Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gemeente Zaventem gaat voor complete ontzorging

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 17 mei 2021
294 sec


Belrobotics-robotmaaiers automatisch onderhouden dankzij leasecontract

De velden van de diverse voetbalverenigingen in de Belgische gemeente Zaventem worden sinds begin dit jaar gemaaid met een robotmaaier. Niet alleen verbetert het speelveld door deze aanpak; ook de gemeente zelf wordt hiermee ontzorgd.

Het laadstation wordt op een voor de robotmaaier zo gunstig mogelijke plek geplaatst.
Het laadstation wordt op een voor de robotmaaier zo gunstig mogelijke plek geplaatst.

Zaventem is voor veel Nederlanders synoniem aan de grootste luchthaven van België, onder de rook van de hoofdstad Brussel. Maar daar houdt de kennis op. Toch speelt de bescheiden plaats met een kleine 29.000 inwoners een belangrijke rol in de Groene Gordel, de Belgische variant op het Nederlandse Groene Hart. In Zaventem moet men tot rust kunnen komen en kunnen genieten van ten minste één van de zes parken die de gemeente telt. Dat de Belrobotics-robotmaaier werd gekozen voor het onderhoud van de sportparken ligt daarom voor de hand. 'Met maximaal 58 decibel hoor je ze nauwelijks, terwijl de zeventien krachten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het openbaar groen, de begraafplaatsen en de sportparken van de vier deelgemeenten waaruit Zaventem bestaat, elders aan de slag kunnen', stelt Wim Driesen, schepen Technische Dienst. Enthousiast geworden toen hij bij de nabijgelegen gemeente Overijse zag wat robotmaaiers allemaal mogelijk maken, besloot Driesen om zich in de technologie te verdiepen. 'Ze kunnen dag en nacht draaien, waardoor ze flexibeler kunnen inspelen op de weersontwikkelingen. De kwaliteit van het speelveld die ze opleveren, zouden we nooit met onze mensen kunnen behalen. Niets ten nadele van hun inzet of kennis, maar het is gewoon onbetaalbaar, en dus onmogelijk, om naast alle andere werkzaamheden de sportvelden met dezelfde hoge frequentie te maaien als de robotmaaiers doen.' Het is algemeen bekend dat regelmatig maaien bijdraagt aan de kwaliteit van de grasmat. Daar zit echter wel een keerzijde aan. Wie met hoge frequentie maait, moet de maaier regelmatig en professioneel onderhouden, te beginnen met de maaimesjes. Als die eenmaal bot zijn, kunnen de grasplantjes daardoor beschadigd worden, waardoor het mooie groeipatroon verstoord raakt. Het bedrijf V-Pro kon de gemeente daarbij helpen. 'Wij bieden een totaalpakket aan dat de gemeente geheel ontzorgt. Naast de levering van de Belrobotics-maaier doen wij ook het jaarlijks groot onderhoud daarvan. Ook heeft de gemeente de garantie dat, mocht er onverhoopt iets gebeuren met de maaier, het probleem binnen twee dagen is verholpen', stelt Walter van Eyck van V-Pro. De gemeente Zaventem koos bewust voor de aanbieding die V-Pro had gedaan. 'Behalve dat de maaikwaliteit van de Belrobotics-robotmaaiers ongeëvenaard is, was het totaalpakket dat zij ons boden het voordeligste. We hadden in totaal drie aanbieders om een offerte gevraagd, maar de prijzen en service van V-Pro bleken het gunstigst te zijn', aldus Driesen. De aangeboden leaseperiodes lopen van 48 tot 60 maanden, waarna de huurder de maaiers voor een symbolisch bedrag kan overnemen.

All-in pakket

Van Eyck merkt op dat het pakket alle essentiële zaken omvat en een looptijd heeft van vier jaar. 'Dat begint met advies over de verschillende Belrobotics-maaiers en over de vraag welke machine of combinatie van machines het geschiktst is voor de gemeente.' Het Belrobotics-portfolio omvat zowel de bekende Bigmow-robotmaaiers, die geschikt zijn voor het maaien van grote oppervlakken tot 24.000 m2, als de iets minder bekende Parcmow-maaiers. Die leveren nagenoeg hetzelfde resultaat als de Bigmow, maar zijn geschikter voor het onderhouden van kleinere oppervlakken tot 12.000 m2. De gemeente Zaventem heeft een overeenkomst gesloten voor de huur van twee Bigmows en één Parcmow. 'Bij de levering plaatsen we ook de bekabeling rondom het terrein dat de maaier moet maaien en installeren we het laadstation op de gunstigste plaats. Ook trainen we de gebruikers, om het maximale uit de software in de Belrobotics-maaiers te halen, en zorgen we er de komende jaren voor dat de maaiers in optimale conditie blijven.' Het pakket is aantrekkelijk voor de gemeente omdat het volledig gericht is op het verkrijgen van een goed sportveld. 'Dankzij de huurovereenkomst hoeven wij minder te focussen op het rekken van de levensduur van de maaier. Het enige dat telt, is een goede grasmat', aldus Wim Driesen.


Wim Driesen

Weinig onderhoud

Het enige dat de gemeente Zaventem zelf moet doen, is de maaier regelmatig schoonmaken. 'De maaiers van Belrobotics hebben het voordeel dat je ze op hun kont kunt plaatsen, waarna je de onderkant snel en gemakkelijk kunt schoonblazen met behulp van een harde borstel, perslucht of bladblazer', vertelt Geoffrey de Bloeme van de Europese importeur van Belrobotics. 'Dat schoonblazen of schoonmaken vergt slechts enkele minuten en moet eens in de twee weken gebeuren.' Ook kan de gemeente de maaimesjes zelf vervangen, mocht dat noodzakelijk zijn. De Bigmow is voorzien van vijf maaikoppen, de Parcmow heeft er drie. 'Voor vervanging is alleen een platte schroevendraaier nodig.' Volgens de overeenkomst doet V-Pro het groot onderhoud en staan de maaiers vanaf het voorjaar klaar. 'Gedurende het maaiseizoen lopen de maaiers over het veld. Zodra het najaar aanbreekt, brengen wij ze naar V-Pro voor een grote beurt. Daar blijven ze ook in de winterstalling staan tot het voorjaar', zegt Wim Driesen. Dat is voor V-Pro geen probleem, al erkent Walter van Eyck dat de opslagperiode beperkt is vanwege de steeds kortere winters en langere seizoenen waarin kan worden gemaaid.


In principe heeft ook V-Pro weinig omkijken naar de maaiers. 'De batterij gaat zes tot acht jaar mee en er zitten weinig slijtageonderdelen in de maaier', zegt De Bloeme. De Belrobotics-maaiers gebruiken niet de bekende ionbatterijtechnologie, maar ijzerfosfaat, dat minder pieken kent. Wim Driesen wijst erop dat het wel belangrijk is dat het landstation strategisch wordt geplaatst. 'Dat moet zoveel mogelijk uit de zon worden geplaatst, zodat de batterij tijdens het laden niet oververhit kan raken.' De cyclus van de batterij is één uur laden om vervolgens twee uur ongestoord te kunnen maaien.

Dankzij het dagelijks maaien ligt de mat er strak bij.

Volledig autonoom

De drie Belrobotics-maaiers werken volledig autonoom. Beide zijn voorzien van sensoren die voorkomen dat ze tegen een obstakel botsen. De netten van de doelen moeten wel worden opgehaald, of de maaier moet worden geïnstrueerd om rondom en in het doel te maaien. 'De twee Bigmows onderhouden elk twee voetbalvelden; de Parcmow wordt ingezet op een complex dat slechts één voetbalveld telt', zo licht Driesen toe. De velden worden tien keer per week gemaaid. 'De maaiers lopen dag en nacht. Via de app kunnen wij indien nodig het maaiprogramma aanpassen. Voortaan bepaalt het weer niet meer of wij kunnen maaien.' Vrees voor diefstal is ongegrond. 'De maaier werkt alleen in combinatie met het laadstation en dat is niet weg te halen', zegt De Bloeme. 'Zelfs als de maaier wordt meegenomen, kan deze snel getraceerd worden door de gps-tracker.' Dealer V-Pro garandeert de gemeente Zaventem dat de maaier binnen 48 uur wordt vervangen bij problemen of diefstal. 'Als importeur hebben wij ook een overeenkomst met verzekeringsmaatschappij De Lage Landen afgesloten. Alle huurders van een Belrobotics in België en Nederland zijn er dus van verzekerd dat hun velden continu worden gemaaid.' Hetzelfde geldt wanneer een maaier om technische redenen stil komt te staan. 'Ook als een aannemer bij het groot onderhoud de kabel beschadigt die in de randen van het veld is geplaatst om aan te geven binnen welk oppervlak de maaier moet blijven, zullen we die binnen 48 uur herstellen', zegt Van Eyck.


Het dagelijks maaien is inmiddels al zichtbaar in de kwaliteit van de velden. 'Onlangs hebben wij een ronde langs de velden gemaakt met het bedrijf dat ons helpt met diepbeluchten en frezen. De conclusie was dat ze er allemaal goed bij liggen. Vandaar dat wij nu ook minder de spuit hoeven te pakken om ongewenste indringers zoals onkruid tegen te gaan', stelt Driesen.

De Belrobotics-robotmaaier werkt volledig autonoom.

Slimme techniek

De verschillende maaiers zijn voorzien van gps-techniek en bediening op afstand. 'Via de speciale app of de pc heb je volledige controle over elke maaier', zegt De Bloeme. Zo is het mogelijk om op afstand het tijdstip in te stellen waarop de maaier moet gaan maaien, de specifieke zones die gemaaid moeten worden en de maaihoogte. Ook kunnen de maaiers via de techniek melden dat er een probleem is of dat ze onverwacht stilstaan. Toegang tot de software hoort bij de aanschaf of huur van een maaier. 'Op dit moment hebben we een aanbieding: drie jaar langer gebruikmaken van de mogelijkheden van een premiumabonnement, boven op de twee jaar die men standaard en gratis krijgt bij aanvang.' Na afloop van die gratis periode kost een abonnement 49 euro per jaar. 'Men kan dan kiezen uit drie opties: niet verlengen, zodat de software alleen nog gebruikt wordt voor het updaten van de maaier, een basisversie van het abonnement, zodat men toegang heeft tot de robot en deze op afstand een aantal basiscommando's kan geven, of een verlenging van het premiumabonnement, waardoor de dealer en de fabrikant kunnen meekijken en anticiperen, in het belang van de maaier en de grasmat.'


De Belgische gemeente Zaventem koos voor complete ontzorging en sloot een overeenkomst af met de Belgische dealer voor Belrobotics, V-Pro in Overijse. De voordelen waarvan Zaventem nu profiteert, zijn inmiddels in heel België en Nederland beschikbaar.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER