Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voldoen aan zorgplicht met circulaire kunstgrasproducten is win-winsituatie

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 5 augustus 2021
83 sec


Opdrachtgevers en -nemers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een wettelijke zorgplicht om de bodem schoon te houden. Daarom heeft de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) samen met alle betrokkenen een vernieuwd zorgplichtdocument opgesteld. In dit document wordt onder andere besproken hoe verspreiding van instrooimateriaal en vezels kan worden voorkomen. Instrooirubber en afval van kunstgrasslijtage zijn microplastics. De verspreiding hiervan moet worden tegengegaan. Een van de oplossingen die BSNC hiervoor aandraagt, is de velden voorzien van kantplanken of andere voorzieningen die verspreiding buiten het veld voorkomen.


Preventieve maatregelen infill/microplastics

GreenMatter merkt dat de bewustwording rondom de zorgplicht toeneemt bij opdrachtgevers. Ook wordt er steeds meer nagedacht over de omgang met het afval van te vervangen kunstgrasvelden. Naast maatregelen om te voldoen aan de 'zorgplicht milieu kunstgrasvelden' hebben veldeigenaren ook de verantwoordelijkheid om de kunstgrasafvalberg te reduceren. Het Openbaar Ministerie houdt nauwlettend in de gaten of beheerders de maatregelen treffen die redelijkerwijs kunnen worden getroffen om verontreiniging te voorkomen en de gevolgen van eventuele verontreiniging te beperken. GreenMatter kan hierbij een rol spelen met de volgende gerecyclede kunstgrasproducten:
- Kantplanken met rubberen strip


De GreenMatter-kantplank 2.0, vervaardigd uit gerecycled kunstgras van te vervangen kunstgrasvelden (geen productieafval). De onderlinge verbinding van de kantplank 2.0 bestaat uit een koppelstuk van gerecycled kunstgras. De kantplanken worden aangebracht in een aluminium onderprofiel. Dit kan optioneel worden voorzien van een rubberen strip om oneffenheden in het straatwerk op te vangen.
- Borstelmatten


De gerecyclede borstelmat van GreenMatter, bestaande uit een kunstgrasbalk van 43 × 43 mm die verdiept kan worden aangebracht, waardoor er sprake is van een hoge vuilopvangcapaciteit.

Gemeente Súdwest-Fryslân bewust bezig met zorgplicht

De gemeente Súdwest-Fryslân is een recent voorbeeld van een gemeente die haar verantwoordelijkheid heeft genomen met betrekking tot de zorgplicht. Ze heeft dit gedaan door in totaal 103 m2 gerecyclede borstelmatten te bestellen, die worden verdeeld over verschillende sportparken in de gemeente.


Circulaire kunstgrasproducten: win-winsituatie

Met het aanschaffen van gerecyclede kunstgrasproducten die bijdragen aan de zorgplicht slaat men twee vliegen in één klap. Door het toepassen van deze producten dragen gemeenten bij aan hun wettelijke zorgplicht om de bodem schoon te houden door het tegengaan van verspreiding van microplastics. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan het verkleinen van de kunstgrasafvalberg. En er is nog een extra voordeel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft in 2019 enkele maatregelen beschreven op grond waarvan partijen bij de aanvraag van BOSA 2020-subsidie extra financiering kregen (10 procent extra). Hieronder vallen onder andere kantplanken en uitlooproosters van gerecycled kunstgras.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER