Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De padelkooi in met de SMG Turfsoft TS2

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, vrijdag 13 november 2020
246 sec


Wijnbergen Sportbouw en Padelfactory willen onderhoud padelbanen verbeteren

Nederland telt nu bijna 500 padelbanen. Dat zegt Marc Troostwijk van Padelfactory, één van de circa tien ondernemingen die dit type banen leveren. De banen zijn klein van formaat, maar hebben goed onderhoud nodig. SMG-importeur Van Leeuwen gaf recentelijk een demonstratie met de SMG-Turfsoft TS2/TS3 aan twee geïnteresseerde partijen: Wijnbergen Sportbouw en Padelfactory.

De SMG-Turfsoft TS2 doet wat hij moet doen op dit type baan.
De SMG-Turfsoft TS2 doet wat hij moet doen op dit type baan.

De SMG Turfsoft is natuurlijk geen onbekende machine op kunstgrastennisbanen. Dat deze machine, specifiek de TS2- of de TS3-versie (met zijborstel), favoriet zou worden om ook padelbanen mee te onderhouden, stond in de sterren geschreven. De machine is interessant geprijsd en je kunt er op kleine sportoppervlakken van kunstgras gemakkelijk mee uit de voeten. Dankzij een horizontaal geplaatst kunststof wieltje kun je de machine bijvoorbeeld schadevrij kort langs boardings of muren sturen.

Willem Hak, Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmechanisatie.

Lastige toegang

Willem Hak van Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmechanisatie nam het voortouw om samen met Wijnbergen Sportbouw het gebruik van de SMG Turfsoft TS2/TS3 te demonsteren voor Padelfactory. 'Deze machine is ontworpen om kunstgras met en zonder infill te reinigen en te onderhouden', vertelt Hak. 'De machine heeft een werkbreedte van 80 centimeter. Qua onderhoud spreken we over het verwijderen van pluis van ballen, losgeraakte kunstgrasvezels, menselijke haren, maar ook takjes, eikels, flessendopjes, stof, pollen en ander organisch materiaal. Zo'n padelkooi, met een oppervlak van circa 200 vierkante meter, is eigenlijk te klein om goed in te kunnen manoeuvreren met een minitractor en werktuigen. Ook de netpaal, die vaak net voor het toegangshek van het veld staat, maakt het aannemers met brede machines moeilijk om op een padelveld te komen. Deze machine is hiervoor een uitkomst en vormt een perfecte oplossing om zand- en zand-rubberinfill te reinigen op kleine oppervlakken.' Met deze goed manoeuvreerbare reinigingsmachine van SMG kun je heel gemakkelijk door deuropeningen rijden en langs stoepen of smalle gangen om een kunstgrasveld te bereiken. Met een gewicht van 85 kilo kunnen twee sterke mannen de machine over lage hindernissen tillen; daarvoor zitten er zelfs handvatten aan. De afmetingen van de machine zijn 800 x 1.000 x 570 millimeter.


De SMG-Turfsoft TS3 is identiek aan de TS2, maar heeft een aangedreven zijborstel.

Functioneren

Een benzinemotor van 4 pk drijft de drie voornaamste functies van de machine aan: de schudzeef, de aandrijving van de turbine die voor wind zorgt en de rotatie van de reinigingsborstel. Het is dus geen zelfrijdende machine, maar de roterende borstel trekt de machine eigenlijk over de te reinigen toplaag. Door licht te duwen op de stuurhandel, zorg je dat de roterende borstel aangrijpt in de toplaag van de padelbaan. De schudzeef bestaat uit een geperforeerde roestvaststalen bak. SMG levert hierbij drie soorten schudzeven. Afhankelijk van de keuze van de gaten vangen deze zeven grove deeltjes op van 4-10 millemeter, terwijl de zandinfill weer netjes terug op de toplaag valt. Die rvs-bak laat zich gemakkelijk uit de machine halen en legen. Het filter voor het fijnere stof is een ander verhaal. De ventilator zuigt de lucht met stof en vezels door een rond filter met een filtrerend oppervlak van ongeveer 5 vierkante meter. Als dit filter vol is, kun je het bij een uitgeschakelde machine mechanisch reinigen. Daartoe is een handwiel aan de zijkant van de machine gemonteerd, die het filter langs een kunststof flap schoon draait. Door de uitgeoefende centrifugale krachten wordt het vuil, voornamelijk bestaand uit stof, haren, organisch materiaal, ballenpluis en vezels van het kunstgras, uit het filter verwijderd. Dit valt in een uitneembare stalen bak, die je vervolgens kunt legen. Mocht het nodig zijn, dan is het ronde filter vrij gemakkelijk te vervangen door een nieuw exemplaar.


De padelnetpaal vormt voor deze machine geen hindernis.

Aanleg padelbanen

Lourens Barmentloo van Wijnbergen Sportbouw en Marc Troostwijk van Padelfactory waren aanwezig bij de demonstratie. Dit laatste bedrijf liet alleen al in Nederland en Duitsland 30 padelbanen aanleggen en zegt op dat gebied zeer snel te groeien. Eigenaar Troostwijk zocht een machine om de banen te onderhouden. Barmentloo heeft onder meer veel ervaring met verschillende kunstgrastennisbanen, kende de SMG-producten en had ook interesse in deze machine. Zijn bedrijf legt namelijk met regelmaat padelbanen aan bij tennisverenigingen en neemt ze dan mee in het onderhoudsprogramma. 'Padelbanen zijn wel iets anders dan tennisbanen', vertelt Barmentloo. 'Door de kooiconstructie vallen ze onder het Bouwbesluit. Bodemafhankelijk moeten we een betonnen balk met wapening plaatsen waarop de kooien, bijvoorbeeld met panoramaglas, worden gemonteerd. Binnen de bak van betonfundering leggen wij de ondergrond aan voor de sportvloer. Voor padelbanen bestaat die altijd uit waterdoorlatend beton. En daarvoor zijn er vele namen en verschillende kwaliteiten, zoals Drainbeton, Kropor, Fieldgreen, Supersub of zelfs asfalt. Op dit fundament leggen we de kunstgrasmat. Ook voor padelbanen zijn hierin vele smaken: monofilamenten en gefibrilleerde vezels, verschillende aantallen vezels per vierkante meter, diverse vezellengtes. De variatie per toepassing is hierbij veel kleiner dan bij kunstgras voor tennis. Ruwweg is de bandbreedte van de vezelhoogte 10-15 millimeter, gemiddeld 12 millimeter, terwijl de mat uitsluitend met zand ingestrooid wordt. Dat is zand in de fractie 0,315 tot 1,0 millimeter. Meestal laten wij hierbij ongeveer 2 millimeter van de vezels boven de infill uit steken.'


'De perfecte oplossing voor kleine oppervlaktes'

Samenwerking

Marc Troostwijk en Lourens Barmentloo kenden elkaar al. Wijnbergen Sportbouw was namelijk al regelmatig bij de aanlegprojecten van Padelfactory betrokken. Troostwijk vertelt: 'We zochten eigenlijk beiden een onderhoudsmethode en een werkwijze met een machine die verder gaat dan alleen regelmatig vegen en borstelen van de baan, om mos en algen de baas te blijven. Allebei hebben we belang bij een goede machine om de baan bespeelbaar te houden en te reinigen. Wij hebben deze SMG-machine inmiddels aangeschaft bij SMG-importeur Van Leeuwen. De machine is heel goed bruikbaar in padelkooien en levert uitstekend werk. Dat hebben we bij de demonstratie ervaren.' Troostwijk geeft aan dat de Turfsoft TS2 zal worden ingezet als onderdeel van de service bij de aanleg van duurzame padelbanen. Na de oplevering van een padelbaan bij een tennisclub, vereniging, bedrijf of particulier krijgt de beheerder allereerst een hand-out van Padelfactory. Daarop staat hoe de baan onderhouden moet worden. 'Van een goed onderhouden baan heb je langer plezier', glimlacht Troostwijk. 'Mede daarom reinigen we "onze" padelbanen een- of tweemaal per jaar met deze machine; we egaliseren de infill en vullen die bij, controleren de bouten en het lakwerk van de kooien en herstellen wat nodig is. Ook houden we waterafvoerende eigenschappen in de gaten van de Drainbeton die wij consequent gebruiken. Dit fundament moet minimaal twintig jaar meekunnen. Daarbij gebruiken we MO5-sport, een middel tegen algen, mossen en andere onkruiden die ook op deze sportvloer kunnen gedijen. We vinden deze aftersalesservice zeer belangrijk; zo kunnen we klanten ontlasten en helpen door mee te denken bij het onderhoud.' Marc Troostwijk werpt zich op als ambassadeur voor de padelsport en is trots dat er bij Nike een baan ligt van Padelfactory-origine. 'Het is een leuke, hippe sport die snel te leren is. Nederland telt nu totaal bijna 500 binnen- en buitenbanen voor deze snelgroeiende sport', zegt hij. 'Ik ben ervan overtuigd dat deze SMG-machine gaat bijdragen aan het spelplezier op de padelbanen die wij verkopen: de Padelfactory Pro, de Padelfactory Panorama en de Padelfactory Gold. Dat geldt natuurlijk ook voor de nieuwe Padelfactory Single voor een-tegen-eenwedstrijden, die slechts 20 x 6 meter meet.' Ook Lourens Barmentloo steekt zijn enthousiasme voor de SMG Turfsoft TS2 niet onder stoelen of banken: 'Je kunt er efficiënt mee werken. De machine doet eenvoudig wat hij moet doen en wat je met een gewone borstelmachine niet realiseert. Ook wij hebben plannen voor de aanschaf van de machine.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER