Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ook Koninklijke Standard Luik zwicht voor Infinicut FX-maaiers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, zondag 16 mei 2021
197 sec


Professioneel elektrisch maaien

Vorig maaiseizoen leverde moederbedrijf MTD via de Belgische dealer Cofabel twee 34 inch Infinicut FX-machines aan de Belgische eerstedivisieclub Standard Luik. Dat was slechts enkele weken na de verlenging van hun partnerschap als officiële distributeurs voor de Infinicut en ATT TMSystem bij onze zuiderburen.

De twee 34 inch Infinicut FX-machines op de grasmat van stadion Maurice Dufrasne in Luik
De twee 34 inch Infinicut FX-machines op de grasmat van stadion Maurice Dufrasne in Luik

Salesdirecteur Wilfried Onkelinx van Cofabel zegt over de totstandkoming van de transactie: 'De aannemer Devillers is vertrouwd met het stadion Maurice Dufrasne in Luik. Dat is een aannemer in de sport-, tuin- en parksector, die ook werkzaamheden op golfbanen uitvoert. Devillers kwam bij ons met de vraag om meer informatie over deze maaier van Engelse makelij, omdat dit de favoriete maaier blijkt te zijn van een groot aantal topclubs in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een Engelse zegsman wordt namelijk circa 70 procent van de Premier League-stadions onderhouden met Infinicuts.' Er vond een gesprek plaats tussen clubadviseur Frédéric Cahay en onderhoudsaannemer Devillers. En zo werd Standard Luik de eerste club in België die via Cofabel in zee ging met deze machines.

Opties van het ATT TMSystem die kunnen worden gecombineerd met Infinicut-maaiers

Kooi- en cirkelmaaiers

Wilfried Onkelinx, overigens seizoenkaarthouder bij Standard Luik, vertelt dat Cofabel actief is vanuit vier verkooppunten. Het bedrijf importeert en distribueert onder verschillende namen en in diverse samenwerkingsverbanden al bijna 50 jaar John Deere-apparatuur voor de landbouw-, golf-, park- en tuinmarkt. Sindsdien heeft de onderneming haar portfolio uitgebreid met een aantal toonaangevende collecties, waaronder Wiedenmann en GKB Machines. 'John Deere is en blijft onze corebusiness', haast hij zich te zeggen. 'Toch bijt het elkaar niet dat we naast John Deere-maaiers ook Infinicut-maaiers aan de man brengen. John Deere levert namelijk - nog - geen elektrische maaiers in dit professionele segment. We zijn altijd op zoek naar complementaire merken naast John Deere, die ons aanbod kunnen verbeteren en de resultaten leveren die grasmanagers vragen', legt Onkelinx uit. 'Sportclubs beginnen meer dan ooit te beseffen dat succes begint met een uitstekend speelveld en een uitstekend gemaaide grasmat. Dit zorgt voor aantrekkelijk voetbal en in veel gevallen zullen de resultaten navenant zijn. Fieldmanagers nemen geen genoegen meer met minder dan het beste. Bij de ingebruikname van de nieuwe machines in juli 2020 in het Luikse stadion vielen direct de ongeëvenaarde kwaliteit van het maaibeeld, de strepen en de afwerking op. Iedereen bij de club is hier nog steeds blij mee.' Het blijkt overigens dat Cofabel naast de professionele kooimaaiers ook Infinicut-cirkelmaaiers aanbiedt: 'Dat gaat om de SM34 met 30Ah- of 60Ah-accu's. De fieldmanagers zetten deze direct na een wedstrijd en het terugleggen van de plaggen in om het veld te kuisen', aldus Onkelinx.


'Succes begint met een uitstekend speelveld'

Meer vraag

De innovatieve elektrische kooimaaiers, ook in gebruik op de tenniscourts van Wembley, zijn niet alleen populair in het VK. Internationaal heeft bijvoorbeeld alleen al topclub Real Madrid er 25 in zijn bezit. In ons land hebben we eveneens gebruikers, zoals de bvo's Feyenoord, Ajax, FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Op basis van de indrukwekkende lijst van leveranciers voorspelt de Cofabel-directeur een mooie en drukke toekomst voor het Infinicut-assortiment, dat volgens zijn zeggen een uitstekende reputatie heeft als het gaat om toonaangevende snijkwaliteit en prestaties. 'Inmiddels werken er vier clubs in de Belgische eredivisie met Infinicut-maaiers. Dit zal de vraag naar deze machines op sportlocaties in heel België stimuleren', meent Onkelinx. De twee 34 inch (86 cm)-maaiers van Standard Luik zijn uitgerust met een vaste maaiunit. Je kunt ze echter ook met zogenoemde floating heads laten uitvoeren. Onkelinx vermoedt dat ze qua uiteindelijk maaibeeld niet veel van elkaar zullen verschillen: 'Kiezen voor floating head is volgens mij meer een gevoelskwestie van de gebruiker die erachter loopt en mogelijk een keuze voor gemakkelijker onderhoud', bekent hij. De Infinicut FX, het professionele elektrische werkpaard van inmiddels vele topclubs, is leverbaar met een werkbreedte van 56, 66, 76 of 86 cm. Zonder opvangbak weegt de machine circa 110 kg. Het maaibereik ligt tussen 1,6 mm en 42 mm. De walk-behind Infinicuts zijn volledig elektrisch en dat beperkt natuurlijk de geluidsoverlast, vibraties en brandstofkosten. Leveranciers van maaiers zien bij particulieren en hoveniers steeds meer mensen overstappen naar elektrische maaiers. Voetbalclubs en gemeenten lijken daarbij niet achter te willen blijven. Ronkende diesel- of benzinemotoren ervaren ze als niet meer van deze tijd. De accu's worden steeds beter en met de lithiumaccu's van vandaag de dag kun je probleemloos werken. Ze gaan minimaal vijf jaar mee en daarna zijn ze nog steeds bruikbaar, alleen levert de accu dan niet meer 100 procent topvermogen.


Wilfried Onkelinx (Cofabel): 'Inmiddels werken er vier clubs in de Belgische eredivisie met Infinicut-maaiers.'

Machine-ontwerp

Qua ontwerp is de machine zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat er gemakkelijk mee te werken is. Overigens bestaat de keuzemogelijkheid voor een zwevende of een vaste maaiunit. De maaiunit rust evenwel altijd met drie rollers op de bodem, wat bodemcompactie beperkt. Voor de voorste roller zijn er drie versies: glad, gegroefd of 'Wyle'. Als achterste roller kan ook gekozen worden voor een borstelset, om een gemaaide grasmat nog fraaier achter te laten. Een set demontabele wielen helpt om de kostbare machine onbeschadigd over betonnen oppervlakken te rijden. Om een nog mooier maaibeeld te krijgen, kan het aantal knipbewegingen per strekkende meter al rijdend worden aangepast. De maaihoogte laat zich traploos, zonder sleutel en met een stalen draaiknop instellen van 1,6 mm tot 25 mm. De gebruiker kan zelfs kiezen uit verschillende vaste ondermessen, die zich zeer nauwkeurig laten instellen met een fijninstelling, wat slijtage aan de messen van het rondsel vermindert. De rondsels die bij de machines horen, zijn van eigen ontwerp en productie. Ze zijn verkrijgbaar als units met zeven, elf of veertien messen. Wat power betreft, krijgt de machine zijn voeding van 48 V LiFePO 4-accu's. Die zijn verkrijgbaar in gemakkelijk uitwisselbare uitvoeringen van 30 Ah en 60 Ah. En zou je toch willen kiezen voor fossiele brandstof? De FX-versie, met een vaste maaiunit, is zo geconstrueerd dat je er vrij gemakkelijk een motor op kunt plaatsen. Overigens kun je van de FX-versie een multifunctionele groomer- en onderhoudsmachine maken. Het ATT TMSystem biedt verschillende opties die dat mogelijk maken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER