Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wat komt er kijken bij het inrichten van een stadion?

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 15 september 2021
174 sec


Stadions worden vanzelfsprekend al snel geassocieerd met topsport en supporters. Triomfen, sfeervakken, skyboxen, dranghekken, decepties en grote tribunes. Waar maar weinig mensen rekening mee houden, zijn de verschillende inrichtingsmaterialen die te vinden zijn in het stadion. Deze spelen een belangrijke rol bij de beleving van supporters en sporters en zijn dus van wezenlijk belang bij de inrichting van stadions.


Elk stadion is anders, wat betreft grootte, sfeer, faciliteiten en schoonheid. Bij het inrichten van stadions gaat het dus altijd om maatwerk. Bij stadioninrichting kun je denken aan stadionstoelen, business seats, voetbaldoelen, hockeydoelen (sportspecifieke materialen), dug-outs en kleedkamerinrichting. Met ruim twintig jaar ervaring, een vakkundig installatieteam, deskundig advies en enkele grote referenties durft W&H Sports zich inmiddels expert te noemen op het gebied van stadioninrichting in binnen- en buitenland. Zo heeft W&H Sports het Olympisch Stadion in Amsterdam, het Olympisch Stadion in Belgiƫ, het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, de Johan Cruijff Arena, De Kuip en de stadions van FC Twente en Heerenveen voorzien van nieuwe inrichtingsmaterialen. Bij AZ en Feyenoord zijn naast het stadion ook de trainingscomplexen ingericht met materialen van W&H Sports.

Stadion-seating

Seating is een belangrijk onderdeel van de inrichting van een stadion. Niet alleen omdat dit een contactpunt is met de supporters, maar ook omdat tribunestoelen en business seats comfort moeten bieden. Bij een slecht zitcomfort zijn supporters minder snel bereid om naar het stadion te komen en daarmee loopt een club inkomsten mis. Dit geldt niet alleen voor stadions, maar ook voor sportclubs met een zittribune. W&H Sports verdeelt seating in verschillende onderdelen: stadionstoelen / tribunestoelen, business seats, tribunes en persplaatsen. Binnen deze onderdelen zijn er talloze opties. Zo kunnen de stoelen in verschillende kleuren geleverd worden en voorzien worden van reclamedisplays. Onze tribunestoel CR-4 is, mede door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, de populairste stadionstoel van Nederland. De stoel is inmiddels te vinden bij onder meer Excelsior en Almere City. De business seat is een luxere variant, die kan worden voorzien van armleuningen, stoelverwarming en logo's. Ook biedt W&H Sports met safe standing (rail seating) een sta-zitoplossing voor supportersvakken in stadions.


Kleedkamerinrichting

Kleedkamerinrichting heeft vooral betrekking op de beleving van sporters. Kleedkamers worden niet alleen op het hoogste niveau steeds professioneler; ook amateurverenigingen kiezen steeds vaker voor uitgebreide kleedkamers. De inrichting varieert van reguliere wandbanken tot complete kleedkamercombinaties met kleedkamerstoelen en -lockers. In stadions worden de kleedkamers doorgaans uitgerust met persoonlijke zitplekken. Hierbij zijn schoenenrekken, kleedkamerstoelen en lockerkasten vaak basisfaciliteiten. Nieuw in het assortiment van W&H Sports zijn de oplaadlockers, waarin men niet alleen eigendommen veilig kan opbergen, maar ook verschillende soorten apparaten kan opladen. Ook bij maatwerk kan W&H Sports een rol van betekenis spelen, met technische tekeningen, maar ook met vakkundige installatie.


Stadiondoelen en dug-outs

Voor stadions heeft W&H Sports een officieel wedstrijddoel met een professionele uitstraling. Dit 'kooimodel' voetbaldoel wordt al gebruikt door diverse profclubs in stadions en op jeugdcomplexen. Maar ook voetbalverenigingen kiezen steeds vaker voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Dit wedstrijddoel is daarom de uitkomst voor elke voetbalclub, ongeacht het niveau. Het voetbaldoel met spanstangen (kooimodel) wordt geproduceerd in Duitsland. In tegenstelling tot menig ander productieland wordt hier nog veel waarde gehecht aan de duurzaamheid en veiligheid van aluminium voetbaldoelen. Dit komt tot uiting in de innovatieve netbevestiging zonder uitstekende haken. En nog belangrijker: elk aluminium voetbaldoel van W&H Sports wordt met de hand gelast, nadat het doelprofiel intern verstevigd is. Een leuk weetje: het Philips Stadion van PSV had in Nederland de primeur met de doelen van W&H Sports waarvan de grondbeugel geheel verzonken (onder het maaiveld) is aangebracht. Met dit type doel is er minder letselgevaar voor keepers en spelers! Voor het afgelopen EK, waarbij het Nederlands Elftal de drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff Arena speelde, leverde W&H Sports de nieuwe doelen. Naast wedstrijddoelen levert het bedrijf ook inklapbare trainingsdoelen, die tijdens de warming-up voor keepers worden gebruikt om grasschade aan het 16-metergebied te voorkomen.


De dug-outs in stadions verschillen in veel opzichten van de dug-outs die bij amateurverenigingen te vinden zijn. Dug-outs voor stadions zijn veelal maatwerk en worden geproduceerd op basis van de wensen van de opdrachtgever en de specifieke factoren van het stadion (de zichtlijnen). W&H Sports kan zijn dug-outs voorzien van diverse opties, zoals een RAL-kleur, kunststof zitstoelen of luxe seats, die eventueel ook met stoelverwarming kunnen worden geleverd.

Flexibel hekwerk

Ook nieuw in het assortiment van W&H Sports is de FenceBox. Deze kan worden ingezet als tijdelijk en flexibel hekwerk / afrastering bij stadions. De FenceBox kan zowel mobiel als vast worden geplaatst en is een ideale oplossing om supporters permanent of tijdelijk te scheiden. Met een FenceBox kan 50 meter hekwerk binnen enkele minuten worden geplaatst. Bij het toepassen van meerdere FenceBoxen kan het hekwerk eindeloos worden verlengd en kunnen verschillende opstellingen worden gerealiseerd. De box heeft een grondoppervlakte van ca. 115 bij 115 cm; de hoogte varieert van 100 cm tot 280 cm. De afrastering bestaat uit gegalvaniseerd metaalgaas, dat eventueel kan worden voorzien van zeildoek, om het onderlinge zicht tussen supportersgroepen te beperken. De FenceBoxen kunnen ook als tijdelijk hekwerk of afrastering worden ingezet rond of in het stadion om groepen supporters in goede banen te leiden. Met de inzet van de FenceBox kunnen mensenmassa's worden beheerst (crowdcontrol).


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER