Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ervaring en onafhankelijkheid essentieel bij advies over beste ledverlichtingsoplossing

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, donderdag 19 november 2020
323 sec


Sportverlichting.com spreekt uit ervaring en kan breed inzetten

Het is verleidelijk om je bij de aanschaf van led-armaturen vooral in de technische specificaties te verdiepen. 'Niet doen', zegt Martin Bolderman van Sportverlichting.com. 'Dan staar je je blind en daar is niemand mee gediend. De businesscase ligt veel gecompliceerder, dus laat je door een onafhankelijke adviseur adviseren.'

LTC Emmen. Sportverlichting.com kan elke vereniging bijstaan, omdat het bedrijf partner is van alle grote Nederlandse aanbieders van ledsportveldverlichting.
LTC Emmen. Sportverlichting.com kan elke vereniging bijstaan, omdat het bedrijf partner is van alle grote Nederlandse aanbieders van ledsportveldverlichting.

De tijd dat technische specificaties nog een rol van belang speelden, is inmiddels voorbij. 'In 2015, toen ledverlichting voor sportvelden nog nieuw was, was dat belangrijk. Tegenwoordig draait het veel meer om de vraag welk type led een vereniging moet hebben en welk pakket daarbij de beste keuze is.' Aan het woord is Martin Bolderman, de oprichter van Sportverlichting.com. 'Voordat een vereniging een goede beslissing kan nemen, moet eerst in kaart zijn gebracht wat voor soort vereniging ze willen zijn, op welk niveau ze spelen, hoeveel leden ze hebben en hoeveel branduren de armaturen per week zullen maken. Daarnaast moeten ze weten hoeveel ze betalen voor energie, hoe hoog de huidige onderhouds- en vervangingskosten zijn en hoe de meterkast eruitziet.' Bij veel verenigingen kan het bestuur, na enig werk, uiteindelijk wel over deze informatie beschikken. Dat ligt anders bij de techniek. 'Daarvoor moet je onder meer de kwaliteit en positie van de masten bekijken, weten hoe het met het kabelwerk zit, je afvragen wat de eisen vanuit de omgeving zijn en hoe de vereniging de armaturen wil gaan bedienen.' Om al die kennis te kunnen koppelen aan de beste ledverlichtingstechniek, zijn onafhankelijkheid, ervaring en expertise nodig.

Martin Bolderman

Kwaliteitsadvies

Onafhankelijkheid, ervaring en expertise is bij Sportverlichting.com dan ook het devies. 'Wij zijn de enige partij die officieel partner is van alle drie de grote fabrikanten van ledverlichting in ons land.' Behalve bij het koppelen van de geïnventariseerde kennis aan de juiste techniek, helpt Sportverlichting.com ook bij het regelen van financiering en subsidies. Speciaal voor dat laatste heeft de overheid hen daarom de status van intermediair toegekend. 'Daardoor kunnen wij namens een vereniging de subsidieaanvraag indienen. Ons streven is namelijk om de vereniging zoveel mogelijk te ontzorgen door alles zo goed mogelijk voor te bereiden of af te handelen.' Als voorbeeld van hun succes wijst Bolderman erop dat er bij de 250 gerealiseerde projecten nog nooit een factuur voor meerwerk naar een club is gestuurd. Volgens Bolderman komt dat door de brede ervaring waarover Sportverlichting.com beschikt. 'Het bedrijf is ontstaan in 2016, toen ik me als bestuurslid van een tennisvereniging in de businesscase van ledverlichting ben gaan verdiepen. Destijds was er niemand die de kennis had of bereid was om onze vereniging hierover te adviseren.' Het stoorde hem dat geen enkele van de installateurs die ledverlichting aanboden bereid was om zich in de lokale situatie te verdiepen. 'De offertes waren heel summier en niemand kon ze toelichten.' Nadat hij ook de gemeente had weten te overtuigen om de aanschaf van led te subsidiëren, werd Bolderman ook door andere verenigingen gevraagd om zich in hun situatie te verdiepen. 'Ik ben toen gestopt bij mijn werkgever en gestart met Sportverlichting.com. Dankzij de kennis en ervaring die ik heb als bestuurder bij een vereniging en in de ledverlichtingstechniek, kan ik onafhankelijk adviseren.' Inmiddels is het team van Sportverlichting.com uitgebreid tot acht adviseurs, twee projectleiders en een heel peloton monteurs.


'Er is onafhankelijkheid, ervaring en expertise nodig om kennis te koppelen aan de beste ledverlichtingstechniek'

Referenties

Als voorbeeld van de complexiteit van de keuze voor de juiste ledverlichting, wijst Bolderman naar het project bij HLTC De Kuil in Huizen. 'Deze vereniging heeft twaalf banen, die nu allemaal met led worden verlicht. We hebben daar de subsidie verzorgd en het juiste lichtmanagementsysteem geïnstalleerd.' HLTC De Kuil ligt midden in het Goois natuurreservaat; lichthinder is dus een issue. 'De armaturen zijn voorzien van speciale lichthinderkapjes, waardoor er nauwelijks nog strooilicht is. Daarnaast kunnen de armaturen dankzij het lichtmanagementsysteem dynamisch bediend worden.' De banen worden nu nog alleen verlicht wanneer er daadwerkelijk wordt gespeeld. Ook kan de lichtsterkte worden gedimd. 'Inmiddels heeft HLTC De Kuil een energiebesparing van 70 procent bereikt.'


Een tweede voorbeeld is het project bij OLTC Ready in Oldenzaal. 'De ITF wees de vereniging erop dat er in verlichting moest worden geïnvesteerd, wilde ze officiële ITF World Tennis-toernooien kunnen blijven organiseren.' Dankzij de flexibiliteit van de led-armaturen kon Sportverlichting.com dat realiseren. 'Het voordeel van led is dat je dezelfde armatuur licht van zowel 500 lux als 300 lux kunt laten geven, zonder dat hiervoor een meerprijs geldt. Met 500 lux voldoen de banen van OLTC Ready nu aan de eisen van de ITF, terwijl 300 lux voldoende licht is voor de leden. De extra stroom die bij 500 lux wordt verbruikt, blijft nu dus beperkt tot de periode waarin het ITF-toernooi wordt gehouden.'

Het park van HLTC De Kuil ligt midden in een natuurreservaat.

Geven en nemen

Naast het geven van advies en begeleiding bij de installatie van ledverlichting ondersteunt Sportverlichting.com clubs ook op een andere manier. 'Vaak doen we ook wat aan sponsoring, omdat onze klanten goede promotie voor ons zijn. Zo sponsoren wij het eredivisieteam van TC Suthwalda in Zuidwolde. Dit was het eerste team uit Drenthe dat naar de eredivisie promoveerde en nu dus ook wedstrijden speelt in het westen van het land. Dat trok ons enorm aan. Inmiddels draaien ze nog altijd goed mee in de top drie van de eredivisie.' Bolderman ziet sponsoring niet alleen als een manier om meer naamsbekendheid te krijgen. 'Het is onze bijdrage aan het in stand houden van de vereniging, terwijl we met onze service proberen de duurzaamheid bij de club te verbeteren.'


Joost ten Bulte (links)

Sportenergie

Na jarenlange ervaring met het ondersteunen van verenigingen en het verduurzamen van sportaccommodaties vanuit de KNVB, het Sportbedrijf en de gemeente Deventer, start Joost ten Bulte een nieuw onafhankelijk bedrijf. Met Sportenergie gaat hij sportclubs en gemeenten ondersteunen, met als doel de clubs te laten floreren en daarmee bij te dragen aan een fit en energiek leven voor de leden.

Sportbestuurders worden overvoerd met thema's waarop zij zich moeten richten - van een gezonde sportkantine tot een rookvrije sportaccommodatie of een veilig sportklimaat. Gedreven door clubliefde en met het clubbelang voorop gaat Sportenergie sportbestuurders en ambtenaren ondersteunen en ontzorgen bij het realiseren van landelijke en lokale duurzaamheidsambities.
Door het maken en geven van energie ontstaat er ook energie bij clubs, én een lagere energierekening. De vereniging kan hierdoor werken aan de clubdoelstellingen, zoals een goed sportaanbod in een gezellige omgeving. Het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen, ledverlichting, isolatie of installaties, is voor Sportenergie geen doel op zich. Deze maatregelen zijn bedoeld om een florerend clubleven te realiseren.

Eerlijk advies met aandacht
Sportenergie gaat een stap verder om goed te kunnen adviseren. Voor gemeenten kan dit bedrijf op gemeentelijk niveau, op wijk- of kernniveau of per sporttak advies uitbrengen. Ten Bulte: 'Onze aanpak is dat we eerst de huidige situatie wat betreft duurzaamheid en partijen in kaart brengen: de financiën, lokale initiatieven. Daarna schrijven we een plan. We geven onafhankelijk advies over de beschikbaarheid van landelijke, provinciale en lokale subsidies waarop aanspraak kan worden gemaakt, en van partijen die al bij dergelijke projecten betrokken zijn en een rol van betekenis kunnen spelen. Je kunt dan denken aan een plaatselijke installateur die sponsor van de club is, maar ook een deel van de beoogde verbeteringen zou kunnen uitvoeren. Bij sportclubs kijken we ook naar collega-clubs die op hetzelfde sportpark gevestigd zijn.'
Sportenergie is een partner voor de langere termijn en biedt daarom de mogelijkheid van jaarlijkse feedback over de effectiviteit van de uitgevoerde verbeteringen. Met name dat laatste maakt Sportenergie uniek. 'Ons streven is dat de klant geld overhoudt, dat dan kan worden besteed aan leuke dingen.' Structurele monitoring is hiervan een belangrijk onderdeel.

Meer steun
Naast deze aandachtsgebieden gaat Sportenergie zich dus ook op anderen in het speelveld richten. 'We realiseerden ons dat in 60 procent van de gevallen de gemeente het aanspreekpunt is. Meestal is die de eigenaar van de accommodatie of de installaties, terwijl de club slechts de gebruiker is en de energierekening betaalt.' Met die aanpak denkt Ten Bulte een beter resultaat te kunnen bereiken voor de clubs. 'Nu wordt er veelal vanuit duurzaamheidsvraagstukken van individuele clubs geredeneerd. Het risico daarvan is een overkill of gebrek aan effectiviteit.' Als voorbeeld noemt hij clubs die het advies kregen zonnepanelen aan te leggen, maar waarbij nog geen energiebesparing is gerealiseerd. Anderzijds kunnen meerdere clubs op één sportpark beter niet allemaal afzonderlijk in zonnepanelen investeren; investering en onderhoud worden goedkoper als ze dit gezamenlijk oppakken.

Altijd resultaat
Met het groeiende inzicht dat er behoefte is aan florerende sportclubs, is het noodzakelijk geworden om voor verbetertrajecten een onafhankelijke externe specialist in te zetten. Ten Bulte: 'Toen ik in 2012 begon met het adviseren van verenigingen omtrent duurzaamheid, waren er nog geen financieringsmodellen en minimale subsidies. In 2018 kwam daar verandering in toen de overheid de subsidie Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (BOSA) introduceerde. Verenigingen konden 30 procent subsidie krijgen op bepaalde investeringen. Vanaf januari 2020 kwam daar de mogelijk om extra goedkoop te lenen bij. Het is inmiddels een complexe aangelegenheid om te weten waar je terecht kunt voor financiering, wie het beste pakket te bieden heeft en welke formulieren je daarvoor moet invullen.' Als clubs erop gewezen worden dat ze bepaalde posten kunnen combineren, komt de BOSA-regeling binnen hun bereik. En gemeenten kunnen financiële voordelen behalen als ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden binnen regelingen.
Behalve met maatregelen kan er ook gescoord worden met quick wins. 'Onlangs hebben we voor een club berekend dat ze 3.500 per jaar konden besparen door voor 1.500 euro aan radiatorfolie, sensoren en dergelijke te plaatsen.' Voor Sportenergie draait het dus niet zozeer om de omvang van de club, de accommodatie of de interventie, maar meer om de winst die voor de club of gemeente kan worden bereikt. Hierdoor blijft er meer geld over voor de club.

Het verduurzamen van sportaccommodaties kan op vele manieren worden gedaan.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER