras uitstekend mee uit de voeten. Hak: 'Daarbij moet je denken aan padelbanen, kunstgrasvlakken bij speeltuinen, gemeentelijke trapveldjes en onder speeltoestellen, campings of afslagplaatsen op de driving range van de golfbaan. Tennisvelden kun je er, ongeacht de samenstelling van de infill, ook uitstekend mee onderhouden. De realiteit is echter dat aannemers op een tenniscomplex met meerdere banen al snel groter materieel gebruiken. Ook in dat segment levert SMG onderhoudsmachines, zoals de Turfboy TB2, maar daar hangt een ander prijskaartje aan.'

Kleine oppervlaktes

'De SMG Turfsoft is er specifiek voor bedoeld om kunstgras met en zonder infill te reinigen en te onderhouden', vertelt Hak. 'Deze machine heeft een werkbreedte van 80 centimeter. Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van pluis van ballen, losgeraakte kunstgrasvezels, haren, takjes, eikels, flessendopjes, stof, pollen en ander organisch materiaal.' Het gebruik in een padelkooi, met een oppervlak van circa 200 vierkante meter, illustreert het gebruiksgenot van zo'n machine het best. Zo'n kooi is te klein om met een minitractor en werktuigen in te kunnen manoeuvreren.


'Met de Turfsoft TS2 en TS3 kun je makkelijk door deuropeningen rijden'

De netpaal, die vaak vlak voor het toegangshek van het veld staat, maakt het moeilijk om met brede machines op een padelveld te komen. Hak: 'Met de Turfsoft TS2 en TS3 kun je makkelijk door deuropeningen, langs stoepen of smalle gangen rijden om een klein kunstgrasveld te bereiken. Ze wegen circa 85 kilo, zodat twee personen de machine zelfs over lage hindernissen kunnen tillen. Daarvoor zitten er handvaten aan. De afmetingen van de machine zijn 800 x 1.000 x 570 mm (lxbxh).

Functioneren

Een 4 pk benzinemotor, een elektromotor op 230V (netstroom) of een elektromotor op accu (binnenkort) drijven de drie voornaamste functies van de machine aan: de schudzeef, de aandrijving van de blower en de rotatie van de reinigingsborstel. De roterende borstel trekt de machine over de te reinigen toplaag. Zodra je op de stuurhandel duwt, grijpt de roterende borstel aan in de toplaag van het kunstgras en haalt het vuil uit de mat. Dit komt op een schudzeef terecht. Die bestaat uit een geperforeerde roestvaststalen bak. SMG levert hierbij drie soorten schudzeven. Afhankelijk van de keuze van de gaten vangt deze grove deeltjes van 2-10 mm op, terwijl de zand-infill weer netjes op de toplaag terugvalt. Die rvs-bak kan makkelijk uit de machine gehaald en geleegd worden.


'Binnenkort een elektromotor op accu'

Het filter voor het fijnere stof is een ander verhaal. De ventilator zuigt de lucht met stof en vezels door een rond filter met een filtrerend oppervlak van ongeveer 5 vierkante meter. Als je de machine stilzet, kun je dit filter mechanisch reinigen. Daarvoor is een handwiel aan de zijkant van de machine gemonteerd, die het filter langs een kunststof flap schoon draait. Door de uitgeoefende centrifugale krachten wordt het vuil - voornamelijk stof, haren, organisch materiaal, ballenpluis en kunstgrasvezels - uit het filter verwijderd. Dit valt in een stalen, uitneembare bak, die je vervolgens kunt legen. Het plaatsen van een nieuw, rond filter is zeer eenvoudig. De losgewerkte infill moet je door te vegen weer tussen de vezels brengen.

De SMG Turfsoft TS2E werkt op 230V

Harde onderlaag

We beschreven in dit magazine al eens dat een aannemer de Turfsoft TS2 gaat inzetten als onderdeel van de service bij de aanleg van hun duurzame padelbanen. 'Van een goed en regelmatig onderhouden kunstgrasoppervlakken heb je langer plezier', beaamt Hak. 'Op zeer intensief bespeelde of betreden velden ontstaat door het intrappen van vuil een harde onderlaag. Die moet je loshouden en reinigen. Wij komen vaak op banen die er visueel perfect bij liggen. Dat is meestal het resultaat van intensief borstelen en vegen. Als we laten zien hoeveel vuil we er met deze machine daarna nog uithalen, doet dat menig beheerder versteld staan.' Heeft Hak nog een advies voor investeringen in de relatief kleine machine? 'Ik zou bij de investering in een nieuw kunstgrasveld in het voortraject altijd de financiering van goede machines voor het onderhoud meenemen. De goed hanteerbare, kleine Turfsoft TS2 kun je in een clubgebouw makkelijk ergens neerzetten of meenemen in een bestelbus. Het blijkt in de praktijk een goede investering. Zo'n machine betaalt zichzelf makkelijk terug door het verlengen van de levensduur van een kunstgrasmat.'


De Turfsoft TS2E

Velen weten nog niet dat er al een elektrische Turfsoft TS2 voor kleine kunstgrasoppervlakken bestaat. Die is er al enige tijd, in de uitvoering met een verlengsnoer en elektromotoren die de verschillende functies aandrijven. 'Hoewel je ook met deze uitvoering overal kunt komen, vinden gebruikers zo'n snoer als onhandig', vertelt Hak. 'Grasmaaiers met een verlengsnoer voor grotere gazons zie je immers nog maar zelden. Om die reden was er de wens om deze compacte machine op accu's te laten werken. De producent heeft op dit moment nog geen verdere gegevens over deze machine bekendgemaakt. Die ze aan het ontwikkelen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Peter Pauwels
Wednesday 16 March 2022
Beste,
Wat is de prijs van de TS2 en TS3 machine ?
Wij beten een tennis/padel club uit en hebben machine nodig voor het onderhoud.
Mvg,
Peter Pauwels
Peter Los
Tuesday 23 August 2022
Wij hebben sinds kort 3 padelbanen en willen deze zo goed mogelijk onderhouden, na een zoektocht op internet de Turfsoft TS2/TS3 gevonden.

Wat kosten de verschillende uitvoeringen ?

m.v.g Peter Los
Jan Goossens
Thursday 25 May 2023
Kunt u mij een aanbieding maken voor een TS2 (voor padelbanen) bij voorkeur met benzinemotor

Jan Goossens
Vz acc commissie LTVBest

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER