Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Iedereen weet dat padel business oplevert'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 27 oktober 2021
200 sec


Volgens sportveldenbouwer TopGrass is padel booming

TV Breakpoint uit Oss heeft, net als vele andere tennisverenigingen, een tennisbaan ingeruild voor twee padelbanen. Hans Gruntjes is oud-voorzitter van de tennisbaancommissie. Hij heeft de aanleg van het nieuwe tennispark met een bouwteam mede helpen vormgeven, en verzorgt nu het onderhoud van de banen en de padelbanen. Marco Smits van TopGrass, de partij die alles heeft aangelegd, voorspelt dat er binnenkort een padelcompetitie is in Nederland.


Padel bestaat al jarenlang, maar breekt nu werkelijk door. Het is een tennisspel waarbij de bal via de wanden teruggebracht wordt in het spel. Vaak wordt er gedubbeld. De veldonderbouw van een padelveld bestaat, net als bij een tennisveld, uit M3C-zand. Daar bovenop komt een gebonden vloer van beton, Zoab-asfalt of Supersub. Daarna legt men een ringfundering of kolomfundering aan en tot slot wordt de kooi erop gezet.

Zeven nieuwe tennisbanen, twee padelbanen

Aangezien TV Breakpoint een nieuwe locatie aangewezen had gekregen, verhuisden ze en openden ze op 18 mei 2019 een nieuw tennispark in Oss. 'Semiprofclub Top Oss kreeg kunstgrasvelden. Het nieuwe tennispark van TV Breakpoint zit op de ruimte die is vrijgekomen. Op onze oude locatie zijn nieuwbouwhuizen gebouwd, legt Gruntjes uit.


'We kregen "nieuw voor oud" van de gemeente, dus alles wat we op de oude locatie hadden, kregen we ook op de nieuwe locatie, namelijk acht verlichte tennisbanen. Aangezien alles opnieuw werd aangelegd, konden we ons opnieuw oriënteren op de markt. Toen hebben we gekozen voor ledverlichting, maar we hebben ook een van de acht tennisbaan ingeleverd voor de aanleg van twee padelbanen. Die hebben per stuk een afmeting van circa 20 meter lengte en 10 meter breedte en de uitloopstroken zijn 8 bij 2 meter.' De hoofdaannemer was Heijmans uit Rosmalen. De aanleg van het complete tennispark inclusief padelbanen werd uitbesteed aan TopGrass.

De aanleg van de padelbanen


Ledenaanwas

Gruntjes legt uit waarom er is gekozen voor padel. 'We zitten sinds 2019 tegen een nieuwbouwwijk aan en sinds de opening van het tennispark zien we een ledenaanwas. Daarnaast merken we dat er veel gebruikgemaakt wordt van de padelbanen, zoals wij van tevoren hadden verwacht. Het ledenaantal is ook door de padelbanen gestegen, dat is een leuke bijvangst. Er komen weleens bedrijven langs die de padelbanen tussen de middag een uurtje willen huren. Zij zien het als tussentijdse sportstimulering voor bedrijfspersoneel. Allicht duurt het een aantal jaren voordat de financiële investering van de padelbanen is terugverdiend. Er waait in elk geval een frisse wind door de vereniging. We bieden lessen aan in zowel tennis als padel.' Voor het dagelijks onderhoud heeft TV Breakpoint een kleine borstelmachine aangeschaft.


Booming

Marco Smits van TopGrass merkt dat padel in opkomst is. 'De normen voor padel zijn sinds 2 juli 2018 vastgesteld en goedgekeurd door NOC*NSF. Kiwa ISA Sport voert keuringen uit. Sinds het eind van vorig jaar zien we dat de trend snel opgepakt wordt door tennisverenigingen. Maar met name sinds corona en de sportbeperkende maatregelen die daarop volgden, zien we dat de interesse in tennis stijgt, terwijl de ledenaantallen juist daalden in de jaren daarvoor. Maar in tijden van corona is het een voordeel dat je tennis buiten kunt spelen. Ook padel kon buiten worden gespeeld, maar vanwege de anderhalvemetermaatregel alleen enkelspel.'


'Sportverenigingen laten hun banen altijd keuren. Dat is bij particuliere instanties niet altijd het geval'

Nu de maatregelen weer zijn versoepeld, neemt de interesse in padel enorm toe. Het lage instapniveau van padel is volgens Smits ook een reden dat de sport in de lift zit. TopGrass schrijft bijna wekelijks enkele offertes voor padelbanen. 'Tennisverenigingen overwegen nu allemaal minimaal twee padelbanen te nemen. Doordat de ledenaantallen jarenlang terugliepen, hebben veel clubs een of meerdere banen over. Stel dat een vereniging drie tennisbanen en tweehonderd leden heeft. Per baan spelen er tachtig tot honderd leden, dus feitelijk kan men in dat geval met twee banen uit de voeten. Zo'n vereniging kan ervoor kiezen om twee padelbanen aan te leggen op de baan die over is. Er zijn dan wellicht ook leden die van tennis naar padel overstappen. Of ze doen allebei. Niet alleen de jeugd maakt er fervent gebruik van, ook tennisleden van middelbare leeftijd. Daarnaast zien verenigingen dat er mensen van buitenaf een padelbaan afhuren. Dit levert ook weer meer kantineopbrengsten op. Ik verwacht dat er over vijf jaar padelcompetities zijn in Nederland, net zoals de tenniscompetities.

Verder valt het Smits op dat er hockeyverenigingen zijn die padelbanen aanleggen op een half hockeyveld. Ook zijn er particuliere organisaties die aankloppen bij campings met de vraag of zij hun tennisbanen, die er verlaten bijliggen, mogen ombouwen tot padelbanen en deze mogen verhuren. Iedereen merkt dat padel business oplevert. Toch ziet Smits een kwaliteitsverschil tussen particuliere instanties en sportverenigingen. 'Sportverenigingen laten hun banen altijd keuren. Dat is bij particuliere instanties niet altijd het geval.'

Marco Smits
Bij TopGrass kunnen tennisverenigingen ook mobiele padelbanen huren

Markt

Er zijn meerdere marktpartijen die zich bezighouden met padel, maar volgens Smits hebben zij het zo druk, dat opdrachtgevers daardoor ook geregeld bij sportveldenspecialist TopGrass uitkomen.
'Tennis- en padelbanen zijn naast andere sportvelden corebusiness, dus gaan we wel in de vraag mee', vertelt Smits. 'Bij TV De Kienehoef in Sint-Oedenrode zijn we zeven tennisbanen aan het renoveren. Zij overwegen om daar nog padelbanen bij te leggen. Bij TV Berkel-Enschot zijn we momenteel twee padelbanen aan het aanleggen.'


Op proef

Bij TopGrass kunnen tennisverenigingen mobiele padelbanen huren om te kijken of de sport aanslaat bij de vereniging. 'Dan kunnen ze bekijken of de leden erin geïnteresseerd zijn en later eventueel overwegen om padelbanen aan te leggen', aldus Smits.


Modulaire padelcourts

In samenwerking met RSI Sports verzorgt Topgrass in Nederland de installatie van Instant Padel, een type modulaire padelcourts. Directeur Teun Wouters zegt daarover het volgende: 'Met Instant Padel kan een club testen hoeveel animo er is om padel te spelen. Na een tijd maak je de balans op en kijk je hoeveel banen er moeten komen. Clubs hebben met Instant Padel dus de mogelijkheid om een afgewogen beslissing te maken bij de aanschaf van padelbanen.' In dit artikel lees je meer over Instant Padel.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER