Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ongeëvenaarde duurzaamheid, maximale spelbeleving: het hockeyveld van de toekomst

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dirk-Jan Dalhuisen, dinsdag 15 juni 2021
222 sec


'Spelen jullie echt al zó lang op dit veld?' Hans de Waal raakt er inmiddels aan gewend: de even lovende als verbaasde reacties die veld 2 van 'zijn' WMHC steevast losmaakt. Het hockeyveld in Wageningen wordt al elf jaar intensief bespeeld, maar doorstaat de tand des tijds glansrijk. De unieke vezels in het veld vormen één van de vele doordachte innovaties waarmee Antea Sport succesvol aan de weg timmert als totaalpartner voor hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke hockeyvelden. Hierbij komen optimale duurzaamheid, een lange levensduur en maximale spelbeleving harmonieus samen.

De vier hockeyvelden van WMHC, met op de voorgrond het Edel ID-hoofdveld (links) en het elf jaar oude Triple-T-veld (rechts)
De vier hockeyvelden van WMHC, met op de voorgrond het Edel ID-hoofdveld (links) en het elf jaar oude Triple-T-veld (rechts)

Een feest om op te hockeyen

'Kijk eens hoe prachtig vlak het veld nog is! Na elf jaar intensief hockeyen nog steeds een biljartlaken, dat is toch uniek?' zegt De Waal glunderend. Het hockeyveld is populair bij zijn club én bij tegenstanders. 'Spelers hockeyen graag op dit veld vanwege de fijne en toegankelijke speeleigenschappen. De balsnelheid is extreem hoog, de balstuit perfect voorspelbaar en het veld biedt lekker veel stabiliteit en grip. Daardoor is er nauwelijks blessuregevaar en kan er, zelfs na elf jaar, nog heerlijk onbevangen op worden gehockeyd. Ook prettig is dat het licht er nauwelijks op reflecteert. Voor de gemiddelde hockeyer is het echt een feest om op dit veld te spelen', aldus De Waal.


Extreem duurzaam en zeer slijtvast

Het geheim van het veld zit hem in de extreem duurzaam gekroesde vezels. Aaldert Hooijer van Antea Sport vergelijkt de knit-de-knit-technologie treffend met het krullen van haar. 'Met een krultang is de rek er relatief snel weer uit, terwijl krullen met een permanent veel langer in vorm blijven. De knit-de-knit-technologie zorgt er op een soortgelijke manier voor dat de vezels van het oorspronkelijke Triple-T-veld en het daaruit doorontwikkelde Edel ID-veld hun vorm veel langer vasthouden. Het geeft het veld een duurzaam en zeer slijtvast karakter en maakt ons veld zelfs letterlijk uniek', aldus Hooijer. Daarbij doelt hij op het feit dat Antea Sport met Edel Grass de enige hockeyveldenleverancier is die met behulp van knit-de-knit-technologie een lange levensduur met een optimale spelbeleving verenigt, terwijl alle andere leveranciers de weliswaar goedkopere, maar veel minder duurzame textureertechniek toepassen.


Hans de Waal (links) en Arre-Jan van Willigen (rechts)

Beduidend lagere kosten op lange termijn

Veel scheelde het overigens niet of het Triple-T-veld was er niet gekomen. De gemeente Wageningen was sceptisch over de investering en stond op het punt om voor een conventioneel hockeyveld te kiezen. Op de valreep wist De Waal de gemeente op grond van de veel betere afschrijvingstermijn over te halen om toch voor het naar Taeke Taekema vernoemde Triple-T-veld te kiezen. Hij is er heilig van overtuigd dat dit veld veel duurzamer is en de fijne speeleigenschappen veel langer vasthoudt. 'Het veld was in aanschaf weliswaar wat duurder, maar door de veel langere levensduur vielen de kosten op de lange termijn beduidend lager uit. We zijn daarom nog steeds ontzettend blij dat de gemeente toch voor het Triple-T-veld heeft gekozen', zo licht De Waal toe.


Onderhoudsvriendelijk en zuinig in waterverbruik

Het Triple-T-veld dankt de lagere langetermijnkosten behalve aan de aanzienlijk langere levensduur ook aan het onderhoudsvriendelijke karakter. De extreem slijtvaste monofilamentvezels zorgen namelijk niet alleen voor een uitstekende stabiliteit, maar maken het veld ook veel minder gevoelig voor verkitting, verstopping en algvorming. Bovendien houden de vezels het water veel beter vast. Daardoor bedraagt het waterverbruik per wedstrijd slechts 4 m3. Het veld kan zelfs droog worden bespeeld, zonder dat het ten koste gaat van de levensduur.


Betere prestaties in alle opzichten

'Er is hier in 2010 ook een conventioneel hockeyveld van een andere leverancier aangelegd. Daardoor konden we beide velden goed met elkaar vergelijken. Het is onvoorstelbaar hoeveel beter het Triple-T-veld in alle opzichten presteert. Inmiddels is ook ons hoofdveld omgebouwd tot een Edel ID-waterveld, wat feitelijk de nog verder geoptimaliseerde versie van het Triple-T-veld is. Zowel de spelers als de beheerders zijn er heel blij mee. Ook de samenwerking met Antea Sport is prettig. De communicatie is helder en er wordt fijn en goed meegedacht. Dat merkten we bijvoorbeeld toen het oude lavarubber werd hergebruikt voor een nieuwe gesloten fundering. Daardoor bleven de kosten beperkt, terwijl het een perfecte onderbouw is geworden', aldus De Waal.



Praktisch en doordacht: beregening van onderaf

De knit-de-knit-technologie is niet de enige innovatie waarin het vindingrijke DNA van Antea Sport terugkomt. Ook bij andere innovaties voor hockeyvelden toont de sportveldspecialist zich een vooruitstrevende en duurzame partner. Een mooi voorbeeld is het FieldFlow-ondervloeiingssysteem, waarmee watervelden van onderaf worden beregend. Intelligente sensoren reguleren het waterniveau en zorgen voor een constante en gelijkmatige vochtigheid van het veld, waardoor de speeleigenschappen formidabel zijn. Bovendien heeft FieldFlow ook een praktische kant: vuil, algen en mos kunnen eenvoudig uit het veld worden gespoeld en het water kan zelfs bij vorst gewoon in het hockeyveld blijven staan, zonder dat het bevriest.


Veelzijdig, gebruiksvriendelijk en duurzaam

FieldFlow is onlangs als pilot geïnstalleerd in een hockeyveld bij Let's Stick Together in Den Haag. Sindsdien is Antea Sport actief bezig om het systeem op meerdere fronten door te ontwikkelen. De fundatie van het veld wordt bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor iedere ondergrond, waarbij eigenschappen als waterdichtheid, stabiliteit en draagkracht intact blijven. Ook het gebruiksgemak rondom de aansturing van het systeem wordt steeds verder geoptimaliseerd. Naast veelzijdigheid en gebruiksgemak is ook duurzaamheid een belangrijke pijler van FieldFlow. In dat kader maakt Antea Sport het systeem eveneens geschikt voor hergebruik van water. Door middel van een ingenieus waterbuffersysteem levert FieldFlow niet alleen voor het sportcomplex zelf, maar ook voor de omgeving een belangrijke bijdrage aan goed gereguleerd watermanagement.


Minder zand, meer beleving: het snelle zandveld 2.0

De laatste innovatie waarop we inzoomen, is het baanbrekende zandveld 2.0. Antea Sport ontwikkelde het snelle veld samen met de KNHB, als antwoord op de vraag van hockeyclubs die wel de speelsnelheid van een waterveld willen, maar niet de hogere aanschafprijs. Het zandveld 2.0 is voorzien van speciaal zand, dat dieper in het gras ligt. Daardoor heeft het veld niet alleen een mooiere uitstraling en minder opspringend zand dan een conventioneel zandveld, maar ook een veel hogere snelheid. Het pilotveld, dat Antea Sport een jaar geleden bij AMHC in Alkmaar plaatste, werd zeer positief ontvangen (zie ook Fieldmanager 1-2020, pagina 68).


Nieuw op de Sportvloerenlijst

Inmiddels ligt er ook een zandveld 2.0 bij HKC Aurora in Haarlem en HC Baarle in Baarle-Nassau. Deze zomer wordt het volgende zandveld 2.0 aangelegd bij HC Haarlem. Ook hockeybond KNHB en korfbalbond KNKV zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van het snelle zandveld. Beide zijn bezig om het veld op de Sportvloerenlijst te krijgen. Werkgroepvoorzitter Jan Tonny Visser licht toe: 'We zijn heel blij met het nieuwe zandveld. Speltechnisch is het een enorme vooruitgang. Eindelijk spelen we weer echt op gras in plaats van op zand! Hopelijk is het snelle zandveld een opmaat naar meer innovaties en doorontwikkelingen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marcel Bouwmeester
Wednesday 16 June 2021
Betreft hockey nieuw zandveld 2.0.
Dit zandveld 2.0 is ontworpen door leverancier samen met de hockey en korfbalbond en kijkende naar wensen gebruikers.
Doel: minder visueel zand en opspringend zand, vanuit het spel (snelheid) en vanuit de speler gewenst. Ik zeg logisch en een prima,
initiatief. Maar let op: het is een aanvullende toekomstige zand ingestrooide systeem keuze (norm) binnen hockey of korfbal zandvelden. Het huidige zand ingestrooid systeem en bijbehorende hoge zandvulling ( = bewezen sterk systeem) is nog steeds verkrijgbaar. Belangrijk is dat de toekomstige hockey of korfbal kunstgras eigenaar de voordelen maar ook de nadelen / gevolgen van een 2.0 zand ingestrooid hockey of korfbalsysteem goed afweegt. Het nieuwe systeem is een hockeyveld/korfbalveld met minder zand (en ook fijner zand) en meer kunstgrasvezels. Dit nieuwe (ik zeg “”ander””) zand ingestrooide kunstgras systeem heeft in mijn optiek een aantal plus punten maar ook een aantal min punten. Mijn tip is: leg deze goed naast elkaar voor u een keuze maakt. Uiteindelijk is het een afweging in gebruik comfort, duurzaamheid, prijs/ budget, en hoe lang gaat/moet een veld mee gaan. (investering versus gewenste periode van afschrijving)

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER