Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

KNVB presenteert resultaten van onderzoek naar non-infill

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 14 juli 2021
98 sec


De KNVB heeft onlangs de resultaten gepresenteerd van onderzoeken naar de ervaringen met nonfill-kunstgrasvelden. Daarmee lijkt er meer duidelijkheid te komen om pilots te realiseren.


Met non-infill zijn tot nu toe elf pilots aangelegd. Omdat de resultaten niet overal naar wens waren, vooral vanwege grip, heeft de voetbalbond een perceptieonderzoek afgenomen bij gebruikers van de velden én met Kiwa Isa Sport gekeken naar testapparatuur om lineaire grip te meten. Om de ervaring op nonfill-velden te optimaliseren is volgens de bond verbetering nodig aan de velden zelf, maar ook beïnvloeding van gebruikers en eigenaren kan beter.

Voorwaarden voor pilots

Concreet moeten non-infill velden op lineaire grip zowel in het laboratorium als in de praktijk, in droge condities én in natte condities, een gemiddelde waarde van minimaal 2 behalen. Om de ontwikkeling te steunen staat de KNVB open voor pilots, waarvoor met VSG en NOC*NSF nieuwe voorwaarden afgestemd zijn. Deze zijn te vinden op de website van de KNVB. Per systeem mogen twee pilots aangelegd worden en een pilot loopt twee jaar. Voor gebruikers wil de bond dat er meer onafhankelijke informatievoorziening komt over het gebruik van nonfill-velden, waarbij starten met de jeugd het uitgangspunt is. Ook wordt er nog gekeken naar de exacte definitie van non-infill.


Doorontwikkelen

De bedrijven die tot nu toe de meeste pilots realiseerden met non-infill, reageren positief op de stappen van de KNVB. Arjan Knottnerus van Fieldturf-Tarkett: 'We zijn blij dat er een stap gezet is om in elk geval verder te gaan met non-infill, en dat het concept niet afgeschoten is. Het is goed dat er onderzoek naar gedaan wordt om straks beter gefundeerd tot conclusies of besluiten te komen. De resultaten van het onderzoek zijn vrij algemeen: ik zie het meer als een bevestiging van wat bekend was. We zijn voor nu blij dat we verder kunnen, en dat er duidelijke voorwaardes zijn voor een pilot. De bestaande pilots liggen er namelijk en wij willen verder: we kunnen alleen doorontwikkelen als we weer mogen bouwen.'


'Voorwaarden beter uittekenen'

Rutger Schuijffel van CSCsportGreenfields: 'Mijn eerste reactie is positief. Het is goed dat er serieus onderzoek gedaan is naar non-infill, die lijn moeten we nu doortrekken. Het feit dat de KNVB het initiatief niet helemaal de ban indoet is positief, al had ik eerlijk gezegd niet anders verwacht. Je moet innovatie gewoon toestaan, zeker als er vanuit opdrachtgevers interesse in blijft komen. Wel zijn er nog een aantal drempels te overwinnen om met opdrachtgevers tot duidelijke afspraken te kunnen komen. Het meest storend is de bepaling over de enquête die in de pilot-voorwaarden staat: als 60 procent van de gebruikers niet positief is, mislukt de pilot. Ook hebben we wat pragmatische vragen, die verzamelen we en daar zullen we binnenkort een afspraak over maken met de KNVB. Al met al ben ik dus positief, met de kanttekening dat we de pilot-voorwaarden wat beter moeten uittekenen.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER